Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη δράση της 22ης Ιούνη καταγγελίας του αποκλεισμού κατά της Κούβας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προχτές, Τρίτη 22 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Πάρκο Ελευθερίας συγκέντρωση αλληλεγγύης με την Κούβα και καταγγελίας του οικονομικού, εμπορικού, και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού («εμπάργκο») που εξακολουθεί να επιβάλλει κατά της Κούβας η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πανευρωπαϊκής εκστρατείας #UnblockCuba, έδωσαν το παρόν δεκάδες φίλοι και φίλες της Κούβας, απαιτώντας την άρση του άδικου και δολοφονικού αποκλεισμού του νησιού που επιβάλλεται εδώ και 60 χρόνια. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από πολλές από τις 40 οργανώσεις που αποτέλεσαν το ελληνικό τμήμα της πανευρωπαϊκής καμπάνιας. 

Έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού και συγκεντρώθηκαν υπογραφές στο ψήφισμα καταγγελίας από περαστικούς, ενώ δόθηκε ο λόγος στους συμμετέχοντες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. 

Η διαδήλωση κορυφώθηκε με πορεία προς την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίδοση του ψηφίσματος κατά του αποκλεισμού που έχουν υπογράψει πάνω από 3.000 φυσικά πρόσωπα και δεκάδες φορείς.

Η πορεία, ωστόσο, διακόπηκε από αστυνομικές δυνάμεις πριν ακόμη φτάσει στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά τις επίμονες επί ώρα διαπραγματεύσεις, δεν επέτρεψαν να περάσει ούτε καν ολιγομελής αντιπροσωπεία για επίδοση του ψηφίσματος.

Ο υπαστυνόμος που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων αυτών επικαλέστηκε απόφαση του κέντρου επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, εξηγώντας ότι είχε γίνει σχετική συνεννόηση με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου «δεν υπήρχε κανείς να μας υποδεχτεί».

Η εικόνα της προφανώς ειρηνικής αυτής διαδήλωσης να εμποδίζεται να προχωρήσει πάνω στο πεζοδρόμιο από πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις με εντολές «άνωθεν» θυμίζει άλλες εποχές. Εποχές στις οποίες δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε.

Σημειώνουμε ότι η δράση της 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πάνω στην πρόταση της Κούβας να αρθεί οριστικά ο αποκλεισμός που στραγγαλίζει τη χώρα. Ένας αποκλεισμός που ανεπιτυχώς επιδιώκει εδώ και 60 χρόνια την επαναφορά της Κούβας στην επικυριαρχία των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν άλλη μία συντριπτική καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ: 184 υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.

Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ ήταν μόνο μία ακόμα μάχη σε έναν αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική κατά της Κούβας.
  • Σας καλούμε να πάρετε θέση μαζί μας καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό.
  • Σας καλούμε να πάρετε θέση μαζί μας καταγγέλλοντας άλλη μία παραβίαση του δημοκρατικού, συνταγματικού δικαιώματος στη διαμαρτυρία και την έκφραση από τις ελληνικές αρχές.
24 Ιούνη 2021
Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα
http://josemartigr.blogspot.com/ https://www.facebook.com/josemarti.gr



Forum Martiano GR