Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Μπριγάδα 1η Μάη 2024 ~ (update 1/5/2024)

Η 17η Διεθνής Μπριγάδα Πρωτομαγιάς στην Κούβα ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα 22/4 στη Διεθνή Κατασκήνωση Julio Antonio Mella με ίσως τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών, 209 ατόμων από 31 χώρες με πολυάριθμη παρουσία αλληλέγγυων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τη Γερμανία, την Αγγλία και Έλληνες μπριγαδίστες.

Η πρώτη συμβολική πράξη για την έναρξη της Μπριγάδας ήταν η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Julio Antonio Mella, επαναστάτη και ιδρυτή του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κούβας. 


Ακολούθησε εκδήλωση καλωσορίσματος όπου συστήθηκαν οι υπεύθυνοι τις Μπριγάδας, το προσωπικό της κατασκήνωσης και αντιπρόσωποι διαφόρων φορέων, και συνέχισε με μουσικοχορευτική παράσταση και παρουσίαση βίντεο από επετειακές εκδηλώσεις στην Κούβα. 


Έπειτα πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση με την οικονομολόγο και εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας της Κούβας, Gladys Hernandez, πάνω στην οικονομική πολιτική της Κούβας, τις πρόσφατες δυσκολίες και ελλείψεις τροφίμων, τις νέες αλλαγές σε διάφορους τομείς με την ίδρυση μικροεπιχειρήσεων και μικτών (κρατικών-ιδιωτικών) επιχειρήσεων. 

Τη μερική αποκέντρωση της αγροτικής παραγωγής, την εφαρμογή των αλλαγών αυτών σε εθνική και τοπική κλίμακα, τις προκλήσεις της διατήρησης του σοσιαλιστικού μοντέλου μετά από πολλαπλές κρίσεις (διεθνής οικονομική κρίση, COVID, κλιματική κρίση) και το διαρκή εγκληματικό αποκλεισμό (οικονομικό επιστημονικό κοινωνικό πολιτικό) της Κούβας από τις ΗΠΑ. Και πληθώρα άλλων ζητημάτων που έθεσαν οι μπριγαδίστες μέσω ερωτήσεων. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με βραδιά κουβανικής μουσικής πολύ χορό και διασκέδαση Κουβανών και μπριγαδιστών. 

Η δεύτερη μέρα της Μπριγάδας περιλάμβανε έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κούβα με διάφορες εργασίες διατήρησης στο χώρο της κατασκήνωσης όπως και αγροτικές εργασίες στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών στην επαρχία του Caimito, και ολοκληρώθηκε το βράδυ με την προβολή κουβανικής ταινίας στο χώρο της κατασκήνωσης.


24/4 ~ η 17η Διεθνής Μπριγαδα Πρωτομαγιας συνεχισε τις αγροτικές εργασίες και εργασιες συντηρησης της κατασκηνωσης.

Συγκεκριμένα μετα την ολοκλήρωση των εργασιων στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών οι μπριγαδιστες ενημερωθηκαν οτι οι εργασιες που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σε 2 μερες 80 μπριγαδιστες είχαν αξια ίση με το συνολο των μισθών ενος μήνα των εργατων της καλλιέργειας. Μετα απο την ολοκλήρωση των εργασιών και την επιστροφή στην κατασκήνωση, με πρωτοβουλία των Ελλήνων μπριγαδιστων, έλαβε χώρα μια πρώτη συνάντηση μπριγαδιστων απο διαφορες χωρες με σκοπο την ανταλλαγη γνώσεων εμπειριών και συμπερασμάτων απο τον αντιιμπεριαλιστικό αγωνα σε κάθε χώρα, την ενημέρωση για την κατάσταση του κινήματος σε κάθε χώρα και την σύγκριση και βολιδοσκόπηση τακτικών και εργαλείων διάδοσης ιδεών, κινητοποίησης και αντίστασης. 


Ακολουθησε το απόγευμα συνάντηση και συζήτηση με Κουβανους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες διαφορων αθλημάτων και διευθυντικα στελεχη του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμου Φυσικης Αγωγης και Ψυχαγωγίας (INDER).

Η μερα ολοκληρώθηκε με βόλτα στην νυχτερινη Αβάνα και παρακολούθηση του εθιμου Cañonazo (κανονιοβολισμος) στο φρουριο Σαν Καρλος.


Την Πέμπτη 25 Απριλίου η Μπριγαδα συνέχισε τις εργασίες συντήρησης της κατασκήνωσης και μετα απο το μεσημεριανό διάλειμμα ξεκίνησε για την δεύτερη τοποθεσία του προγράμματος, το Cienfuegos. Μετα απο πολύωρο ταξίδι έφτασε στην πόλη στο πάρκο José Marti όπου κατεθεσε στεφάνι στο άγαλμα του εθνικού ήρωα της Κούβας και ακολούθησε τελετή υποδοχής της μπριγαδας απο εκπροσώπους του Κομμουνιστικου Κόμματος, της επαρχίας του Cienfuegos και του ICAP. Έπειτα μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Rancho Luna, κρατικής ιδιοκτησίας, οπου εγκαταστάθηκαν τα μελη της και ακολούθησε βραδινο ζωντανό πρόγραμμα μουσικής.



Την Παρασκευή 26 Απριλίου η μπριγάδα επισκέφθηκε ανα ομαδες δημοτικό σχολείο, κινητη μοναδα δημόσιας υγείας, κρατικη επιχείρηση, κοινωνικοπολιτιστικό σχεδιο και μικροεπιχειρηση - παραγωγικη μοναδα μη κρατικης διαχείρισης, όπου οι μπριγαδιστες ειχαν την ευκαιρία να μάθουν για την λειτουργία ποικίλων τομέων της Κουβανικης κοινωνιας και οικονομίας και να ρωτήσουν οποιαδήποτε ερώτηση ή να θέσουν οποιοδήποτε προβληματισμό περι αυτής στους εκπροσώπους και εργαζόμενους. Ακολουθησε γεύμα σε παραθαλάσσιο εστιατόριο με ζωντανή μουσική και κατόπιν περιπλάνηση στην πόλη του Cienfuegos γενέτειρα μεταξύ άλλων και του διάσημου Κουβανού μουσικού Benny Moré. Τέλος η μπριγάδα επανήλθε στο ξενοδοχείο για βραδιά Κουβανικής μουσικής.


Το Σάββατο 27/4 η μπριγαδα πραγματοποίησε εθελοντικη εργασια σε αγροκτηνοτροφικο συνεταιρισμο στην επαρχία του Cienfuegos και το βράδι επισκέφτηκε τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης στο Cienfuegos σε προγραμματισμένη εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που περιλάμβανε μουσικοχορευτική παράσταση και κατόπιν γλεντι με τοπική κουζίνα μουσικη και συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής και τα μελη των επιτροπών, για τον ρολο των επιτροπών, για τις συνθήκες ζωής στη γειτονιά τους και για την συμμετοχή της κοινότητας στην διαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών στην Κούβα.


Την Κυριακή 28/4 η Μπριγαδα επισκέφτηκε το μουσείο του Κόλπου των Χοίρων όπου μνημονεύεται η ιστορική νίκη των Κουβανών πολιτων, αγροτών, εργατών και επαναστατικού στρατου ενάντια στην απόπειρα εισβολής απο δυνάμεις της αντεπαναστασης υποκινούμενες απο την κυβέρνηση Κένεντυ των ΗΠΑ στις 16 Απριλίου 1961. Στην συνέχεια επισκέφτηκε την Punta Perdis ακτη της Καραϊβικής και κατόπιν το κέντρο προστασίας και εκτροφής κροκοδείλων της χερσονήσου Zapata στο Matanzas όπου το απειλούμενο είδος Crocodylus rhombifer εκτρέφεται με σκοπο την απελευθέρωση και ενισχυση του άγριου πληθυσμού, μέρος της ευρύτερης προσπάθειας προστασίας της άγριας πανιδας της χωρας μεσω δικτύου ινστιτουτων κεντρων προστασιας και προστατευομενων περιοχών/δρυμών.

1η Μάη 2024

Η 17η Διεθνης Μπριγαδα Πρωτομαγιάς εφτασε χαραματα της Τετάρτης 1ης Μαη στην Αβάνα για να συγκεντρωθεί στο μνημείο της κουβανικης σημαιας εξω απο την αμερικάνικη πρεσβεία για τον εορτασμό της Εργατικης Πρωτομαγιας. Εκατοντάδες χιλιαδες κοσμος πλημμύρισε την πλατεία και τους δρομους της Αβανας, αναμεσα τους σωματεια εργαζομενων, μπριγαδες γιατρων, δόκιμοι του επαναστατικού στρατου, επιτροπές της επανάστασης και πάνω απο 2000 αλληλέγγυοι απο 72 χώρες. 

Συνολικα σ ολη την Κουβα 4 εκατομμύρια κόσμος συμμετείχε στον εορτασμό της ημέρας στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας. Εξω απο την αμερικανική πρεσβεία της Αβανας απηύθυναν τον λόγο στον συγκεντρωμένο κόσμο ο πρόεδρος των σωματείων εργαζομένων της Κουβας, η νεα γραμματεας της κομμουνιστικής νεολαίας Κούβας και ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκελ Ντιαζ Κανελ. Τονισαν την σημασία της ημέρας για ολους τους εργάτες του κοσμου, τον παγκόσμιο αγώνα των εργατων ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, τον δολοφονικο απόλυτο αποκλεισμό της Κούβας απο τις ΗΠΑ και το αντίκτυπο που έχει σε καθε εργάτη και εργατρια της χωρας, την γενοκτονία του λαου της Παλαιστίνης και την αναγκη για διεθνες κίνημα αλληλεγγύης και αγωνα, σημερα περισσότερο απο ποτέ άλλοτε. 

Μετα την ληξη της συγκέντρωσης οι μπιργαδιστες συνεχισαν τον εορτασμό στο Σπιτι της Φιλιας των Λαων στο ICAP μαζι με εκπροσώπους απο την Διεθνή Επιτροπή Ειρήνης. Η μέρα έληξε με περιπλάνηση στην κοκκινοφορεμένη Αβάνα



Forum Martiano GR