Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ο Κουβανός πρόεδρος εξαγγέλλει μέτρα αντιμετώπισης των ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα (audio + video)

TΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΡΤ Οpen - 7/10/2019

Το άρθρο που ακολουθεί βασίζεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Granma από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα 11/9/19. Ο πρόεδρος του συμβουλίου του κράτους και του υπουργικού συμβουλίου Miguel Díaz-Canel Bermúdez  καθώς και υπουργοί συμμετείχαν στη συζήτηση αυτή που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, ενημερώνοντας για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν στη χώρα ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση. Η Mesa Redonda (Στρογγυλή Τράπεζα) είναι τακτικό πρόγραμμα της κουβανικής τηλεόρασης.
Το πλήρες ρεπορτάζ στα ισπανικά είναι εδώ: 

«Θέλουμε να πληροφορήσουμε χωρίς να ξαφνιάσουμε ή να προκαλέσουμε φόβο», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Ντίας Κανέλ. «Οφείλουμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει, ποιες είναι οι αιτίες, και πώς έχουμε εργαστεί όλους αυτούς τους μήνες για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό τους, ποιες είναι οι πιθανότητες να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση».
Εξήγησε ότι σκοπός είναι όλος ο πληθυσμός να έχει μπροστά του όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να συμμετέχει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Τώρα συμβαίνουν αυτά για τα οποία μας είχε προειδοποιήσει ο Ραούλ Κάστρο πριν από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο», είπε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της σκλήρυνσης της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Στόχος τους είναι να χτυπήσουν τις βασικές ανάγκες του λαού στην καθημερινή του ζωή, προκριμένου να ρίξει τις ευθύνες για τις δυσκολίες στην κουβανική κυβέρνηση». Θέλουν με αυτό τον τρόπο «να αποσπάσουν πολιτικές παραχωρήσεις. [...] Καταφεύγουν στον εκβιασμό για να εγκαταλείψουμε την πορεία που έχουμε επιλέξει», ανέφερε ο Κουβανός πρόεδρος.
Τα προβλήματα σχετίζονται με την ενέργεια, όχι με τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα της Κούβας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι «Η κυβέρνηση Τραμπ δεν κατάφερε να ανατρέψει τη Βολιβαριανή κυβέρνηση, και αυτό την οδηγεί στον να κατηγορεί την Κούβα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα».
Προφασίζεται ότι «ενδιαφέρεται» για τον λαό της Κούβας, ενώ ταυτόχρονα «εξαγγέλλει νέα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση της Κούβας σε ξένο συνάλλαγμα».  
«Είναι αποφασισμένοι να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την άφιξη καυσίμων στην Κούβα. Επιπλέον, η εφαρμογή μονομερών μέτρων έχει περιορίσει τις συμβάσεις που μπορούμε να συνάψουμε με ναυτιλιακές εταιρείες που προμηθεύουν την Κούβα. [...] Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ελλείψεις στο ντίζελ». Τόνισε ωστόσο ότι, «Τα πλοία με τρόφιμα φθάνουν στη χώρα, με φορτία από σιτάλευρα, για παράδειγμα, και αυτό είναι μέρος των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα».
Η Κούβα έχει πάρει μέτρα 
Ο Ντίας-Κανέλ εξήγησε στον πληθυσμό ότι αυτό το σκηνικό μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε μέτρα και τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυριακή κατάσταση όπου, για «να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στις υπηρεσίες προς τον πληθυσμό και να επικεντρωθούμε στις βασικές μας προτεραιότητες». «Έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης γιατί ακριβώς γνωρίζαμε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο».
Εξέθεσε ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται στις εξής αρχές εργασίας:
·        «Να σκεφτούμε ως μια χώρα και ως Κούβα πάνω από τις συγκεκριμένες αποφάσεις που μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ανθρώπων και να σιγουρέψουμε την κατανόηση του λαού.
·        Να εργαστούμε με τόλμη. [...] Να δραστηριοποιηθούμε και να σκεφτούμε με νέους τρόπους, προτείνοντας λύσεις που μπορούν να γίνουν με θάρρος, ευφυΐα, δημιουργικότητα, με τη σιγουριά ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
·        Να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά. Να δημιουργήσουμε νέες απαντήσεις σε προβλήματα που δεν είναι νέα, αλλά παρουσιάζονται σε αυτό τη νέο και συγκεκριμένο σκηνικό. [...]
·        Να πάρουμε υπόψη τη μέχρι τώρα εμπειρία, βρίσκοντας λύσεις στο ζήτημα των μεταφορών και μετατοπίζοντας τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
·        Αυτή είναι η στιγμή που ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για τη σημασία που έχει η συμμετοχή του».
Το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας
Η εθνική βιομηχανία εγγυάται το 40% των καυσίμων της χώρας, «και με αυτή την εγχώρια παραγωγή θα εγγυηθούμε τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της χώρας», υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Ο Ντίας-Κανέλ εξήγησε ότι «Δεν μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε μια Ειδική Περίοδο, και αυτό διότι έχουμε τουρισμό, έναν τομέα που εξακολουθεί να φιλοξενεί επισκέπτες στα70.000 δωμάτια που διαθέτει η χώρα [...]». Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται στους πολίτες τους να ταξιδεύουν στην Κούβα και παρότι εμποδίζουν την προσάραξη κρουαζιερόπλοιων στο νησί, «ο τουρισμός διατηρείται σε σταθερά επίπεδα».
Το καλοκαίρι, που έγιναν και οι μισθολογικές αυξήσεις, ο τουρισμός στο νησί αυξήθηκε κατά 19%.
Από την άλλη πλευρά, «Οι βασικοί επενδυτές στην Κούβας δεν έχουν αποσυρθεί», όπως δεν το έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προτίθεται να υπερασπίσει τους επενδυτές της από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τον αποκλεισμό. Οι εμπορικές συναλλαγές της Κούβας παραμένουν σταθερές. Η φαρμακευτική βιομηχανία διατήρησε τη σταθερή της ανάπτυξη από την ίδρυσή της, τη δεκαετία του 1990. [...] Έχουν επίσης ενισχυθεί οι ξένες επενδύσεις σε προϊόντα όπως το νικέλιο, ο καπνός κ.ά.
«Σε όλα τα καθήκοντα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρέπει να απευθύνουμε γενικό κάλεσμα. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους νέους, [...] την υπέροχη νεολαία που έχουμε».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε το πνεύμα αντίστασης του λαού μας», τόνισε. «Είναι σημαντικό σήμερα να αποφύγουμε την εμφάνιση του εγκλήματος και του καιροσκοπισμού που μπορεί να δημιουργηθεί σε ορισμένους ανθρώπους που μπορούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αυξήσουν τις τιμές. Πρέπει ενεργοποιήσουμε τη λαϊκή συμμετοχή στον κρατικό τομέα». Τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ο λαϊκός έλεγχος που αποτελεί νίκη της στρατηγικής του να σκεπτόμαστε ως χώρα και «Δεν μπορούμε να υπαναχωρήσουμε σε αυτό το θέμα. [...] Είναι μια πρακτική της επανάστασης. Τα σχέδια ανάπτυξης της χώρας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ως με την λαϊκή Επανάσταση»
Μια νέα Ειδική Περίοδος;
Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, σχετικά με τη λαϊκή ανησυχία για την πιθανότητα μιας νέας ειδικής περιόδου, δήλωσε ότι έχουμε μια στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που εγκρίθηκε στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.
Επίσης, μέσα από μια δημοκρατική και κοινωνική πρακτική εγκρίθηκε ένα νέο Σύνταγμα, μια διαδικασία που είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού, και μας παρέχει μιαπρογραμματική βάση για το παρόν και το μέλλον.
Ο Κουβανός Πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι σήμερα η Κούβα μπορεί να υπολογίσει σε μια πιο διαφοροποιημένη οικονομία, με υψηλότερες δημιουργικές ικανότητες.Υπάρχουν οι οικονομικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, την Κίνα το Βιετνάμ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και γενικά με έναν ικανό αριθμό χωρών ανά τον κόσμο. Η Κούβα δεν είναι απομονωμένη και οι αγορές της είναι διαφοροποιημένες, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη ζάχαρη.
Η κουβανική κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει την κατάσταση και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των μισθών. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές βελτιώθηκαν, αποφεύχθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, η έναρξη της σχολικής χρονιάς εξασφαλίστηκε. Ξεπεράστηκε η έλλειψη τροφίμων τους τελευταίους μήνες και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε ελάχιστα, συνέχισε ο πρόεδρος.
Τα επόμενα φορτία καυσίμων φθάνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, έτσι ώστε αυτά τα καύσιμα να κρατήσουν. Οι συμβάσεις για το μήνα Οκτώβριο έχουν ήδη διαπραγματευθεί και είναι εξασφαλισμένες, διαβεβαίωσε ο Ντίας-Κανέλ.
Πρέπει «επίσης να αντιληφθούμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να επαναληφθεί. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κατάσταση, όσο περίπλοκη κι αν είναι. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναγερμός, δεν υπάρχει έλλειψη άλλων προϊόντων, ωστόσο πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα εξοικονόμησης». Αν υποφέρει η διανομή ορισμένων προϊόντων, είναι εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η κατανάλωση τις ώρες αιχμής.«Θα έχουμε ένα σχέδιο ενημέρωσης για τις διακοπές ρεύματος, αν υπάρξουν, και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι τόσο έντονες όσο στην Ειδική Περίοδο».
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι για τους 1,7 εκατομμύρια καταναλωτές που χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου, οι προμήθειες είναι εξασφαλισμένες έως το τέλος του χρόνου. Ούτε οι 260.000 καταναλωτές που κάνουν χρήση του δικτύου φυσικού αερίου, κυρίως στην πρωτεύουσα, πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
Επίσης, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας, υπάρχουν 67 φωτοβολταϊκά πάρκα που εγγυώνται το 2,4% της ημερήσιας ηλεκτροδότησης στη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού στην παρέμβασή του τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένες παραγωγικές διαδικασίες που είναι ενεργοβόρες και αυτές θα εξομαλυνθούν σταδιακά. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν κάποια στιγμή. «Προσπαθούμε να τις απελευθερώσουμε από τις ώρες αιχμής, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε και το ωράριο εργασίας του πληθυσμού». «Σχεδιάζουμε κεντρικά την αποτελεσματικότερη χρήση του ντίζελ», εξήγησε. Ο Αλεχάνδρο Γκιλ δήλωσε επίσης ότι ο λαός της Κούβας δεν αντιδρά ως οικονομία της αγοράς που αυξάνει τις τιμές και «δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μέσω των τιμών, αλλά με τη λογική μιας χώρας που θέτει σαν προτεραιότητα την παροχή αγαθών στον πληθυσμό, γνωρίζοντας τι ακριβώς έχουμε και δουλεύοντας όλοι μαζί για να δούμε που πρέπει να διοχετεύσουμε τους πόρους μας».

Ο υπουργός Οικονομίας Αλεχάντρο Γκιλ εξήγησε ότι βασικότερο όλων είναι το πετρέλαιο να χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την παραγωγή, επιπλέον των μεταφορών φορτίου και επιβατών.
«Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν είναι αυτοσχεδιασμός. Εργαζόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες και γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτό το σενάριο. [...] Εδώ κανείς δεν παραδίδεται. Αυτές οι λέξεις εκφράζουν τη θέλησή μας. [...] Σήμερα ζούμε σε εποχές του «Πατρίδα ή θάνατος!»
Θα υπερνικήσουμε όλοι μαζί τα σχέδια συντριβής μας
Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος εξηγήθηκε ότι όλες οι ιδέες που συζητήθηκαν οργανώνονται και υλοποιούνται σε κάθε δήμο, κάθε επαρχία, σε κάθε μονάδα, και κάθε οργανισμό της κεντρικής διοίκησης του κράτους.
«Η Επανάσταση μας καλεί για να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της χώρας, και θα νικήσουμε όλοι μαζί τους σχεδιασμούς συντριβής της Κούβας», βεβαίωσε ο πρόεδρος. Χρειάζεται περισσότερη πνευματικότητα, κοινωνική συνείδηση και αξιοπρέπεια για να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. «Για να αναπτυχθούμε πρέπει να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Να προάγουμε την κριτική ανάλυση, να αντιμετωπίσουμε ακούραστα την απογοήτευση, τη γραφειοκρατία και παρέχουμε σωστές υπηρεσίες με ταπεινοφροσύνη, καλοσύνη και κατανόηση. Αυτό μας κάνει καλύτερους πολίτες και επαναστάτες. Με αυτή την αίσθηση της πατρίδας θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια εποχή που ο κουβανικός λαός όπως πάντα θα συνεχίσει να γράφει νέες σελίδες ηρωισμού. Πρέπει να εργαστούμε διαφορετικά, διότι οι καιροί είναι διαφορετικοί, αλλά έχουμε προτερήματα που έλειπαν την εποχή που ξεκίνησε η ειδική περίοδος. Αυτό, όμως που δεν αλλάζει είναι οι αρχές, η δημιουργικότητα, η αλληλεγγύη», είπε ο Ντίας-Κανέλ


Forum Martiano GR