Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μάη 2017 η τιμητική εκδήλωση στο άγαλμα του Χοσέ Μαρτί στην Αθήνα


Σάββατο, 20 Μάη 2017, Αθήνα
Εκδήλωση για τα 122 χρόνια από το θάνατο του Χοσέ Μαρτί


Ο χαιρετισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί"
 από τον Κώστα Σανίδα


Καλημέρα σε όλους εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μπροστά στην προτομή του στο κέντρο της Αθήνας, 122 χρόνια μετά το θάνατό του. Γεννήθηκε το 1853 και έπεσε στη μάχη για την ανεξαρτησία της Κούβας, το 1895. Αυτά τα μόλις 42 χρόνια ζωής, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία του Κουβανικού λαού.

Η Κουβανική Επανάσταση θριαμβεύει 64 χρόνια μετά το θάνατό του, και παραμένει ζωντανή ως σήμερα, 58 χρόνια μετά.

Ο Μαρτί θεωρείται ο Απόστολος της Ανεξαρτησίας της Κούβας, και Πρόδρομος της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ποιος ήταν όμως ο Μαρτί, και ποια η σημασία του για την Κούβα και τον κόσμο του σήμερα ;

Η εθνική ανεξαρτησία ήταν στη σκέψη του, ένα σκαλοπάτι για την προσέγγιση της ανθρωπότητας. «Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα» , έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπήρξε πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, αλλά και ποιητής και εκπαιδευτικός. Έθεσε όλη την πολύπλευρη δράση του, στο τέλος και την ίδια του τη ζωή, στην υπηρεσία της πατρίδας και του λαού του.

Οι στόχοι και οι αντιλήψεις του Μαρτί, έθεσαν τα ιδεολογικά θεμέλια για την επανάσταση του 1959, και δικαιώθηκαν μέσα από τη δεύτερη, σοσιαλιστική αυτή τη φορά, επανάσταση που πραγματοποίησαν οι εργάτες και οι αγρότες της Κούβας.

«Με τη φλόγα της καρδιάς μας, να βγάλουμε την Αμερική από τον πάγο !» , είχε πει. Πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια αυτά σήμερα, με την Κούβα να αγωνίζεται ακόμη τόσες δεκαετίες να τερματιστεί ο εγκληματικός αποκλεισμός των ΗΠΑ, και το λαό της Βενεζουέλας να προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ.

 Ο Χοσέ Μαρτί σκοτώθηκε στις 19 Μάη του 1895, αλλά το αντιιμπεριαλιστικό του πνεύμα, ο οικουμενισμός του, το ήθος και το κύρος ως εμπνευστή και οργανωτή του αγώνα, θα ζήσει, θα γαλουχήσει και θα εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

Ο Απόστολος δεν έχει πεθάνει ούτε στα 164 χρόνια από την γέννησή του. Η μνήμη του δεν έχει σβήσει. Είναι ζωντανός, δεν πέθανε. Ο λαός του συνεχίζει να είναι ανυπότακτος. Ο λαός του είναι άξιος. Ο λαός του είναι πιστός στη μνήμη του.

Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία δεν έχουμε δει έναν λαό να αντιστέκεται τόσο και για τόσα χρόνια. Φαίνεται τελικά, ότι «οι φτωχοί της γης» θα αλλάξουν τελικά την κοινωνία.

Η κουβανική επανάσταση, όρθια εδώ και 58 χρόνια, δείχνει στην ανθρωπότητα ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, όσο δύσκολος κι αν είναι. Ο δρόμος αυτός είναι ανοιχτός και για εμάς.

Αυτός ο δρόμος, ο βασισμένος στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, είναι εφικτός παρά τις ακούραστες επιθέσεις των ισχυροτέρων οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της γης.

Αυτή είναι η σημασία που έχει η σημερινή επέτειος για εμάς.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα στίχο γραμμένο για τον Μαρτί, από τον μεγαλύτερο ίσως Κουβανό ποιητή του περασμένου αιώνα
:

“Ah, no penseis que su voz es un suspiro ! Que tiene manos de sombra, y que es su mirada lenta gota lunar temblando de frio sobre una rosa. Su voz abre la piedra, y sus manos parten el hierro.”


Forum Martiano GR