Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

H Κούβα σήμερα, με αφορμή τη συμμετοχή στην πρόσφατη διεθνή μπριγάδα της Πρωτομαγιάς (update 9/6)

Μία ενδιαφέρουσα και ζεστή συνάντηση απολογισμού, προγραμματισμού, και πάνω απ όλα, αλληλεγγύης και αγάπης για νησί, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουνίου. Η φρέσκια ματιά από τους 5 μπριγαδίστες που επέστρεψαν από την μπριγάδα της Πρωτομαγιάς στην Κούβα, υποστηριζόμενη από το φωτογραφικό υλικό που έφεραν μαζί τους πυροδότησε μια παραγωγική συζήτηση για τη συνέχεια της διαρκούς διεθνιστικής "περιπέτειας" των μπριγάδων αλληλεγγύης στο νησί της επανάστασης, που κρατά πολλές δεκαετίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και συναγωνιστές από τους 8 συνολικά Έλληνες που βρέθηκαν στην φετινή Παρέλαση στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, 4 μπριγαδίστες από την προηγούμενη μπριγάδα του Οκτώβρη που ήταν αφιερωμένη στον Τσε, πολλοί μπριγαδίστες από παλαιότερες μπριγάδες και βέβαια, μπριγαδίστες της επόμενης μπριγάδας του Ιουλίου, που προετοιμάζονται πυρετωδώς. Ήταν ένα "εκρηκτικό μείγμα" και η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετές ώρες μετά, με ρούμι, μουσική και τους διάσημους μπακλαβάδες του Χάικ. Καινούργια σχέδια, νέα ορμή, νέοι μπριγαδίστες, καινούργια μέλη στο Σύλλογο. Η περιπέτεια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολύ...
***
290 φίλες και φίλοι της Κούβας από 32 χώρες μεταξύ των οποίων πέντε από Ελλάδα συμμετείχαν στην 13η διεθνή μπριγάδα της πρωτομαγιάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την κουβανική επανάσταση.

Οι μπριγαδίστες θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από επισκέψεις τους σε εργοστάσια και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε νοσοκομείο, με αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας που είχαν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και συναντήσεις με μέλη μαζικών φορέων, όπως την Ομοσπονδία Γυναικών και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης, όπου ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν με εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου της Κούβας για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
 Θα γίνει προβολή φωτογραφικού υλικού

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και μπριγαδίστες που έχουν λάβει μέρος σε παλιότερες αποστολές  αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας στη σοσιαλιστική Κούβα τις οποίες οργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP).


Forum Martiano GR