Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

11η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Κουβανών που κατοικούν στην Ευρώπη


Από τις 21 έως τις 23 Οκτώβρη 2016 πραγματοποιήθηκε στην Λισαβόνα (Πορτογαλία) η 11η Συνάντηση Κουβανών που διαμένουν στην Ευρώπη (ECRE). ΒΙΝΤΕΟ . Η πανευρωπαική αυτή συνάντηση, που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης, έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω Διακήρυξη: 

  Διακήρυξη της Λισαβόνας των Κουβανών που κατοικούν στην Ευρώπη  
 Εμείς οι Κουβανοί που ζούμε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες συναντηθήκαμε στη Λισαβόνα και εμπνεόμενοι από το πατριωτικό συναίσθημα που μας καλεί, πραγματοποιούμε την 11η Περιφερειακή Συνάντηση των Κουβανών που κατοικούν στην Ευρώπη και διακηρύττουμε την δέσμευσή μας :

  1. Γιά την ενίσχυση των δεσμών που μας ενώνουν πάντα με την χώρα μας όπου και να βρισκόμαστε. Για την διάδοση του πολιτισμού, των αξιών, των παραδόσεων και της ταυτότητας μας, πάντα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στις χώρες που διαμένουμε. Για την συνέχιση υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κούβας, της εδαφικής της ακεραιότητας και της μη επέμβασης ξένων στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας.
  2. Για την υποστήριξη στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κούβας με όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία θα επιτρέψει την διεύρυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς προς όφελος των δύο πλευρών. Απαιτούμε την κατάργηση της “Κοινής Ευρωπαϊκής Θέσης” για την Κούβα, άμεσα και χωρίς όρους.
  3. Χαιρετίζουμε την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας τις υπογράφτηκαν σαν αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και των μέτρων που τροποποιούν κάποιες πλευρές του αποκλεισμού. Εμπιστευόμαστε την διαχείριση της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης, στη συνέχεια και την προώθηση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.
  4. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, που συνεχίζει να παραμένει το μεγαλύτερο σύστημα μονομερών κυρώσεων και άδικα διατηρείται σε ισχύ ενάντια στον λαό μας.
  5. Να εργαστούμε για την διάδοση και την επίτευξη της επιστροφής από τις Ηνωμένες Πολιτείες του κουβανικού εδάφους που παράνομα κατέχει η Ναυτική Βάση στο Γκουαντάναμο.
  6. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των Κουβανών μεταναστών στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν αυτή την διαδικασία και τους καλούμε τους Κουβανούς μετανάστες να ζητήσουν από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να καταργήσει όλους τους νόμους, κανονισμούς και διατάξεις που εμποδίζουν σήμερα την άρση του αποκλεισμού και κατά συνέπεια την πραγματική πρόοδο της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων μας.
  7. Δεσμευόμαστε ως Σύλλογοι Κουβανών Κατοίκων στην Ευρώπη να παροτρύνουμε τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που ζούμε, πέρα από την θετική ψήφο υπέρ της Κούβας, να τοποθετηθούν ρητά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του αποκλεισμού.


11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ECRE)

Λισαβόνα, 23 Οκτώβρη 2016







Forum Martiano GR