Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Εκδήλωση 24/5/2015, στο άγαλμα του Χοσέ Μαρτί στην Αθήνα

Παρουσία δεκάδων φίλων της Κούβας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο άγαλμα του Χοσέ Μαρτί στην Αθήνα για την 120η επέτειο του θανάτου του στη μάχη.

Αναμεσά τους, ο πρέσβης της Χιλής, αντιπροσωπείες από την ΚΝΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και την πολιτιστική ομάδα "Ηasta la Victoria Siempre".

Xαιρέτισαν ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Καβάτσο, ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Καρανδρεάς και ο Κώστας Σανίδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Χοσέ Μαρτί".

Eγινε κατάθεση στεφανιού στο μνημείο από την Πρεσβεία της Κούβας και απαγγέλθηκαν στίχοι του Χοσέ Μαρτί από τον Χιλιανό ποιητή Χάϊμε Σβάρτ.

Ο χαιρετισμός του Κώστα Σανίδα ,εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου “Χοσέ Μαρτί”: 

Ο Χοσέ Μαρτί έχει ονομαστεί από τους συμπατριώτες του “Απόστολος της Ανεξαρτησίας”, ο Πρόδρομος της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στις 19 Μαίου πέρασαν 120 χρόνια από τη στιγμή που πεθαίνοντας με το πρόσωπο στον ήλιο, μπόλιασε με το αίμα του τη γη της πατρίδας για την οποία αγωνιζόταν. Είναι όμως σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Η πατριωτική και αντιιμπεριαλιστική σκέψη του, στα 58 χρόνια που μεσολάβησαν από την ύστατη θυσία του ως την επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και φωτεινό φάρο της πορείας που οδήγησε την Κούβα στο δρόμο της πλήρους και οριστικής ανεξαρτησίας της.

Στα 56 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης ως σήμερα, αποτελεί πηγή συνεχούς έμπνευσης στη συνεχιζόμενη ηρωική αντίσταση του κουβανικού λαού και στην υπεράσπιση της Επανάστασής του.

Γεννήθηκε στις 28 Γενάρη 1853 και στα 42 χρόνια της ζωής του διέπρεψε ως στοχαστής, πολιτικός, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, δημοσιογραφος και ποιητής. Αγωνίστηκε για την ενότητα όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας και δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του για την ανεξαρτησία της πατρίδας του.

Μια μέρα πριν πέσει νεκρός στη μάχη, έγραψε:

“Ήδη διατρέχω κάθε μέρα τον κίνδυνο να δώσω τη ζωή μου για την πατρίδα και για το καθήκον μου – δεδομένου ότι το καταλαβαίνω και έχω το κουράγιο να το κάνω – το καθήκον να εμποδίσω έγκαιρα για την ανεξαρτησία της Κούβας την επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών στις Αντίλες και το να ριχτούν μ’αυτή την περίσσεια δύναμη στα εδάφη μας της Αμερικής. Όσα έκανα μέχρι τώρα και όσα θα κάνω γι’αυτό το σκοπό είναι”

Δεν πρόλαβε, άφησε όμως ισχυρές παρακαταθήκες μέσα στο λαό του. Αν ο ίδιος ο Μαρτί θυσίασε την τόσο πολύτιμη ζωή του στην προσπάθεια δημιουργίας μιάς ελεύθερης πατρίδας, τότε κατανοούμε ακόμα περισσότερο γιατί γενιές εκατομμυρίων κουβανών εδώ και 5,5 δεκαετίες, εξακολουθούν και έχουν αυτή την αγωνιστικότητα και αυτοθυσία για να υπερασπίσουν μια ήδη ελεύθερη πατρίδα.

Ο Χοσέ Μαρτί είχε εκείνο το χάρισμα που είναι ικανό να ανάβει μια άσβεστη φωτιά μέσα στις καρδιές και τη συνείδηση των άλλων. Ένα χάρισμα που είναι παρόν στην ψυχή των κουβανών.

Τον τιμούμε σήμερα ως ένα άνθρωπο εξαιρετικό, όχι μόνο ως κουβανό αλλά και σαν παγκόσμια προσωπικότητα. Έναν άνθρωπο που δεν ανήκει στην εποχή του ή το λαό του.

Η σκέψη του είναι ακόμα περισσότερο σήμερα έγκυρη και επίκαιρη, και απαραίτητη για να συνεχίσουμε τη μάχη για έναν καλύτερο κόσμο.

Patria es la Humanidad

Χώρος Διαλόγου ΠΣΧΜ