Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Granma: Η ενότητα της Κούβας υπήρξε αποφασιστική στη μάχη κατά του COVID-19




27 de octubre de 2020 23:10:01

Η Κούβα σήμερα έχει πάρει προσεκτικά τον δρόμο προς την κανονικότητα, έχοντας ξεπεράσει την οξεία φάση της επιδημιολογικής κρίσης της πανδημίας. Παραθέτουμε άρθρο της κουβανικής εφημερίδας Granma από 27 Οκτώβρη, πρώτη μέρα της 5ης τακτικής συνεδρίας των εκπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας (PoderPopular) της Κούβας, αφιερωμένο σε μια αποτίμηση της αντιμετώπισης της πανδημίας, εκτιμώντας την έως τώρα πορεία της χώρας. 
Μετάφραση: Ντίνα Κακλαμανάκη, επιμέλεια Νατάσα Τερλεξή.


Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, ξεκίνησε η ανάλυση της αντιμετώπισης της πανδημίας που προκάλεσε ο COVID-19, κύριο θέμα το πρωί της δεύτερης μέρας εργασίας πριν την 5η Σύνοδο του 9ου Νομοθετικού Σώματος της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας. 

Ο Μανουέλ Μαρρέρο Κρουζ, πρωθυπουργός, υπενθύμισε ότι στις 3 Μάρτη το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας ενέκρινε το Σχέδιο για τη μείωση και τον έλεγχο του νέου κοροναϊού, που περιελάμβανε 497 μέτρα που επέτρεπαν την πραγματοποίηση ενός καθημερινού ελέγχου και την παρακολούθηση της κατάστασης. 

Οκτώ ημέρες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το COVID-19 πανδημία, και αυτή την ίδια ημέρα ανιχνεύθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κούβα, σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο, στην οποία προέδρευε ο Εστεμπάν Λάζο Ερνάντεζ, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας και του Κρατικού Συμβουλίου. 

Στις 9 Ιούλη εγκρίθηκε ένα νέο σχέδιο για το μετά COVID-19 στάδιο με 222 μέτρα, στην επικαιροποίηση του οποίου διατηρούνται 121 διατάξεις. Δομημένο με τρεις βασικούς στόχους, εξήγησε ο Μαρρέρο Κρουζ, το σχέδιο προβλέπει το ξεκίνημα της νέας κανονικότητας στη χώρα με τρόπο σταδιακό και ασύμμετρο, για να μετριαστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τον SARS-COV-2 και από την επιδείνωση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. 

ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ: 

• Επιδημικό στάδιο 
• Στάδιο αποκατάστασης 
• Στάδιο της νέας κανονικότητας 

Είναι σημαντικό να εξηγηθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός, ότι για να παραμείνουμε σε κάθε στάδιο, πρέπει να πληρούνται οι καθορισμένοι δείκτες που είναι: το ποσοστό επίπτωσης ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσό των PCR που πραγματοποιήθηκαν για την ενεργή αναζήτηση μολυσμένων κρουσμάτων. 

“Στη νέα κανονικότητα, ένα από τα ζητήματα που υπερασπιζόμαστε είναι η αναγκαιότητα, όχι μόνο να κρατήσουμε, αλλά και να τελειοποιήσουμε τις ενεργές έρευνες/διαγνωστικά τεστ”, υποστήριξε. 

Υπόψη ότι οι δείκτες της Αβάνας είναι διαφορετικοί από αυτούς στην υπόλοιπη χώρα, επειδή η πολυπλοκότητα της την κάνει πιο ευάλωτη, και “για να μιλήσουμε για μια νέα κανονικότητα στη Κούβα πρέπει η πρωτεύουσα να φτάσει σε αυτό το στάδιο”, σημείωσε. 


ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 

Ο Χοσέ Άνχελ Πορτάλ Μιράντα, υπουργός Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε στη σύνθετη διεθνή σκηνή και την ανάγκη που θέτει ο ΠΟΥ για μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης. 

“Η αντιμετώπιση της πανδημίας στον τομέα της υγείας, που σε γενικές γραμμές επηρεάζεται περισσότερο, έχει απαιτήσει μια μεγάλη οργανωτική προσπάθεια και πόρους από τους οποίους δεν έχει εξαιρεθεί καμία χώρα”, υπογράμμισε. 

Σχετικά με τη διεθνή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από αυτή την επείγουσα κατάσταση, ο Πορτάλ Μιράντα είπε ότι έχει αποδειχθεί πόσο εύθραυστες είναι πολλές κοινωνικές και υγειονομικές δομές στις περισσότερες χώρες, με υψηλά επίπεδα ανισοτήτων και περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι την 24 Οκτώβρη, 185 χώρες ανέφεραν θετικά κρούσματα, ενώ στο κλείσιμο αυτής της Δευτέρας [26 Οκτώβρη 2020], ο αριθμός αυτών που έχουν μολυνθεί υπερβαίνει τα 42 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1.145.314 έχουν πεθάνει. Ο δείκτης θνησιμότητας είναι 2,71 και ο αριθμός όσων έχουν αναρρώσει δεν υπερβαίνει το 73%, διευκρίνισε. 

Ύστερα από εννέα και πλέον μήνες αντιμετώπισης της ασθένειας, η περιοχή της Αμερικής συνεχίζει να είναι αυτή που εκδηλώνεται η πιο περίπλοκη επιδημιολογική κατάσταση, με το 46,2% του συνόλου των διαγνωσμένων κρουσμάτων του πλανήτη. 

“Αυτή η πραγματικότητα μας οδηγεί σε ένα αναμφισβήτητο γεγονός: ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ανοδική καμπύλη αυτής της πανδημίας”, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας. 


ΩΣ ΣΗΜΑΙΑ, Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΟΥΛ 

Πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κούβα, γιατί ακριβώς “στην πρόβλεψη υπάρχει όλη η τέχνη της διάσωσης”, όπως έχουμε μάθει από τον δάσκαλο Χοσέ Μαρτί, έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα σχέδια που, μαζί με την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, του κράτους, και την πειθαρχία του πληθυσμού, έχουν συμβάλει στα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, βεβαίωσε ο Πορτάλ Μιράντα. 

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προσωρινή Ομάδα εργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχος του νέου κοραναϊού διατηρεί ένα καθημερινό έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, είπε. “Έχουμε σαν σημαία τη στρατηγική σκέψη του ΚομαντάντεΦιντέλ Κάστρο Ρουζ, και του Στρατηγού και Πρώτου Γραμματέα του Κόμματος, Ραούλ Κάστρο Ρουζ”, διαβεβαίωσε. 

Ενημέρωσε ότι ανάμεσα στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας ήταν η συνεχής αναζήτηση θετικών περιπτώσεων και η εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για να αποτραπεί η κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των μέτρων. 

Από τα αρχικά στάδια, καθορίστηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η ιατρική περίθαλψη σε όσους έχουν μολυνθεί, και επιτεύχθηκε η αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων για τις μελέτες μοριακής βιολογίας. 

Από τέσσερα ινστιτούτα αυτού του τύπου που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας, δήλωσε, έχουν αυξηθεί στα 13 που λειτουργούν σε πέντε επαρχίες, με περισσότερα από 7.000 επεξεργασμένα δείγματα ως ημερήσιος μέσος όρος. 

Ο επικεφαλής της Υγείας σημείωσε ότι, αυτή τη περίοδο, δημιουργήθηκε επίσης η Επιστημονική Ομάδα, με μία Επιτροπή Καινοτομίας ως εκτελεστικό όργανο, υπεύθυνο για τη μόνιμη αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη της λήψης κυβερνητικών αποφάσεων πριν από την εφαρμογή διάφορων μέτρων, παίρνοντας υπόψη το επιδημιολογικό σκηνικό. 

“Είναι σημαντικό να τονιστούν τα τρία συστατικά που ορίζουν το κουβανικό μοντέλο υγειονομικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση του COVID-19: το ένα συνδέεται με τον επιδημιολογικό τομέα, το άλλο με την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και το τρίτο με τη διαχείριση της επιστήμης και της καινοτομίας”, πρόσθεσε. 

Το συστατικό της επιδημιολογικής διαχείρισης, διευκρίνισε, περιλαμβάνει την αναζήτηση κρουσμάτων μέσω ενεργών ερευνών σε ολόκληρο τον πληθυσμό, τους αυτό-ελέγχους εξ’ αποστάσεως, την εξειδικευμένη φροντίδα ύποπτων περιπτώσεων, την απομόνωση όλων των επαφών και τη πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων. 


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ 

Θεσμοθετήθηκε, με κλιμακωτό και περιφερειακό τρόπο, η φροντίδα προς όλους τους ασθενείς με εγγυημένη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κρεβατιών, καθώς και την εξασφάλιση αναπνευστήρων και των υπόλοιπων ιατρικών και τεχνολογικών προαπαιτούμενων, επεσήμανε ο Πορτάλ Μιράντα. 

Για την κλινική-επιδημιολογική παρακολούθηση ταξιδιωτών, επαφών, ύποπτων ασθενών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προβλέφθηκαν αρχικά 26 ιδρύματα, τα οποία αργότερα αυξήθηκαν σε 41. Επιπλέον, οργανώθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία 61 κέντρα φροντίδας για ύποπτες περιπτώσεις, 286 για την παρακολούθηση επαφών και άλλα 73 για την απομόνωση των ταξιδιωτών, τόνισε. 

Αρχικά, είπε, σχεδιάστηκε μια σταδιακή αύξηση στα νοσοκομειακά κρεβάτια, από 3.419 σε ένα σύνολο 7.710 και, σχετικά με τα κρεβάτια στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδιάστηκε αύξηση από 202 σε 861, με διαθεσιμότητα 701 αναπνευστήρων. 

Ο υπουργός δήλωσε με ικανοποίηση ότι “μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Σύστημα Δημόσιας Υγείας δεν χρειάστηκε να θέσει σε λειτουργία όλο το υπάρχον δυναμικό στη χώρα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέρος όσων είχαν προβλεφθεί”. 

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις δυσαρέσκειες εν μέσω τόσων προσπαθειών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδήγησαν στο να μην ενεργήσουν με αρκετή αμεσότητα ή αποτελεσματικότητα σε ορισμένες περιοχές, δημιουργώντας πολύπλοκα σενάρια μετάδοσης της νόσου. 


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΉΤΑΝ ΟΥΣΙΩΔΗΣ 

Αυτό το έτος, υπογράμμισε ο Πορτάλ Μιράντα, η υποομάδα κλινικών αποτελεσμάτων σχεδίασε, ήδη από τον Φεβρουάριο, το κουβανικό Πρωτόκολο για το χειρισμό του COVID-19. Έχουν εγκριθεί και ξεκινήσει περισσότερες από 700 έρευνες, που περιλαμβάνουν κλινικές και παρατηρητικές μελέτες και καινοτομίες και 17 κλινικές δοκιμές. 

Υπενθύμισε επίσης ότι μία υποομάδα επιδημιολόγων, μαθηματικών, στατιστικολόγων και άλλων ερευνητών ανέπτυξε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγνωστικών μοντέλων, μελετών και την εφαρμογή ψηφιακών μοντέλων με πολλές μεταβλητές για την επιδημιολογική διαχείριση. 

“Ανάμεσα στις πολλές δράσεις που σχεδιάστηκαν συμπεριλαμβάνονται και αυτές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και την προστασία του προσωπικού υγείας που παρακολουθεί περιπτώσεις επαφών, υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων”, σημείωσε. 

Επίσης, αναγνώρισε τον ρόλο των οικογενειακών γιατρών και νοσοκόμων, και των άλλων επαγγελματιών και τεχνικών της υγείας της κοινότητας, των σπουδαστών ιατρικών επιστημών, των ειδικών εντατικής θεραπείας και διαγνωστικών τομέων, καθώς και των 52 μπριγάδων του Αποσπάσματος Χένρι Ριβ που, μετά από αίτημα πολλών κυβερνήσεων, έχουν συνεργαστεί στη μάχη κατά της πανδημίας σε 39 χώρες, 22 από αυτές στη περιοχή της Αμερικής. Σε αυτές τις μπριγάδες έχουν ενταχθεί 28.000 επαγγελματίες που εργάζονται ήδη σε 58 έθνη. 


Η ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 

Ο Πορτάλ Μιράντα χαρακτήρισε ως πηγή δύναμης για τη Κούβα να έχει μια βιοτεχνολογική και φαρμακευτική βιομηχανία που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στο προληπτικό-θεραπευτικό σχήμα φροντίδας της νόσου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η αποτελεσματικότητα της κουβανικής ιντερφερόνης στη θεραπεία υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

Το Κέντρο για τον Κρατικό Έλεγχο Φαρμάκων, Εξοπλισμού και Ιατρικών Συσκευών (Cecmed), ως Εθνική Ρυθμιστική Αρχή, εγγυήθηκε την υποστήριξη όλων των στρατηγικών χρήσης προϊόντων, των οποίων ο μηχανισμός δράσης παρουσιάζει μια θεραπευτική και προφυλακτική εναλλακτική λύση, τόνισε. 

“Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα από τη θέσπιση απλουστευμένων και επιταχυνόμενων μηχανισμών, αλλά πάντα διασφαλίζοντας ότι πληρούνται οι κανονιστικές απαιτήσεις κάθε σταδίου”, επεσήμανε ο υπουργός. 

Επίσης, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του επιχειρηματικού ομίλου BioCubaFarma, για την αντιμετώπιση του COVID-19, περιλαμβάνει τρία προϊόντα προληπτικής χρήσης, τρία αντιιικά, δύο νέα αντιφλεγμονώδη, τέσσερεις ορολογικούς διαγνωστήρες, εκ των οποίων τρεις εγγεγραμμένοι και ένας έχει ήδη εισαχθεί ως μέρος του διαγνωστικού πρωτοκόλλου, μέσα, αντιδραστήρια και εξοπλισμός για μοριακή διάγνωση, καθώς και τρία πρωτότυπα αναπνευστήρων που χρησιμοποιούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ένας τομογράφος αντίστασης. 

Σε όλα αυτά, υποστήριξε ο υπουργός, έχουν προστεθεί επίσης οι προσπάθειες των αυτοαπασχολούμενων, που έχουν επεξεργαστεί μέσα προστασίας και άλλους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Κλινικών Δοκιμών (Cencec) έχει διατηρήσει τον έλεγχο και την παρακολούθηση κλινικών δοκιμών και άλλων μελετών που σχετίζονται με την ασθένεια, όπου ξεχωρίζει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κοινωνικά ιδρύματα με τη χρήση του Biomodulin t σε ηλικιωμένους ενήλικες, τόνισε. 

“Είναι σημαντικό – επεσήμανε ο Πορτάλ Μιράντα – να τονιστεί ότι, με τη χρήση αυτού του φαρμάκου επιτεύχθηκαν αποτελέσματα που επέτρεψαν μείωση στις εισαγωγές για αναπνευστικές λοιμώξεις”. 

Με τον ίδιο τρόπο, εντάχθηκε στο πρωτόκολλο η χρήση του PrevengHo-Vir, ομοιοπαθητικό προϊόν που αναφέρεται ως προληπτική φαρμακευτική αγωγή, που διανεμήθηκε σε 2.434.817 οικογένειες και σε 46.207 άτομα σε κοινωνικά ιδρύματα, συνέχισε. 

Ενημέρωσε επίσης ότι για να ελαχιστοποιηθεί η επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, εφαρμόστηκε η χρήση δύο καινοτόμων προϊόντων της κουβανικής βιοτεχνολογίας: το μονοκλωνικό αντίσωμα Anti-cd6 (Itolizumab) και το πεπτίδιο Jusvinza, γνωστό επίσης και ωςCIGB-258. 

“Και τα δύο φάρμακα, σε συνδυασμό με τη χρήση πλάσματος ατόμων που αναρρώνουν, μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για ένα δείκτη επιβίωσης μεγαλύτερου του 90% των ασθενών σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση που έλαβαν θεραπεία στη χώρα έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις θεραπείες, σχολίασε ο υπουργός. 

Εξήγησε ότι, με τον ίδιο τρόπο, έχουν τελειοποιηθεί οι τεχνικές αναπνευστήρων για την προσέγγιση ασθενών σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση, καρπός της εμπειρίας των ειδικών μας και των τεχνικών Εντατικής Ιατρικής. 

Τον Ιούνη εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο παρακολούθησης ασθενών που έχουν αναρρώσει, που περιλαμβάνει τον/την οικογενειακό γιατρό και τη νοσοκόμα/τον νοσοκόμο και απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα, με την ψυχολογική υποστήριξη εκπαιδευμένων επαγγελματιών, πρόσθεσε. 

“Με υπερηφάνεια, μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για δύο εγκεκριμένα υποψήφια εμβόλια, δύο κλινικές δοκιμές στη φάση Ι, που ξεκίνησαν με το υποψήφιο Soberana 1, καθώς και άλλα υποψήφια προς έρευνα. Αυτό λέει πολλά για το επιστημονικό επίπεδο που έχουν κατακτήσει οι επαγγελματίες μας”, ανέφερε. 


Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

Αναφορικά με την εμπειρία από τη πανδημίας στην Κούβα, σε σύγκριση με τη διεθνή σκηνή, ο Πορτάλ Μιράντα τόνισε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά, καθώς οι δείκτες και οι αριθμοί μας είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους που εμφανίζονται σήμερα σε διεθνές επίπεδο. 

“Ο τρόπος που έχουμε εργαστεί μέχρι στιγμής, ακόμη και εν μέσω της νέας επιδημίας COVID-19, επέτρεψε να μην καταρρεύσει το σύστημά μας Δημόσιας Υγείας”, επεσήμανε. 

Το 4,4% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό, είπε ο υπουργός, ήταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, ποσοστό που, γενικά, στον κόσμο, υπερβαίνει το 10%. 

Σε διεθνές επίπεδο, περίπου το 40% των ασθενών που φτάνει στις μονάδες εντατικής θεραπείας εξ αιτίας του νέου κοροναϊού πεθαίνει, ενώ, το μικρό μας Νησί κατάφερε να σώσει περισσότερο από το 80%, επεσήμανε. 

“Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι παιδιών ή εφήβων και δεν χρειάστηκε να θρηνήσουμε για θανάτους από μητέρες ή από κάποιο προσωπικό υγείας στη Κούβα που συνδέεται με την ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας”. 

Αν συγκρίνουμε την κατάσταση της πανδημίας στη Κούβα με τον κόσμο, τόνισε, είναι μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων σε διεθνές επίπεδο ήταν 5.529, με 148 θανάτους. Μόνο οι ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν τόσο δραματικά στοιχεία, όπως 26.654 κρούσματα και 694 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Από την άλλη πλευρά, διευκρίνισε ο υπουργός, πέντε από τις δέκα χώρες με τα πιο δυσμενή αποτελέσματα ανήκουν στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσα τους η Βραζιλία με 25.688 κρούσματα και 737 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Μέχρι σήμερα, η Κούβα είχε 580 κρούσματα και 11 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, ποσοστό που είναι δέκα φορές λιγότερο από τον αριθμό των περιπτώσεων και 14 φορές λιγότερο από τον αριθμό των θανάτων στον κόσμο, σχολίασε. 

Ωστόσο, ο Πορτάλ Μιράντα εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον θάνατο τεσσάρων συνεργατών υγείας, λόγω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης της διεθνιστικής τους αποστολής. 


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 

Περισσότεροι από επτά μήνες αντιμετώπισης της επιδημίας μας έχουν αφήσει αρκετές εμπειρίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε σήμερα σε όλους τους τομείς. 

“Δράσεις όπως η εντατική παρακολούθηση. το άνοιγμα νέων εργαστηρίων για την επιβεβαιωτική διάγνωση του COVID-19 με PCR, ο εξοπλισμός νοσοκομείων για την αποκλειστική φροντίδα επιβεβαιωμένων, συμπτωματικών, ασυμπτωματικών και ύποπτων ασθενών υψηλού κινδύνου, η ενεργοποίηση των κέντρων παρακολούθησης επαφών επιβεβαιωμένων και ύποπτων ατόμων, καθώς και η τήρηση εγκεκριμένων πρωτοκόλλων, μας έχουν επιτρέψει να φτάσουμε σε αυτή Συνέλευση με αποτελέσματα που καταδεικνύουν τον έλεγχο της νόσου”, πρόσθεσε. 

Η ενημέρωση των σταδίων και των φάσεων που καθορίστηκαν με το Σχέδιο, θα επιτρέψει μία καλύτερη οργάνωση των δράσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτής της ασθένειας, διαβεβαίωσε. 

Ειδικότερα, διευκρίνισε, για τον τομέα της Υγείας συμπεριελήφθηκαν στις τρεις φάσεις 13 μέτρα που σχετίζονται με την υγιεινή και την πρόληψη. Τρία κοινωνικού χαρακτήρα και φροντίδας προς τους ευάλωτους, έξι μέτρα υγιεινής και δέκα ειδικά για την οργάνωση υπηρεσιών και διαδικασιών φροντίδας. 

“Μεταξύ των αλλαγών με τη μεγαλύτερη επίδραση στον τομέα της υγείας είναι το νέο πρωτόκολλο επιδημιολογικής κλινικής διαχείρισης για την πρόληψη και τον έλεγχο του COVID-19, που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την ενεργή έρευνα, την είσοδο στο σπίτι των επαφών και την παρακολούθηση των ταξιδιωτών”, τόνισε. 

Είναι πολλές οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα και, φυσικά, το σύστημα Δημόσιας Υγείας της Κούβας. Η υπέρβασή τους δεν είναι μόνο υπόθεση του Κράτους, είναι ευθύνη καθενός από εμάς, και εξαρτάται, πρώτα απ' όλα, από τον τρόπο με τον οποίο αναλαμβάνουμε σήμερα σε ατομικό επίπεδο την εκπλήρωση των καθορισμένων μέτρων και τον νέο κώδικα ζωής που έχει σχεδιαστεί για να συμβιώνουμε με την ασθένεια, είπε ο υπουργός Υγείας. 

Ο Πορτάλ Μιράντα τόνισε ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει τη Κούβα να συνεχίσει το έργο [διεθνούς] αλληλεγγύης της. Ούτε ο άδικος αποκλεισμός, ούτε οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δυσφημίσει και παρεμποδίσει την κουβανική ιατρική συνεργασία, στην οποία επιτίθεται μέσω μιας δυσφημιστικής εκστρατείας που δεν θα μπορεί να παραμορφώσει το ευγενές έργο του δικού μας προσωπικού Υγείας στο κόσμο. 

Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή η μικρή χώρα έχει αποδείξει τι μπορεί να γίνει όταν ταλέντο, νοημοσύνη και συσσωρευμένες γνώσεις συνδυάζονται με σύνεση. 

Η σύμπραξη των βουλευτών, εκπροσώπων ολόκληρου του λαού, είναι ζωτικής σημασίας για τη νέα κανονικότητα που ήδη εφαρμόζεται. Είναι απαραίτητο να είμαστε περισσότερο ενωμένοι, περισσότερο πειθαρχημένοι και αλληλέγγυοι, κατέληξε.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ

• Στο τέλος της 24 Οκτώβρη η Κούβα έχει πραγματοποιήσει792 218 δοκιμές PCR.
• Έχουν επιβεβαιωθεί 6.566 ασθενείς που αντιπροσωπεύουν το 0,83% θετικότητας.
• Έχει αναρρώσει το 91,3% αυτών που είχαν μολυνθεί.
• Έχουν πεθάνει 128 άτομα, 1,91% των ασθενών.
• 491 των κρουσμάτων είχαν πηγή μόλυνσης στο εξωτερικό, ένα 7,4%.
• Οι περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι Σιέγο δε Άβιλα, με ένα δείκτη 162,7, Αβάνα με 155,5, Σάνκτι Σπίριτους με 89,3 και Αρτεμίσα ,με 74,2, όλες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που είναι σήμερα 58,6.
• Το 60,2% ήταν ασυμπτωματικό.
• Το 82,6% των θετικών είναι στην ηλικιακή ομάδα 19 – 59 ετών.
• Από τα 97 τοπικά συμβάντα μετάδοσης, 9 παραμένουν ενεργά και 52 έλεγχοι πηγής.
• Τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν διαγνωστεί 552 αυτόχθονες περιπτώσεις, που αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό επίπτωσης 4,9.

Forum Martiano GR