Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Χαιρετισμός Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί , Σπάρτη, 17 Ιουνίου 2017


Νατάσα Τερλεξή  
Ευχαριστούμε τον Δήμο Σπάρτης για τη θερμή υποδοχή, τη φιλόξενη Πνευματική Εστία καθώς και την κ. Πέπη Γαβαλά, καθώς μια όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» ιδρύθηκε το 2009 και εμπνέεται από το πνεύμα ενός μεγάλου άνδρα της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής. Στόχος μας είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στους σημερινούς αγώνες της ζωντανής σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας, και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της, όπως συμπυκνώνονται και στη μορφή του Χοσέ Μαρτί. Ενός ανθρώπου που υπήρξε διανοητής, φιλόσοφος, επαναστάτης, πρωτεργάτης του αντιαποικιακού αγώνα ενάντια στον ισπανικό ζυγό στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα είχαν επαναλάβει πολλές φορές ότι η γενιά των αγωνιστών που έφερε σε πέρας την επανάσταση του 1959, βρήκε τον δρόμο προς τον Μαρξ μέσα από τον Χοσέ Μαρτί.  Θα επαναληφθεί πολλές φορές στη συνέχεια ότι η ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα παραμένει αμείωτη.
Ελπίζω μέσα από τη σημερινή συζήτηση να γίνει πιο ξεκάθαρο σε όλους μας το γιατί. Ο εγκληματικός οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός της Κούβας συνεχίζεται, όπως εξακολουθεί η παράνομη κατοχή από τις ΗΠΑ κυρίαρχου κουβανικού εδάφους στη βάση του Γκουαντάναμο. Συνεχίζεται επίσης η πολύμορφη υποστήριξη κάθε είδους υπονομευτικών ενεργειών ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση. Ο κουβανικός λαός έχει πληρώσει ακριβά –σε αίμα και σε στερήσεις, για την τόλμη του το 1959 να τραβήξει το δρόμο της ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού.

Καθημερινά όμως βλέπει ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος έχει αμέτρητα οφέλη. Οφέλη που μετριούνται στους συγκριτικούς πίνακες του ΟΗΕ για την υγεία, την παιδεία και άλλα πολλά· αλλά και ανεκτίμητα οφέλη που έχουν να κάνουν με την αξιοπρέπεια ενός λαού· οφέλη που βλέπει, για παράδειγμα, ο αγρότης που δεν αναρωτιέται κάθε φορά που σπέρνει πώς θα διαθέσει τη σοδιά του και πώς θα τα βγάλει πέρα.

Μαζί με την αλληλεγγύη που αξίζουν οι σημερινοί αγώνες του λαού της Κούβας, ο Σύλλογός μας απευθύνει κάλεσμα και για κάτι παραπάνω: Να σκύψουμε με ανοιχτό μυαλό στην ιστορική όπως και η σημερινή εμπειρία της Κούβας. Επειδή είναι η εμπειρία των απλών ανθρώπων, των ταπεινών –του εργαζόμενου, του αγρότη– να πάρουν και να κρατήσουν οι ίδιοι την εξουσία, να φτιάξουν μια κοινωνία αλληλεγγύης στην υπηρεσία της μεγάλης πλειονότητας του λαού· η προσπάθειά τους να μάθουν να την καθοδηγούν οι ίδιοι. Και μάλιστα με τη βαριά κληρονομιά της αποικιοκρατίας και της εξάρτησης, αλλά και με τα μάτια στραμμένα στους καταπιεσμένους όλης της γης· μέσα σε ιστορικές εποχές «δύσβατες», απέναντι και δίπλα στη μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Κι ας αρχίσουμε σήμερα. Το αποψινό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει χρόνο για τις δικές σας ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Έχετέ το υπόψη καθώς θα ακούτε τις ομιλίες που ακολουθούν. Πέρα από εκδηλώσεις όπως η σημερινή, μια ιδιαίτερη μορφή έκφρασης αλληλεγγύης αποτελούν οι μπριγάδες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Κούβα σε συνεργασία με το ICAP, το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών. Στα τραπεζάκια στην είσοδο μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Σύλλογος κάνει επίσης προσπάθειες μετάφρασης και προώθησης αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας σχετικής με την Κούβα τόσο στο Διαδίκτυο, μαζί με συνεργαζόμενα μπλογκ του Red Solidaria Griega, όσο και με έντυπες εκδόσεις. Εκτός από τα βιβλία που παρουσιάζουμε απόψε θα βρείτε και άλλα βιβλία για την κουβανική επανάσταση από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα.

Ως Σύλλογος θα είμαστε πάντα έτοιμοι, όσοι μένουν στη Σπάρτη καθώς και εμείς από την Αθήνα, να συμβάλουμε στη συνέχιση της συζήτησης μέσα στον κόσμο εδώ, σε συνεργασία με τοπικές συλλογικότητες· να συμβάλουμε στη διοργάνωση δραστηριοτήτων που προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του λαού της Κούβας, σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στο κίνημα αλληλεγγύης και στην καταγγελία των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού ενάντιά της.

Forum Martiano GR