Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Το ΥΠΕΞ της Κούβας καταδικάζει τις προφάσεις των πραξικοπηματικών αρχών της Βολιβίας για να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας


Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας δημοσίευσε την απόφαση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με την Δημοκρατία της Κούβας, ισχυριζόμενο ότι η κουβανική κυβέρνηση έχει επηρεάσει με συστηματικό τρόπο τις διμερείς σχέσεις και ήταν εχθρική προς τις αρχές της Βολιβίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες της κυβέρνησης de facto της Βολιβίας.


Από την βίαιη άνοδο του στην εξουσία, στις 12 Νοεμβρίου 2019, μέλη της κυβέρνησης de facto αυτής της χώρας ανέπτυξαν συστηματικές δράσεις για να επιδεινώσουν και να εμποδίσουν τις διμερείς σχέσεις με την Κούβα.

Οι αρχές της Βολιβίας εξαπέλυσαν μία έντονη εκστρατεία ψεύδους και διαστρέβλωσης κατά της Κούβας, ιδιαίτερα κατά της κουβανικής ιατρικής συνεργασίας, η οποία ενθάρρυνε δημοσίως τη βία κατά του προσωπικού υγείας μας και περιλάμβανε βίαιες επιδρομές και έρευνες, παράνομες και αδικαιολόγητες, ψευδείς κατηγορίες και συλλήψεις κουβανών συνεργατών.

Πολύ νωρίς, στις 14 Νοεμβρίου 2019, ζήτησαν από την Κούβα να αποσύρει τον πρέσβη της, ο οποίος επέστρεψε οριστικά και με τιμή στην Αβάνα στις 7 Δεκεμβρίου, αφού είχε εγγυηθεί και εκτελέσει άψογα την ασφαλή επιστροφή των τελευταίων, με σημαντικούς κινδύνους για το διπλωματικό προσωπικό που διοργάνωσε και συνόδευσε τις μετακινήσεις των συνεργατών από τις επικίνδυνες ζώνες. Μεταξύ 15–20 Νοεμβρίου, μονομερώς, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας είχε αποσύρει όλο το διπλωματικό προσωπικό του από την Κούβα.

Στις 14 Νοεμβρίου η αποκαλούμενη υπουργός Επικοινωνιών εξέδωσε συκοφαντικές δηλώσεις κατά του κουβανικού διπλωματικού προσωπικού και των οικογενειών του, που περιελάμβαναν προσβολές προς τον κουβανό πρέσβη και την παράδοξη κατηγορία ότι η σύζυγος του οργάνωσε διαδηλώσεις και την αντίσταση στο πραξικόπημα, ενώ αυτή δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα. 

Ως μέρος αυτής της καμπάνιας, στις 15 Νοεμβρίου 2019, η Κλινική των Συνεργατών, ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Λα Παζ, δέχτηκε βίαιη επίθεση από την αστυνομία, χωρίς εισαγγελική εντολή. Ως αποτέλεσμα, αφαιρέθηκε εξοπλισμός, υλικά και άλλα αγαθά από την εγκατάσταση αυτή και μέχρι σήμερα εμποδίζεται η είσοδος σε αυτή την ιδιοκτησία του κουβανικού κράτους στο προσωπικό της Πρεσβείας της Κούβας.

Σε μια γελοία καταγγελία, στις 18 Νοεμβρίου, ενός υποτιθέμενου σχεδίου επίθεσης κατά των πραξικοπηματικών αρχών στο Μπένι, συμπεριλήφθηκε η συμμετοχή ανύπαρκτων κουβανών πολιτών για να τροφοδοτηθεί η υστερία.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, ο διορισμένος υπουργός Υγείας κατηγόρησε τους συνεργάτες μας ότι δεν είναι επαγγελματίες της υγείας και ότι αναπτύσσουν προπαγάνδα. Συνοδευόταν σε εκείνη τη συνέντευξη από τον Συνταγματάρχη της Αστυνομίας της Βολιβίας, Γκονζάλο Μεδινασέλι, στην υπηρεσία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λα Παζ και βασικός υποκινητής και πρωταγωνιστής των περιστατικών ενάντια στους συνεργάτες μας.

Το Προεδρικό Μήνυμα προς το Πολυεθνικό Κράτος της Βολιβίας, στις 22 Ιανουαρίου, αναφερόταν προσβλητικά στους “ψεύτικους κουβανούς γιατρούς”, παραγνωρίζοντας την επαγγελματική δουλειά και τον αλτρουισμό του κουβανικού προσωπικού υγείας. Με συκοφαντικό τρόπο, σε αυτό το μήνυμα βεβαιώνεται ότι το 80% των εσόδων της Ιατρικής Αποστολής της Κούβας στη Βολιβία μεταφερόταν στη Κούβα “για να χρηματοδοτήσει τον καστρο–κομμουνισμό που έχει υποταγμένο και σκλαβωμένο τον λαό του”.

Όπως έγκαιρα κατήγγειλε η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας στις 5 Δεκεμβρίου 2019, το επονομαζόμενο Υπουργείο Υγείας “υπερβάλλει κατάφωρα για το ποσό των μισθών των ειδικευμένων κουβανών γιατρών, που στη πραγματικότητα είναι μικρότερο αυτού των γενικών γιατρών της Βολιβίας, και αποκρύπτει ότι η Κούβα δεν έχει όφελος ούτε μία δεκάρα από αυτή τη συνεργασία”. Τα χρήματα που θα δίνονταν στην κουβανική ιατρική αποστολή στη Βολιβία ποτέ δεν μεταφέρθηκαν στη Κούβα και χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν τα έξοδα των μελών της αποστολής σε αυτή τη χώρα. Ο προϋπολογισμός της Κουβανικής Ιατρικής Αποστολής εγκρίθηκε σύμφωνα με τις διαδικασίες της Βολιβίας για την ανάθεση της, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ελέγχθηκε δεόντως από το Υπουργείο Υγείας της Βολιβίας και άλλες αρχές. 

Δεν συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε τι μας κοστίζει η ιατρική συνεργασία με άλλες χώρες γιατί ο λαός μας, παρά τον αποκλεισμό και τις οικονομικές δυσκολίες, το αναλαμβάνει με γενναιοδωρία και αλτρουισμό ως καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί με σεμνότητα. 

Όμως οι αναφερόμενες προσβολές μας υποχρεώνουν να αποκαλύψουμε ότι η ιατρική συνεργασία με τη Βολιβία ξεκίνησε το 1985 με τη δωρεά τριών μονάδων εντατικής θεραπείας για παιδιατρικά νοσοκομεία. Από το 2006 μέχρι το 2012, η Κούβα ανέλαβε όλες τις δαπάνες της συνεργασίας με τη Βολιβία αξίας πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, που περιελάμβανε ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμο υλικό, βιωσιμότητα της κουβανικής αποστολής, αεροπορικά εισιτήρια των συνεργατών και δαπάνες για ιατρικό εξοπλισμό. Από εκείνη την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή κατάσταση της οικονομίας της Βολιβίας, αυτή η χώρα ανέλαβε τις δαπάνες για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών αλλά ποτέ δεν μεταφέρθηκε ούτε ένα δολάριο στη Κούβα ούτε αυτή έλαβε κάποιο έσοδο. Ταυτόχρονα, αποφοίτησαν από την ιατρική στο έδαφος μας 5.184 νέοι βολιβιάνοι, εντελώς εις βάρος της κουβανικής πλευράς.

Καμία από τις αρχές de facto δεν έχει αναγνωρίσει ότι, ως αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της επαγγελματικής και αυστηρά ανθρωπιστικής συμπεριφοράς του κουβανικού προσωπικού υγείας, του οποίου το 54% ήταν γυναίκες, προσφέρθηκαν στην αδελφή χώρα 77.330.447 ιατρικές επισκέψεις, πραγματοποιήθηκαν 1.529.301 χειρουργικές επεμβάσεις, παρακολουθήθηκαν 60.640 τοκετοί, έγιναν 22.221 εμβολιασμοί και 508.403 οφθαλμολογικές επεμβάσεις, υπηρεσίες που έχει στερηθεί ο βολιβιανός λαός από την αναχώρηση των κουβανών συνεργατών υγείας.

Στις 22 Ιανουαρίου, ο επίσης διορισμένος υπουργός Υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι η Βολιβία θα έσπαγε μια εμπορική σύμβαση πώλησης ουρίας σε μια κουβανική εταιρεία με το πρόσχημα ότι αποτελούσε ένα υποτιθέμενο “δώρο” στη Κούβα “γιατί είχε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με τη διεθνή αγορά”. Πάλι οι πραξικοπηματίες χρησιμοποιούν ψέματα για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Η τιμή που είχε συμφωνηθεί με την κουβανική εταιρία ήταν αντίστοιχη με τις διεθνείς αναφορές που ως πρακτική λαμβάνονται ως βάση για την εμπορευματοποίηση αυτού του προϊόντος. 

Η κυβέρνηση της Βολιβίας αναφέρει στην επίσημη δήλωση ότι η κουβανική κυβέρνηση επηρεάζει την υποτιθέμενη διμερή σχέση αμοιβαίου σεβασμού που βασίζεται στις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις. Ωστόσο, στις 20 Ιανουαρίου, έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο της Βολιβίας μία κουβανή πολίτης ευρείας και γνωστής δράσης κατά της χώρας της και επί πληρωμή ξένων δυνάμεων, για να συζητήσει για “την κατάσταση του κουβανικού λαού”, γεγονός που αποτελεί πράξη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας της Κούβας και συνενοχής με εχθρικές εκστρατείες ενάντια της.

Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι ξένο προς την πίεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει το δόγμα Monroe στην την Αμερική μας ούτε του αποκλεισμού και της εχθρότητας ενάντια στην Κούβα. Είναι γνωστές οι πιέσεις που η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκεί σε άλλες χώρες για να τις αναγκάσει να ενταχθούν στις νεοφιλελεύθερες, μονομερείς, καταναγκαστικές και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πολιτικές του. 

Από την αρχή του πραξικοπήματος, αξιωματούχοι της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης άσκησαν πιέσεις στη Βολιβία για να επιβάλουν την επιδείνωση των σχέσεων με την Κούβα, τη καταδίωξη των κουβανών γιατρών, τη παρενόχληση των διπλωματών και την διακοπή της ιατρικής συνεργασίας προς όφελος του λαού της Βολιβίας. Όπως καταγγέλθηκε έγκαιρα, σε μερικές από αυτές τις κατασταλτικές και βίαιες πράξεις κατά του προσωπικού υγείας συμμετείχαν άμεσα “διπλωματικοί” αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα γεγονότα που αναφέρθηκαν εδώ συμπίπτουν με μια βίαιη βορειοαμερικανική εκστρατεία, πολιτικά παρακινημένη κατά της διεθνούς ιατρικής συνεργασίας που η Κούβα προσφέρει σε δεκάδες χώρες και είναι παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης.

Όταν οι πραξικοπηματικές αρχές, μετά τις πρώτες ημέρες, έκαναν δηλώσεις αναγνώρισης στους κουβανούς συνεργαζόμενους και κάλεσαν να σταματήσουν οι ενέργειες ενάντια τους, βορειοαμερικανοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις πιέσεις τους. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι “η απέλαση εκατοντάδων κουβανών αξιωματούχων ήταν η σωστή απόφαση. Μπράβο Βολιβία!”.

Στις 15 Ιανουαρίου, οι πραξικοπηματικές αρχές της Λα Παζ υποδέχτηκαν με τυμπανοκρουσίες τον Μαουρίσιο Κλάβερ-Καρόνε, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο οποίος λειτουργεί ως επιστάτης στην επιθετικότητα και τον αποκλεισμό κατά της Κούβας, υπόθεση στην οποία έχει αφοσιωθεί από πολύ νέος.

Στις 21 Ιανουαρίου, υποδέχθηκαν με παρόμοιο τόνο τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ, που συνέπεσε με την αναιδή περιοδεία του Πομπέο στη περιοχής μας. Την ημέρα της ανακοίνωσης που ικανοποιεί την Ουάσινγκτον, η εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν ακριβώς στα γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Οι πραξικοπηματικές αρχές της Βολιβίας δεν πρέπει να ρίξουν την ευθύνη στην Κούβα για την απόφασή τους να αναστείλουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η εχθρότητα και οι προσβολές δεν έχουν προέλθει από την κυβέρνηση μας ή το λαό μας. Η Κούβα έχει ενεργήσει με υπομονή και σύνεση, για την υπεράσπιση και την προστασία των πολιτών της και έχει αποφύγει την αντιπαράθεση παρά τις κατακριτέες πράξεις των πραξικοπηματιών. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων επαναλαμβάνει το σεβασμό του στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και την αυστηρή εκπλήρωση της υποχρέωσής του να μην παρεμβαίνει, άμεσα ή έμμεσα, στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. 

Αβάνα, 25 Ιανουαρίου 2020


Πηγή: granma.cu



Forum Martiano GR