Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης για τον Φιντέλ και την Κούβα

Χαιρετισμός του δημάρχου Σπάρτης Ευάγγελου Βαλιώτη στην εκδήλωση "Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΙ" που διοργανώθηκε στις 17 Ιούνη 2017 στην Σπάρτη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Χοσέ Μαρτί".

Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο Σπάρτης που βρίσκεται, σήμερα, στην πόλη μας, η πρέσβης της Κούβας η Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η οποία εκπροσωπεί μια χώρα, που αντιστέκεται θέλοντας να εδραιώσει το δικό της πολιτικό γίγνεσθαι και να ζήσει ο λαός της όπως αυτός επιθυμεί. Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης της Κούβας και ταυτόχρονα την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί, για την διοργάνωση της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στην Πνευματική Εστία. 

Σας διαβεβαιώνουμε πως μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, που έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο, ότι η πόλη της Σπάρτης αλλά και όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί θα αντισταθούν σε όποιο μέτρο ληφθεί κατά του κουβανικού λαού. 


Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψουν οι αγαπητοί συνομιλητές, ο Αλέκος Χαλβατζής και ο Δημήτρης Κουρνιώτης, να πω δυο λόγια γιατί κάποια ζητήματα αποτελούν για μένα βιώματα. Έτυχε να γεννηθώ τον Ιανουάριο του 1959, χρονολογία που καθιερώθηκε η Επανάσταση στην Κούβα, μετά τη νίκη των επαναστατών και τη διαφυγή του Μπατίστα. Σε όλη μου τη ζωή παρακολουθούσα τις εξελίξεις στην Κούβα και την όλη προσπάθεια που είχε καταβάλει ο Φιντέλ Κάστρο. 

Μιας και σήμερα παρουσιάζονται δύο βιβλία θα ήθελα να διαβάσω δύο αποσπάσματα . Το πρώτο απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Η επανάσταση δεν εξαγοράζεται!», ένα γράμμα του Φιντέλ Κάστρο προς τους συναγωνιστές του της Ομοσπονδίας Φοιτητών Κούβας και αναφέρει:

 «…….Δεν ήμουν γιος εργάτη, ούτε και μου έλειπαν τα υλικά και κοινωνικά μέσα για μια ζωή σχετικά άνετη. Μπορώ να πω ότι γλίτωσα ως εκ θαύματος από τον πλούτο. Πολλά χρόνια μετά διάβασα τις δηλώσεις του πιο πλούσιου και χωρίς αμφιβολία του πιο ικανού βορειοαμερικανού, με σχεδόν εκατό δισεκατομμύρια δολάρια –όπως ανέφερε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο την περασμένη Πέμπτη 22 Γενάρη- ότι το προνομιακό σύστημα παραγωγής και διανομής του πλούτου θα μετέτρεπε, με την πάροδο των γενεών, τους φτωχούς σε πλούσιους. Από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια περίπου, για να μην πάμε πιο πίσω, οι Έλληνες διέπρεψαν σε όλα σχεδόν τα πεδία: φυσική , μαθηματικά, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική, τέχνη, επιστήμη, πολιτική, αστρονομία και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης γνώσης. Η Ελλάδα παρόλα αυτά, ήταν μια κοινωνία όπου οι δούλοι έκαναν τις πιο σκληρές δουλειές στα χωράφια καις τις πόλεις, ενώ μια ολιγαρχία επιδιδόταν στη συγγραφή και τη φιλοσοφία. Μάλιστα, η πρώτη ουτοπία γράφτηκε από αυτούς. Παρατηρήστε καλά την κατάσταση που επικρατεί σε ετούτο το ν πλανήτη Γη που ξέρουμε, τον παγκοσμιοποιημένο και τόσο άσχημα μοιρασμένο. Έναν πλανήτη όπου κάθε διαθέσιμος ζωτικός πόρος μας είναι γνωστός, ως συνέπεια ιστορικών παραγόντων. Κάποιοι διαθέτουν πολύ λιγότερους από τους αναγκαίους πόρους, ενώ άλλοι τους έχουν σε τόση αφθονία που δεν ξέρουν τι να τους κάνουν. Από το 1800 έως το 2015 ο πληθυσμός έχει αυξηθεί παγκοσμίως από ένα δισεκατομμύριο σε επτά δισεκατομμύρια κατοίκους. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί ετούτος ο τρόπος παραγωγής και διανομής, σε αυτή την αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα εκατό χρόνια, καθώς και με τις ανάγκες σε τρόφιμα, υγεία, νερό κατοικία που θα έχει αυτός ο παγκόσμιος πληθυσμός, όποια και αν είναι τα επιτεύγματα της επιστήμης;.…………… Σίγουρα, συναγωνιστές φοιτητές και καθηγητές, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται πλέον για ένα, αλλά ότι σήμερα λειτουργούν πάνω από πενήντα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.» 

Το δεύτερο απόσπασμα περιέχεται στο βιβλίο «Θα συνεχίσουμε να προχωράμε με σταθερό βήμα», από την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας στις 19 Απρίλη 2016 και αναφέρει: 

« Το να καθοδηγείς οποιοδήποτε λαό σε καιρό κρίσης, αποτελεί υπεράνθρωπη προσπάθεια. Χωρίς αυτούς, οι αλλαγές θα ήταν αδύνατες. Μια τέτοια συνάντηση όπως αυτή, όπου παρευρίσκονται πάνω από χίλιοι αντιπρόσωποι επιλεγμένοι από τον ίδιο τον επαναστατικό λαό και τους οποίους εξουσιοδότησε να τον εκπροσωπήσουν, αποτελεί για όλους τη μεγαλύτερη τιμή που έχει δεχθεί κανείς στη ζωή του. Σε αυτό, προστίθενται και το προνόμιο του να είσαι επαναστάτης, το οποίο είναι καρπός της ίδιας μας της συνείδησης. Γιατί έγινα σοσιαλιστής ή, για να το πω ακόμα πιο ξεκάθαρα, γιατί έγινα κομμουνιστής; Αυτή η λέξη έχει αποτελέσει την πιο διαστρεβλωμένη και συκοφαντημένη έννοια της ιστορίας από εκείνους που είχαν το προνόμιο να εκμεταλλεύονται τους φτωχούς, που τους απογύμνωσαν αφού τους στέρησαν το ταλέντο και την ανθρώπινη ενέργεια…………. Δεν ήμουν τίποτα παραπάνω από θεωρητικός και, ασφαλώς είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στη Σοβιετική Ένωση. Στο περιφρονημένο έργο του Λένιν, ύστερα από 70 χρόνια Επανάστασης. Τι ιστορικό μάθημα! Ήμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι δεν πρέπει να περάσουν άλλα 70 χρόνια για να συμβεί κάποιο γεγονός σαν τη Ρωσική Επανάσταση…… Παρόλα αυτά, ίσως ο πιο μεγάλος κίνδυνος που σήμερα επικρέμεται πάνω στη γη να προέρχεται από την καταστροφική δύναμη του μοντέρνου στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος θα μπορούσε να υποσκάψει την ειρήνη στον πλανήτη και να κατακτήσει αδύνατη την ανθρώπινη ζωή πάνω στην επιφάνεια της γης. Θα εξαφανιζόταν το είδος, όπως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι…….. Ποιος θα θρέψει τους διψασμένους λαούς της Αφρικής, που δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, που δεν έχουν βροχές, ούτε ταμιευτήρες νερού, ούτε και άλλα υπόγεια αποθέματα εκτός από αυτά που είναι κάτω από την έρημο; Θα δούμε τι θα πουν οι κυβερνήσεις που σχεδόν στο σύνολό τους υπέγραψαν τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να σφυροκοπούμε συνεχώς πάνω σε αυτά τα θέματα και δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο από το αναγκαίο.»

Τα δύο αυτά αποσπάσματα με εκφράζουν πλήρως, γιατί αναδεικνύουν ξεκάθαρα την πολιτική, που εφάρμοσε η Κούβα για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Στήριξε πλήρως την σοσιαλιστική της κοινωνία και οικολογικά και περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα έδειξε το διεθνισμό της στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής αλλά και στις χώρες που μπορούσαν να το κάνουν και δεν το τόλμησαν.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την πρέσβειρα της Κούβας στην πόλη της Σπάρτης και συγχαίρουμε το Σύλλογο Χοσέ Μαρτί γιατί ανοίγει μία σημαντική συνεργασία με την πόλη μας, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα τεράστια επιτεύγματα της Κούβας στο σπαρτιατικό λαό και με τη σειρά μας να διαδώσουμε τα δικά μας στοιχεία, της σπαρτιάτικης κοινωνίας, στο λαό της Κουβάς. 

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Forum Martiano GR