Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Κατερίνη, 2/6/2018 - Κώστας Σανίδας (ΠΣΧΜ)


Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε αυτή τη σημαντική συζήτηση εδώ απόψε. Συζητήσεις όπως αυτές είναι απαραίτητες σε όλη τη χώρα.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» αλληλεγγύης με την Κούβα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το βιβλιοπωλείο Μάτι, για τη διοργάνωση της σημερινής βιβλιοπαρουσίασης, με αφορμή τη νέα έκδοση της ιστορικής ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο «Η Ιστορία θα με δικαιώσει» από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα.

Έχουμε ξαναβρέθει στο ζεστό και όμορφο χώρο του Κυριάκου Προβατίδη, και είμαστε σίγουροι ότι και αυτή την φορά στην φιλόξενη Κατερίνη, θα δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι η Κουβανική Επανάσταση παραμένει ζωντανή , εξακολουθώντας να εμπνέει τους λαούς, και αξίζει όχι μόνο την αλληλεγγύη μας, αλλά και να μελετήσουμε τα διδάγματά της.

Το «Η Ιστορία θα με δικαιώσει» είναι το 10ο βιβλίο που δημοσιεύει το Διεθνές Βήμα με τα λόγια των ηγετών της κουβανικής επανάστασης. Μαζί με άλλους 3 τίτλους που έχει εκδόσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί, αυτά τα 13 βιβλία είναι σήμερα μία πηγή για να προσεγγίσουμε το ιστορικό κίνημα του εργαζόμενου λαού στην Κούβα, που ξεσηκώθηκε για να ανατρέψει μία δικτατορία, συνέχισε και ανέτρεψε τις εξαρτημένες καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις στη χώρα και δημιούργησε μία κοινωνία αλληλεγγύης στην οποία, όπως θα πει ο Ραούλ Κάστρο, «κανείς δεν μένει πίσω».

Με την προφητική φράση «…καταδικάστε με, δεν έχει σημασία, η Ιστορία θα με δικαιώσει…» έκλεισε τον λόγο υπεράσπισής του ο Φιντέλ Κάστρο στο δικαστήριο το 1953, μετά τη συντριβή της επίθεσης των επαναστατών ενάντια στο στρατόπεδο της Μονκάδα την 26η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. 

Ο λόγος αυτός, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια μιας απολογίας, αποτέλεσε το πολιτικό πρόγραμμα (γνωστό και ως πρόγραμμα Μονκάδα) ενός αντιδικτατορικού λαϊκού κινήματος το οποίο γιγαντώθηκε γοργά σε μια πραγματική Επανάσταση, η οποία ανέτρεψε την αιμοσταγή δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959. Μία Επανάσταση που γρήγορα μετεξελίχτηκε σε σοσιαλιστική, η πρώτη νικηφόρα στην Αμερικάνικη Ήπειρο, και διασφάλισε οριστικά την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του κουβανικού λαού.

Μέσα από αυτό το βιβλίο αναδεικνύεται η ιστορική συνέχεια των αγώνων του λαού της Κούβας. Αναδεικνύονται επίσης οι αρχές και τα χαρακτηριστικά της κουβανικής κοινωνίας που της επιτρέπουν – παρά τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που ισχύει και σήμερα – όχι μόνο να εξασφαλίζει αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής, αλλά και να παρέχει διεθνιστική αλληλεγγύη σε λαούς σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τυφλοί νόμοι της αγοράς και του κέρδους καταστρέφουν τελικά την πηγή του πλούτου : τον εργαζόμενο και τη γη – όπως εξάλλου είχε πει ο Μαρξ. Απέναντι σε όλα αυτά, η κουβανική επανάσταση όχι μόνο ορθώνει ηθικά το ανάστημά της, αλλά δείχνει και τον μόνο δρόμο για να νικήσουμε την τεράστια δύναμη και τη βαναυσότητα του ταξικού μας εχθρού.

Από την επανάσταση του 1959 και μετά, οι άνθρωποι του μόχθου στην Κούβα έχουν αντέξει 59 χρόνια πολέμου εναντίον τους από την Ουάσιγκτον και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (συμπεριλαμβανόμενης της «Κοινής Θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»). Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός κρατάει πάνω από 5 δεκαετίες. Η Κούβα απέκρουσε την στρατιωτική εισβολή, τον ναυτικό αποκλεισμό και την απειλή πυρηνικού ολέθρου. Αντιμετώπισε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού μπλοκ, που μείωσε κατά 80% κάθε εμπορική δραστηριότητα. Και τώρα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αντιμετώπισαν αυτές τις τεράστιες προκλήσεις, ενώ εξακολουθούν να δίνουν το χέρι της αλληλεγγύης μέσα στη χώρα, αλλά και το χέρι της διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

Το νέο αυτό βιβλίο που παρουσιάζουμε απόψε, φωτίζει άλλη μία πτυχή για να καταλάβουμε πώς οι Κουβανοί επαναστάτες, μέσα από τους μαζικούς αγώνες, γεφύρωναν το χάσμα ανάμεσα στη συνείδηση του κόσμου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες αποικιοκρατίας, ιμπεριαλισμού και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και στη συνείδηση που απαιτείται ώστε οι άνθρωποι του μόχθου να πάρουν την οικονομία και το έθνος στα χέρια τους, ώστε να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Φιντέλ είχε πει στην 7η επέτειο της 26ης Ιουλίου το 1960 : «Και ο λαός μας είναι ένας από αυτούς τους λαούς που δεν δίστασε ποτέ μπροστά στη θυσία, είναι ένας από αυτούς τους λαούς που δεν δίστασε ποτέ μπροστά στο τίμημα που τον υποχρέωσαν να πληρώσει για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του ; ένας λαός που δεν δίστασε, ούτε θα διστάσει ποτέ μπροστά στο τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει για την ευτυχία του».

Αυτός ο λαός αξίζει και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» πιστεύει στην αναγκαιότητα και τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και προσπαθεί στα μέτρα των δυνάμεών του να συμβάλει στο κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα. Περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε μπορείτε να βρείτε στο αντίστοιχο φυλλάδιο που υπάρχει στο τραπεζάκι.

Η σημερινή έκδοση και η σημερινή εκδήλωση είναι παράδειγμα μιας μορφής αυτής της προσπάθειας. Άλλες μορφές είναι :
  • Η παρουσία μας στο διαδίκτυο και η προσπάθεια διάδοσης της αλήθειας της Κούβας, με μεταφράσεις στα ελληνικά και άλλα κείμενα, ενάντια στον επικοινωνιακό πόλεμο, la Guerra mediatica όπως τον λένε οι Κουβανοί, μία διαρκής εκστρατεία παραπληροφόρησης, δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης της Κούβας συνεχώς και με κάθε ευκαιρία.
  • Η συγκέντρωση κατά καιρούς και υλικής βοήθειας.
  • Η ενίσχυση του κινήματος των μπριγάδων. Δηλαδή των αποστολών γνωριμίας, αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας που επισκέπτονται τακτικά την Κούβα, υπό την ευθύνη κυρίως του ICAP, του Κουβανικού Ινστιτούτου για την Φιλία των Λαών.
Στο τραπεζάκι με τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, καθένας που επιθυμεί, μπορεί επιπλέον να δώσει στοιχεία επικοινωνίας, προκειμένου να συνεχίσουμε και αύριο την επικοινωνία, ενημέρωση και κοινή δράση μας.

Προσωπικά, η πρώτη μου ζωντανή επαφή με τον λαό της Κούβας και το συνεχή αγώνα του. ήταν το καλοκαίρι του 1999, όταν συμμετείχα στην Ευρωπαϊκή Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί. Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε, οπότε κλείνω εδώ, γιατί ανυπομονώ να ακούσω τον φίλο Μπάμπη Μισαηλίδη από τις Εκδόσεις Διεθνές Βήμα, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Διεθνή Μπριγάδα 1η Μάη, και θα μας δώσει μία φρέσκια ματιά για το τι συμβαίνει στη σημερινή Κούβα.

Σας ευχαριστώ.
Κώστας Σανίδας


Forum Martiano GR