Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Φιντέλ Κάστρο: ​H Iστορία θα με δικαιώσει


Προλεγόμενα
Εισαγωγή: Σέλμις Μαρία Ντοα
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ Φιντέλ Κάστρο (1953)
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Φιντέλ Κάστρο (1975)
Γλωσσάριο
Μετάφραση/Επιμέλεια: Λουκία Κωνσταντίνου, Τζωρτζ Μεχραμπιάν, Μπάμπης Μισαηλίδης, Μαρία Πλέσσα, Κώστας Σανίδας, Νατάσα Τερλεξή.
 ISBN13 9786185130091
Εκδότης ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ
Χρονολογία Έκδοσης Φεβρουάριος 2018
Αριθμός σελίδων 204 , Διαστάσεις 21x14
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΚΑΣΤΡΟ ΦΙΝΤΕΛ

από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί»

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει δύο ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο και προλογίζεται από την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγες Κορτίνα.

​​Στις 26 Ιούλη του 1953, μια ομάδα επαναστατών με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο έκαναν έφοδο στο στρατόπεδο της Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Στόχος της επίθεσης ήταν να δοθεί το έναυσμα για εξέγερση ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα, του ανθρώπου της Ουάσιγκτον που είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία το 1952. Παρότι η επίθεση ηττήθηκε, το εγχείρημα σήμανε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα που ανέτρεψε τη δικτατορία.

«Η Ιστορία θα με δικαιώσει» είναι ο λόγος υπεράσπισης του Κάστρο στο δικαστήριο το 1953. Διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην παρανομία και αποτέλεσε το βασικό πρόγραμμα του Κινήματος της 26ης Ιούλη.

Δημοσιεύεται εδώ μαζί με απόσπασμα της ομιλίας του Κάστρο το 1975 στο Πρώτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπου περιγράφει τη στρατηγική των επαναστατών και την ταξική δυναμική των αγώνων του εργαζόμενου λαού της Κούβας που οδήγησαν από την ανατροπή της δικτατορίας στη νίκη της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης της Αμερικανικής Ηπείρου. Πρωταγωνιστές ήταν οι εργάτες και οι αγρότες -οι ίδιοι οι ταπεινοί και οι φτωχοί, όπως είχε υποστηρίξει πρώτα ο Μαρτί και μετά ο Κάστρο- οι οποίοι μέσα από τη δράση τους μετασχηματίστηκαν σε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και πολιτική και ταξική συνείδηση.

«Σε αυτό τον λαό, που οι δρόμοι της αγωνίας του είναι στρωμένοι με παραπλανήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα πούμε: "θα σου δώσουμε..." αλλά: "Ορίστε, εδώ, αγωνίσου τώρα με όλες σου τις δυνάμεις, για να γίνουν δικές σου η ελευθερία και η ευτυχία!"». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Χώρος Διαλόγου ΠΣΧΜ