Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Οι αποκλεισμοί των ΗΠΑ θα πλήξουν την ικανότητα πολλών χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημία COVID-19

Οι Σύνδεσμοι Φιλίας Αυστραλίας-Κούβας (ACFS) κάλεσαν σήμερα διάφορους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν θέση εναντίον των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και άλλα έθνη, λόγω των συνεπειών τους εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Πολλά εγχώρια μέλη του οργανισμού καταγγέλλουν ότι οι αποκλεισμοί και τα μέτρα βίας κατά των χωρών αυτών και άλλων, όπως η Συρία και το Ιράν, θα περιπλέξουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στην ασθένεια.

Οι αποκλεισμοί και οι οικονομικές κυρώσεις κατά των χωρών αυτών, τόνισαν, μπορούν να περιορίσουν σοβαρά τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση μέσω περιορισμένης πρόσβασης σε φάρμακα και εξοπλισμό.


Αναφέρει το παράδειγμα του αποκλεισμού στην Κούβα, ο οποίος έχει κοστίσει στον τομέα δημόσιας υγείας περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και το χειρότερο είναι ότι εμπόδισε την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού και φαρμάκων.

Σημείωσε επίσης ότι τέτοιες διαδικασίες όχι μόνο βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων στα άμεσα πληγέντα έθνη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επικαλέστηκε, υπό αυτό το πρίσμα, μια έκθεση του World at Risk, σύμφωνα με την οποία τα ξεσπάσματα της νόσου διακόπτουν τα συστήματα υγείας και τις υπηρεσίες αντιμετώπισης για όλες τις ασθένειες και τις επιπτώσεις, γεγονός που αυξάνει τη θνησιμότητα και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία.

Οι ACFS υπενθύμισαν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την τρέχουσα παγκόσμια έκτακτη ανάγκη ως μεγαλύτερη απειλή από την τρομοκρατία.

Η επιστολή τους είχε ως παραλήπτες τον ίδιο τον ΠΟΥ, την Επιτροπή Επίβλεψης Παγκόσμιας Ετοιμότητας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Forum Martiano GR