Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Διεθνής ψηφιακή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα - 30 Απριλίου και 1 Μαΐου 2021


Διοργανώνεται από την Κεντρική Ένωση Εργαζομένων Κούβας /  Central de Trabajadores de Cuba  (CTC) και τα συνδικάτά της, σε συνεργασία με το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας για τη Φιλία των Λαών  Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos (ICAP) και με τη συμμετοχή πολιτικών, μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων της Κούβας.

Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι η διεθνής αλληλεγγύη προς τους Κουβανούς εργαζομένους στον αγώνα τους ενάντια στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό, που επιδεινώνεται από την επιθετική κλιμάκωση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης εν μέσω της κατάστασης που βιώνει ο κόσμος σήμερα λόγω των επιπτώσεων από τον Covid -19.

Είναι ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά του επικεφαλής κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, παράδειγμα αλληλεγγύης του κουβανικού λαού με τον κόσμο.

Αναμένεται η διαδικτυακή συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών, όπως ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινήματα αλληλεγγύης, πολιτικές δυνάμεις, προσωπικότητες από διάφορους τομείς και κοινωνικά κινήματα.

Την τεχνική υποδομή και ευθύνη διεξαγωγής της εκδήλωσης θα έχουν η CTC και το ICAP και σύντομα θα ανακοινωθούν οι πλατφόρμες και οι σύνδεσμοι μετάδοσης

 Στόχοι της συνάντησης:

1- Να εκφραστεί η διεθνής αλληλεγγύη με την κουβανική επανάσταση και (το αίτημα) για τον τερματισμό της κλιμακούμενης επιθετικότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ως μέρος της καμπάνιας ¡Manos fuera de Cuba! (Κάτω τα χέρια από την Κούβα).

2- Να τιμηθεί ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους ως παράδειγμα της αλληλεγγύης του κουβανικού λαού στον κόσμο.

3- Να καταγγελθεί ο εγκληματικός και παράνομος οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός, ο οποίος αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κούβας.

4- Να καταγγελθούν οι  εκστρατείες δυσφήμισης κατά των προγραμμάτων ιατρικής συνεργασίας που έχουν θεσπιστεί νόμιμα μεταξύ της κουβανικής κυβέρνησης και των διεθνών ομολόγων της.

5- Να ενισχυθεί η αλληλεγγύη με την Κούβα και με άλλες δίκαιες υποθέσεις στις σημερινές συνθήκες που χαρακτηρίζονται τον αντίκτυπο της πανδημίας και της νεοφιλελεύθερης επίθεσης με στόχο την παρεμπόδιση των επαναστατικών, δημοκρατικών και λαϊκών διαδικασιών.

6- Να προωθηθεί η καμπάνια χειραφέτησης και ενοποίησης των ηρώων της Λατινικής Αμερικής και την ανακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε ζώνη ειρήνης.

Η έναρξη της διεθνούς συνάντησης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου με την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του CTC και θα  περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις ηγετών και προσωπικοτήτων από κάθε περιοχή και σε διεθνές επίπεδο, με το κλείσιμο από τον πρόεδρο του ICAP

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί το κεντρικό φόρουμ: «Αλληλεγγύη ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας». Οργανωμένοι κατά  περιοχές, οι διεθνείς εκπρόσωποι θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Κούβα, στον αγώνα κατά του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λαοί από τις επιπτώσεις της πολύπλευρης κρίσης, που επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID-19 και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες έβαλαν την αγορά πάνω από τη ζωή των εργαζομένων και των λαών του κόσμου, όπου πρέπει να υπερισχύει η συνεργασία και η ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Την 1η Μαΐου, υπό τη διεύθυνση του Γενικού Γραμματέα του CTC, σε εθνικά και διεθνή ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια,  καλούνται οι λαοί  και οι φίλοι από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στην ψηφιακή  παρέλαση για τη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων.

Στο κλείσιμο της Συνάντησης, θα παρέμβουν προσωπικότητες και ηγέτες από τις διεθνείς αντιπροσωπείες, θα διαβαστεί η δήλωση Αλληλεγγύης με την Κούβα και η τελική ομιλία θα γίνει από έναν ηγέτη  της Επανάστασης. Η συνάντηση θα κλείσει με τον ύμνο της Διεθνούς.

Αργότερα, με τη συμμετοχή  κουβανών και ξένων  καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή συναυλία Αλληλεγγύης με την Κούβα. 


Πρόγραμμα Διεθνούς Συνάντησης (ώρες Ελλάδας)

 Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021

Πρωινή συνεδρίαση
17:00 ώρα: Άνοιγμα

 Κεντρικό φόρουμ: «Αλληλεγγύη ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας».

20:00 ώρα: Ευρώπη
• Συντονιστής: Noemí Rabaza Fernandez, Αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλίας των Λαών.

05:00 ώρα (1/5).: Περιοχή Ασίας

• Συντονιστής: Alfredo Machado López, Πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου της ANIR

Σάββατο, 1 Μαΐου 2021

15:00 ώρα: Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Εργαζομένων Κούβας (CTC).  (Ηχογραφημένη και υπότλισμένη σε διαφορετικές γλώσσες).

15:15 ώρα: Ψηφιακή παρέλαση για τη διεθνή ημέρα των εργαζομένων.

Κεντρικό φόρουμ: «Αλληλεγγύη ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας» (συνέχεια)

17:00 ώρα.: Αφρική και Μέση Ανατολή
Συντονιστής: Pedro Víctor Simón Rodríguez, Γενικός Γραμματέας  Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων Εσωτερικού Εμπορίου, Γαστρονομίας και Υπηρεσιών και Μέλος της Γραμματείας CTC.

20:00 ώρα: Αμερική
Συντονιστής: Niurka María González Olvera - Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων Εκπαιδευτικών, Επιστημόνων και Αθλητών. Μέλος της Γραμματείας CTC.

23:00 ώρα: Κλείσιμο
Συντονιστής: Ismael Drullet Pérez - Μέλος της Εθνικής Γραμματείας CTC.

 

Mετάφραση: Bαγγέλης Γονατάς

Forum Martiano GR