Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Η Κούβα ζητά τερματισμό του παρεμβατισμού στη Βενεζουέλα

Αβάνα, 16 Αυγούστου (ACN) Ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρρίγια, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, ζήτησε σήμερα να σταματήσει ο παρεμβατισμός  στη Βενεζουέλα.

Από τον λογαριασμό του στο Χ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι, όπως προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη, προωθήκηκε ένα παρεμβατικό ψήφισμα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στη Βενεζουέλα.

Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος υποστήριξε πραξικοπήματα, δικτατορίες και δεν καταδίκασε τις εισβολές των ΗΠΑ στην περιοχή, δεν έχει την εξουσία να προτρέπει τις χώρες μας να υποταχθούν σε ψευδείς εντολές, ανέφερε στο μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο.
«Όπως είχαμε προειδοποιήσει, ένα παρεμβατικό  ψήφισμα  κατά της  Βενεζουέλας προωθήθηκε στον ΟΑΚ. Αυτός ο οργανισμός, ο οποίος υποστήριξε πραξικοπήματα, δικτατορίες και δεν καταδίκασε τις αμερικανικές εισβολές στην περιοχή, δεν έχει την εξουσία να προτρέπει τις χώρες μας να υποταχθούν σε ψευδείς εντολές. Σταματήστε την παρέμβαση».

 

 Llama Cuba al cese del injerencismo en Venezuela (acn.cu)

 

Ο Ροντρίγκες Παρίγια καταγγείλε χθες αυτές τις προσπάθειες του ΟΑΚ να επιβάλει ψήφισμα για την εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, το έγγραφο που εκδόθηκε διατηρεί τον ίδιο παρεμβατικό χαρακτήρα με τις προηγούμενες προσπάθειες έκδοσης ψηφίσματος για το θέμα.

Ζήτησε επίσης την αποχή από την προώθηση ενεργειών που δημιουργούν αστάθεια και βία στη χώρα.

Οι χώρες μέλη του ΟΑΚ συζήτησαν ένα άλλο ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν και πάλι από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουλίου, μια ανεξάρτητη επανεξέταση των αποτελεσμάτων και να σταματήσουν οι φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.

Την Παρασκευή, το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ ενέκρινε το ψήφισμα χωρίς δημόσια ψηφοφορία.

Το μη δεσμευτικό κείμενο υποβλήθηκε εκ μέρους των ΗΠΑ, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινής, Καναδά, Χιλής, Δομινικανής Δημοκρατίας, Εκουαδόρ, Γουατεμάλας, Παραγουάης, Σουρινάμ και Ουρουγουάης ως συνυποστηρικτές.

Στις 31 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, το Μόνιμο Συμβούλιο συνήλθε στην Ουάσινγκτον σε ειδική συνεδρίαση για να αναλύσει την κατάσταση και απαίτησε την άμεση παράδοση των αποτελεσμάτων και μια συνολική επαλήθευση των αποτελεσμάτων παρουσία ανεξάρτητων οργανισμών παρατήρησης.

Ωστόσο, τότε, το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε, καθώς έλαβε μόνο 17 ψήφους από τις 18 που απαιτούνταν για να εγκριθεί. 


Forum Martiano GR