Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η 13η Διεθνή Μπριγάδα της Πρωτομαγιάς εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κούβα


Μπάμπης Μισαηλίδης
  • 290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες - ως επί το πλείστον εργαζόμενοι/ες και μέλη διάφορων εργατικών σωματείων αλλά και αρκετοί φοιτητές/τριες - συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση.  
  • Από την Ελλάδα συμμετείχαμε τέσσερις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί» και ένας από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης. 
  • Το αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή στη μεγάλη πορεία και γιορτή της Πρωτομαγιάς σχεδόν ενός εκατομμυρίου εργαζομένων, αγροτών, νεολαίας και στρατιωτών.

290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση.

Οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες ήταν από τη Λατινική Αμερική (103 μέλη από δεκατρείς χώρες που περιλάμβαναν τη Βραζιλία και τη Χιλή) και τη Βόρεια Αμερική (με 76 μέλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 22 από τον Καναδά). Αρκετά μεγάλη ήταν και η συμμετοχή από την Ευρώπη, ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία). Από τις πιο ενθουσιώδης αντιπροσωπείες ήταν από την Αφρική, ιδίως από τη Γκάνα και τη Νότια Αφρική. Εντυπωσίασε επίσης η αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. 

Από την Ελλάδα συμμετείχαμε τέσσερις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί» και ένας από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης. Οι συμμετέχοντες στη διεθνή μπριγάδα της πρωτομαγιάς ήταν ως επί το πλείστον εργαζόμενοι/ες και μέλη διάφορων εργατικών σωματείων αλλά  και αρκετοί φοιτητές/τριες.

Συμμετείχαμε σε ένα αρκετά πυκνό πρόγραμμα γνωριμίας με την κουβανική επανάσταση που περιλάμβανε επισκέψεις σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ώστε να έρθουμε σε άμεση επαφή και να συζητήσουμε με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας. 

Επισκεφτήκαμε επίσης σχολεία και πανεπιστήμια καθώς και ένα νοσοκομείο όπου είδαμε από κοντά τις μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων της Κούβας όσο αφορά την εκπαίδευση και την υγεία. 

Αντιπρόσωποι της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που είχαν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές μας εξήγησαν το εκλογικό σύστημα της Κούβας. Συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης. 

Οι μπριγαντίστας συμμετείχαν επίσης σε ομάδες εθελοντικής εργασίας σε χωράφια ξεχορταριάζοντας ή μαζεύοντας γλυκοπατάτες μαζί με Κουβανούς αγρότες ή φοιτητές. Πέρα από όλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα στο Τεάτρο Πρινσιπάλ του Καμαγουέι μας άφησαν άφωνους/ες. Μεγάλη στιγμή ήταν η συνάντηση με πολέμαρχους της επανάστασης του 1959 που συμμετείχαν επίσης σε διάφορες διεθνιστικές αποστολές της Κούβας στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή στη μεγάλη πορεία και γιορτή της Πρωτομαγιάς σχεδόν ενός εκατομμυρίου εργαζομένων, αγροτών, νεολαίας και στρατιωτών. Η πορεία ξεκίνησε στις επτά το πρωί μετά από σύντομη ομιλία του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας, Ulises Guilarte de Nacimiento, και κράτησε πάνω από δύο ώρες.

Οι εθνικές αποστολές της μπριγάδας είχαν τα δικά τους πανό που καλούσαν για αλληλεγγύη στην κουβανική επανάσταση, να μπει τέλος στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Κούβας και να επιστραφεί το Γκουαντάναμο στην κυριαρχία της Κούβας.





Forum Martiano GR