Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Καταδικάζουμε την νέα επίθεση κατά της Κούβας

Ως Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί" - Αλληλεγγύη με την Κούβα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια των ΗΠΑ και αντικουβανικών κύκλων να δυσφημίσουν την Κούβα και να δημιουργήσουν την εντύπωση κοινωνικής αποσταθεροποίησης στο νησί, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του εγκληματικού αποκλεισμού που οι ίδιες (οι ΗΠΑ) επιβάλλουν εδώ και έξι δεκαετίες.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, ομάδες πολιτών εντός της Κούβας εξέφρασαν εύλογα παράπονα σχετικά με τα ελλείμματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα ζητήματα διανομής τροφίμων. Το γεγονός αυτό χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την πρεσβεία της στην Αβάνα με στόχο τη χειραγώγηση της κατάστασης και την δημιουργία αναταραχής.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και της κυβέρνησης βρέθηκαν στο πλευρό του λαού, κάνοντας διάλογο και εξηγώντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης. Παρά τις προσπάθειες διαστρέβλωσης των γεγονότων, επικράτησε ηρεμία.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και η πρεσβεία της στην Αβάνα επέλεξαν να παρέμβουν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προσποιούμενοι ότι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ συμβάλλουν άμεσα στην οικονομική κρίση της Κούβας. Ο εντατικοποιημένος αποκλεισμός τους και η άδικη ένταξη της Κούβας στην αυθαίρετη και μονομερή λίστα τους ως «κράτους-υποστηρικτή της τρομοκρατίας» έχουν επιδεινώσει τις προκλήσεις, με στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, επιδεικνύοντας μια εγκληματική αδιαφορία για την ευημερία του κουβανικού λαού.

Κάθε προσπάθεια της κουβανικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αντιμετωπίζει εγκληματικά εμπόδια που επιβάλλει αυτή η γενοκτονική πολιτική, η οποία διαιωνίζεται μέσω εκστρατειών διαστρέβλωσης και στα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η υποστήριξη των πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, των κοινωνικών κινημάτων, των ομάδων αλληλεγγύης, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη παγκοσμίως είναι ζωτικής σημασίας. Μαζί, πρέπει να υπερασπιστούμε την αλήθεια της Κούβας και το νόμιμο δικαίωμά της στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
  • Άμεση άρση του παράνομου εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού.
  • Να αφαιρεθεί η Κούβα από την αυθαίρετη και μονομερή λίστα των ΗΠΑ, των χωρών που υποτίθεται πως προωθούν την τρομοκρατία.


Forum Martiano GR