Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΣΧΜ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινοβούλιό της δε νομιμοποιούνται να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα

 Καταγγελία για το νέο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κούβας

Στις 16 Σεπτέμβρη, για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες, το Ευρωκοινοβούλιο ασχολήθηκε με την Κούβα
. Δεν ήταν όμως για να την ευχαριστήσει για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ευρώπη όπως και διεθνώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ούτε βέβαια ήταν για να δηλώσει την αντίθεσή του στον οικονομικό πόλεμο που οι ΗΠΑ εντείνουν ενάντια στον κουβανικό λαό ακόμα και εν μέσω πανδημίας. 

Μετά το επαίσχυντο ψήφισμα με τίτλο «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατάσταση στην Κούβα» της 10ης Ιούνη, το ΕΚ επανήρθε με ένα δεύτερο ψήφισμα, με τίτλο «Κυβερνητική καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές και τους πολίτες στην Κούβα». Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει στην ΕΕ συγκροτημένο αντικουβανικό κέντρο που τον τελευταίο καιρό εντείνει δράση του συντασσόμενο με την κυρίαρχη πολιτική των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα αφενός προσπαθεί να πλήξει το κύρος της Κούβας και το θαυμασμό και συμπάθεια που εμπνέει στους λαούς ακόμα περισσότερο με τη συνεισφορά της στην αγώνα κατά της πανδημίας. Αφετέρου καλεί στην σε κατάργηση της Συμφωνίας διαλόγου και κυρώσεις σε κρατικά στελέχη της Κούβας με στόχο να επιδεινωθεί περαιτέρω ο αποκλεισμός του νησιού.

Το νέο ψήφισμα επικαλείται τις λεγόμενες «κοινωνικές αναταραχές» που έλαβαν χώρα στις 11 Ιούλη σε ορισμένες πόλεις της Κούβας. Θυμίζουμε ότι τα γεγονότα της 11 Ιούλη υποκινήθηκαν και οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα σε περίπου 10 σημεία της Κούβας έγιναν ταραχές με πολύ περιορισμένη συμμετοχή. Και αυτό παρά την όντως δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στο νησί λόγω του ασφυκτικού αποκλεισμού και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των υπηρεσιών των ΗΠΑ (συστηματικός χρηματισμός, δωροδοκίες ή και εκβιασμοί Κουβανών, οργανωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης-υπονόμευσης αλλά και οργάνωσης-υποκίνησης μέσα από τα μέσα δικτύωσης κλπ). Οι διαμαρτυρόμενοι δεν ήταν όλοι κακοπροαίρετοι και δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι. Ορισμένοι όμως επιδόθηκαν εντελώς απρόκλητα σε βίαιες επιθέσεις ενάντια σε (άοπλους στην Κούβα) αστυνομικούς, σε βανδαλισμούς καταστημάτων και υπηρεσιών, πυρπόληση οχημάτων κλπ. 

Οι πρωταγωνιστές καλούσαν στα μέσα δικτύωσης ξεδιάντροπα τις ΗΠΑ σε επέμβαση. Η γελοία προσπάθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ να κατασκευάσουν εικόνα γενικευμένης εξέγερσης με ωμά ψεύδη, ακόμα και με πλάνα από διαδηλώσεις σε άλλες χώρες, ξεσκεπάστηκε στο διαδίκτυο.

Την επόμενη μέρα ο κουβανικός λαός ξεχύθηκε στο δρόμο μαζικά στηρίζοντας την επανάσταση και απαντώντας στην απόπειρα ενορχήστρωσης ενός «ξεσπάσματος αγανάκτησης» από τον ιμπεριαλισμό, ως προοίμιο άμεσης επέμβασης.

Οι μόνοι που συνελήφθησαν και δικάστηκαν είναι οι φυσικοί αυτουργοί ποινικών αδικημάτων. Οι ανησυχούντες ευρωπαίοι δεν παρουσιάζουν κανένα όνομα βασανισθέντος, εξαφανισμένου «διαδηλωτή.

Εάν η Ευρωβουλή και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για τον κουβανικό λαό, δεν έχουν παρά να απαιτήσουν την άμεση άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που στραγγαλίζει την Κούβα εδώ και πάνω από 62 χρόνια – μαζί με τις 243 νέες διατάξεις που εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό του νησιού ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ συστηματικά εκτοξεύουν κατά των λαών τους τόνους ασφυξιογόνων, πλαστικές σφαίρες, τραυματίζουν και αφήνουν ανάπηρους διαδηλωτές, παρακολουθούν και φακελώνουν τους πάντες, έχουν εξαπολύσει τις “αντιτρομοκρατικές” υπηρεσίες τους να συλλαμβάνουν, παρακολουθούν, αρπάζουν και τραμπουκίζουν όποιον θέλουν. Είναι πραγματικά αστείο να εγκαλούν την Κούβα για την υποδειγματική διαχείριση της ξενοκίνητης προβοκάτσιας της 11ης Ιούλη.

  • Καταδικάζουμε τη νέα αυτή επίθεση κατά της Κούβας!
  • Απαιτούμε άμεση άρση του δολοφονικού αποκλεισμού!
  • Απαιτούμε από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (οι οποίες κάθε χρόνο τυπικά καταδικάζουν τον αποκλεισμό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών), να μην εφαρμόζουν τις διατάξεις του εμπάργκο που εμποδίζουν τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Ευρώπης και Κούβας.
  • Η ελληνική κυβέρνηση άμεσα να ξεμπλοκάρει τα εμβάσματα προς την Κούβα (πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση της πανδημίας).
  • Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον κουβανικό λαό που μαζί με την κυβέρνησή του, με πνεύμα διεθνούς αλληλεγγύης, με θάρρος και αξιοπρέπεια υπερασπίζεται την Επανάσταση, την κυριαρχία και το δικαίωμά του, να ακολουθήσει τον δρόμο που επέλεξε.

 20/9/2021Forum Martiano GR