Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Η εκπαιδευτική επανάσταση στην Κούβα - εκδήλωση/προβολή/συζήτηση (update 19.4.19)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” σας προσκαλεί σε εκδήλωση/συζήτηση με θέμα:
Η εκπαιδευτική επανάσταση στην Κούβα – ιστορική διαδρομή και σημερινή πρακτική 
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 6.30 μμ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Πατησίων 76, Κεντρικό Αμφιθέατρο
Η Κούβα αναγνωρίζεται διεθνώς για το υψηλό επίπεδο της παιδείας και της υγείας της σε σχέση με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική και Καραϊβική αλλά και, σε πολλούς δείκτες, συγκρίσιμη με τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Το γεγονός αυτό πιστοποιούν φορείς όπως η UNESCO, αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και η Παγκόσμια τράπεζα.

Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα εντυπωσιακά αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία; Πώς έχει φτάσει μια φτωχή χώρα, μια πρώην αποικία, σε τέτοια αποτελέσματα; Τι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία τους;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” διοργανώνει εκδήλωση προσεγγίζοντας τα ερωτήματα αυτά.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ Maestra (Δασκάλα, 29’) της Catherine Murphy για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στην Κούβα μέσα σε έναν χρόνο, με την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων νεαρών ανθρώπων. Η σκηνοθέτιδα θα μιλήσει μέσω Skype για το γύρισμα του ντοκιμαντέρ.
Για την ιστορική διαδρομή και τη σημερινή πραγματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος θα μιλήσουν δύο διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αβάνας, οι Seida Barrera Rodríguez και Ernesto Domínguez López, καθώς και η Μαρία Νικολακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.
Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και θα χαιρετήσει η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys MaríDomínguez Cortina.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.



Forum Martiano GR