Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Συνάντηση της Κουβανικής Πρεσβείας με την Επιτροπή Φιλίας με την Κούβα της Βουλής – Προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τη σκέψη και το έργο του Χοσέ Μαρτί για την Ελλάδα


Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2018 - Η Ομάδα Φιλίας με την Κούβα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαο Συρμαλένιο υποδέχτηκε την Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, Πρέσβη και τον Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, Πρόξενο της Πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, στην έδρα του Ελληνικού νομοθετικού σώματος.

Σε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, η πρέσβης ενημ'ερωσε για την τρέχουσα κατάσταση στην Κούβα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, και τον συνεχιζόμενο αδικαιολόγητο οικονομικό, εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας, την εκλογική διαδικασία στην Κούβα, την επικαιροποίηση του κουβανικού οικονομικού κοινωνικού μοντέλου και τις βασικές προκλήσεις το έτος 2018, καθώς και την καλή πορεία των διμερών σχέσεων και την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην Κούβα το το δεύτερο εξάμηνο του 2018.


Από πλευράς του, ο πρόξενος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανταλλαγών σε πολλούς τομείς, το ρόλο στοχαστών όπως ο Χοσέ Μαρτί σχετικά με την Ελλάδα και την δυνατότητα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις, για τις οποίες οι βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Οι βουλευτές ευχαρίστησαν για την πληροφόρηση και επιβεβαίωσαν την υποστήριξη τους στην Κούβα, την απόρριψη του αποκλεισμού και την διαρκή αλληλεγγύη και εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την επίσκεψη και την ανταλλαγή απόψεων με τους κουβανούς βουλευτές.

Συμφώνησαν επίσης να διοργανώσουν εκδήλωση στο ελληνικό κοινοβούλιο για να προωθήσουν την σκέψη και το έργο του Μαρτί για την Ελλάδα, καθώς και έκθεση φωτογραφίας για την Κούβα.

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση που συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών δεσμών μεταξύ της Κούβας και του ελληνικού έθνους. 


*******


Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας με τις διπλωματικές αρχές της χώρας στην Αθήνα


Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2018 - Συνάντηση με την Πρέσβη και τον Πρόξενο της Κούβας στην Αθήνα, κυρία Zelmys Maria Dominguez Cortina και κ. José Oriol Marrero Martinez, είχαν το Προεδρείο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας, στη Βουλή των Ελλήνων.

Κατά τη συζήτηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς πολιτισμού, τουρισμού, ναυτιλίας, παιδείας και υγείας. Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, πρότεινε μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές για το νέο Κοινοβούλιο της Κούβας, να υπάρξει επικοινωνία με τους βουλευτές επικεφαλής των αντίστοιχων τομέων, προκειμένου τα Κοινοβούλια να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Κούβας ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από την κουβανική πρεσβεία, ορισμένες από τις οποίες θα είναι αφιερωμένες στον ήρωα του αγώνα της ανεξαρτησίας της Κούβας, εθνικό ποιητή και φιλέλληνα, Χοσέ Μαρτί (José Martí).





Forum Martiano GR