Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΜΠΡΙΓΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ 2018

Η Κούβα από κοντά – η αλληλεγγύη στην πράξη

Οι μπριγάδες εθελοντικής εργασίας και αλληλεγγύης που πηγαίνουν στην Κούβα κάθε χρόνο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσει κανείς από κοντά την καθημερινότητα του σοσιαλισμού που οικοδομείται εκεί σήμερα.

Την ευθύνη διοργάνωσης των έξι τακτικών ετήσιων μπριγάδων έχει το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), στο οποίο μπορεί να δηλώσει κάποιος τη συμμετοχή του στο mail euroeste@icap.cu απ' ευθείας ως άτομο ή συλλογικότητα, ή και μέσω των οργανώσεων αλληλεγγύης που συμμετέχουν στις μπριγάδες από κάθε χώρα.  

Από τις έξι τακτικές μπριγάδες, οι τρεις είναι εθνικές (Πουέρτο Ρίκο, ΗΠΑ, Νορβηγία), δύο περιφερειακές (Λατινική Αμερική και Ευρώπη) και μία Διεθνής, αυτή της Πρωτομαγιάς. Η Διεθνής Μπριγάδα 1η Μάη κάθε χρόνο παίρνει μέρος τόσο στην Πρωτομαγιάτικη Παρέλαση στην Πλατεία της Επανάστασης, όσο και στην Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης που γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας την επόμενη μέρα.  

Η 48η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί που γίνεται φέτος όπως και κάθε χρόνο τον Ιούλιο συμπίπτει με την 65η επέτειο της εξέγερσης της Μονκάδα. Μια εξέγερση που το 1953 στο Σαντιάγκο ντε Κούβα σήκωσε τη σημαία του αγώνα ο οποίος τελικά θριάμβευσε το 1959. Φέτος θα περιλαμβάνει -μεταξύ πολλών άλλων- συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη αυτή.

Το ICAP διαμορφώνει κάθε χρόνο για τις μπριγάδες αυτές πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

 Εθελοντική εργασία σε αγροκτήματα. Οι μπριγαδίστες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και να μάθουν από τους ίδιους τους αγρότες παίρνοντας μια γεύση της εθελοντικής εργασίας όπως οργανώνεται και για τους ίδιους τους Κουβανούς, όταν συμβάλλουν στη συγκομιδή, στον καθαρισμό μετά από έναν τυφώνα κ.ά.

 Συναντήσεις με τοπικούς φορείς της Λαϊκής Εξουσίας (Poder Popular) και με τις βασικές πολιτικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας.

 - Επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία που ζωντανεύουν την ιστορία της αντίστασης και των επαναστάσεων της χώρας αυτής, όπως, για παράδειγμα, το μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα. 

 Επαφές, επισκέψεις και συζητήσεις γύρω από τους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τις επιπτώσεις του αποκλεισμού (εμπάργκο) και του οικονομικού πολέμου που αντιμετωπίζει το νησί. 

 Δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με αλληλέγγυους από άλλες χώρες για το κίνημα γενικότερα και τη δράση του κινήματος αλληλεγγύης ειδικότερα. 

 - Καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και γνωριμία με τον πολιτισμό του νησιού και εκδρομή στην επαρχία και γνωριμία με την Κούβα πέρα από την Αβάνα. 

Για τον Σύλλογό μας, η προώθηση των μπριγάδων συνδέεται οργανικά με όλη τη δουλειά αλληλεγγύης που αναπτύσσεται με την Κούβα στην Ελλάδα σήμερα, στο πολιτικό, το πολιτιστικό ή το αθλητικό πεδίο.

Επιδιώκουμε να επεκταθεί και να συνδεθεί με όλους τους χώρους που αναπτύσσονται αντιστάσεις σήμερα μπροστά στην καπιταλιστική λαίλαπα, γιατί θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη και κατ επέκταση ο διεθνισμός είναι αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης σε κάθε χώρο και χώρα. Σήμερα, η αλληλεγγύη με την Κούβα είναι σημαντική όσο ποτέ για τους Κουβανούς συναγωνιστές μας, όμως είναι αναγκαίο οξυγόνο και για μας στους σημερινούς αγώνες πρακτικής και ηθικής επιβίωσης .

 Η ΚΟΥΒΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ



 josemartigr.blogspot.gr - email: josemartigr@gmail.com



Forum Martiano GR