Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας


Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα οργάνωσαν προβολή και συζήτηση με τίτλο «Γυναίκες στην Κούβα: Οι αγώνες του χτες και του σήμερα».

 Προβλήθηκε τον νοκιμαντέρ «Με τη μνήμη στραμμένη στο μέλλον» το οποίο δημιούργησε η Ένωση Κουβανών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας. Ανακεφαλαιώνει τα χωρίς προηγούμενο επιτεύγματα των γυναικών στη σοσιαλιστική Κούβα στη μόρφωση, την εργασία και τον πολιτισμό. Καταπιάνεται στη συνέχεια με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σχετικά με την επιβίωση των διακρίσεων στη δουλειά, τη "διπλή ηθική", τη φροντίδα των παιδιών, τη μη-σεξιστική μόρφωση κ.ά. Μας βοηθά να δούμε ‘από κοντά’ πώς χτίζεται η συνείδηση και η συμμετοχή στην ζωντανή κουβανική επαναστατική διαδικασία.

 Την παρουσίαση ολοκλήρωσε αναφορά στο βιβλίο Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση (των Εσπίν, Ντε λος Σάντος και Φερέρ) από την εκπαιδευτικό Αγγελική Κατσαμάνη.
 Χαιρέτησε με αναφορά στο σήμερα ο Πρόξενος της Κούβας José Oriol Marrero Martínez.

Επειδή τα ζητήματα αυτά είναι κοινά, πολύ φυσικά στράφηκε η συζήτηση προς την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ελλάδα των μνημονίων, ειδικά από τις νέες γυναίκες στο ακροατήριο.

Συμπέρασμα από τη συζήτηση; Η επαναστατική πάλη δεν θα είχε καρποφορήσει χωρίς την πλατιά συμμετοχή των γυναικών σε αυτήν. Με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας εξαλείφονται τα βασικότερα εμπόδια για τη μόρφωση και την κοινωνική συμμετοχή των γωναικών. Για την εξάλειψη όμως των προαιώνιων προκαταλήψεων σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο, την εργασία και τη διανοητική ικανότητα των γυναικών, «ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο».

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κούβας καθώς και του Πολτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί».
«Το φαινόμενο της συμμετοχής των γυναικών στην επανάσταση είναι μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση. Αν με ρωτούσαν ποιο είναι το πιο επαναστατικό πράγμα που κάνει η επανάσταση, θα απαντούσα ότι είναι ακριβώς αυτό – η επανάσταση που συντελείται μεταξύ των γυναικών της χώρας μας.» - Φιντέλ Κάστρο.

Forum Martiano GR