Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνουν δύο μήνες στη Βολιβία χωρίς κουβανούς γιατρούς;

Μια έντονη και υβριστική καμπάνια ενάντια στην ιατρική συνεργασία που προσφέρει στον κόσμο η Κούβα χαρακτήρισε την ιμπεριαλιστική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών που υλοποιήθηκε το 2019 και βρήκε υποτελείς κυβερνήσεις οι οποίες προτίμησαν να αφήσουν τους λαούς τους χωρίς υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να ακολουθήσουν το παιχνίδι στον Λευκό Οίκο. 

Ένα παράδειγμα είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της αυτοανακηρυχθείσας προέδρου της Βολιβίας, Τζανίν Άνιεζ, η οποία στις 22 Ιανουαρίου, σε μία εκδήλωση για τον εορτασμό της ίδρυσης του Πολυεθνικού Κράτους επανέλαβε τα τετριμμένα επιχειρήματα κατά του αλτρουισμού των κουβανών επαγγελματιών υγείας.

Σε απάντηση, ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, στον λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτήρισε χυδαία τα ψέματα της πραξικοπηματικής προέδρου και την κάλεσε να εξηγήσει στον λαό της ότι, μετά την επιστροφή στη Κούβα του συνεργαζόμενου ιατρικού προσωπικού, ως συνέπεια της βίας που δέχθηκε, δεν έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 454.440 ιατρικές επισκέψεις.

Επίσης, βεβαίωσε ότι οι δύο μήνες απουσίας των κουβανών γιατρών από τη Βολιβία μεταφράζονται σε περίπου χίλιες γυναίκες που δεν είχαν ειδική φροντίδα κατά τον τοκετό και 5.000 χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και περισσότερες από 2.700 οφθαλμολογικές επεμβάσεις, που δεν πραγματοποιήθηκαν. “Δεν είναι μόνο αριθμοί, πρόκειται για ανθρώπινα όντα”, έγραψε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας.

Η εξάρθρωση των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την κουβανική ιατρική συνεργασία χρηματοδοτείται με πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια που χορηγούνται από την Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), ένα ίδρυμα των ΗΠΑ που παρέχει κεφάλαια για διάφορες επιθετικές ενέργειες εναντίον κυβερνήσεων που δεν ευχαριστούν την Ουάσινγκτον. 

Οι κουβανικές ιατρικές μπριγάδες στη Βραζιλία, τον Ισημερινό και τη Βολιβία εξαφανίστηκαν ως συνέπεια όλων αυτών των διώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών, που αμφισβητεί την επαγγελματικότητα και την προσφορά των περισσότερων από 400.000 κουβανών ιατρικών συνεργατών που, στη διάρκεια 56 χρόνων, έχουν εκπληρώσει αποστολές σε 164 έθνη.

Αυτή η εκστρατεία δυσφήμησης κατά της Κούβας κατευθύνεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου υπό τη αιγίδα γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου που συνδέονται με τη αντικουβανική μαφία της Φλόριντα και αξιωματούχους της δεξιάς στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Eφευρίσκουν την υπόθεση μιας υποτιθέμενης “σύγχρονης δουλείας” και “εμπορίας ανθρώπων” για τους κουβανούς γιατρούς και αποκρύπτουν την ανθρωπιστική έννοια αυτών των αποστολών στο εξωτερικό, που έχουν βοηθήσει να αποκατασταθούν δείκτες υγείας όπως η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και των μητρικών θανάτων, η θεραπεία μολυσματικών ασθενειών από επιδημίες και άλλοι.

Αγνοούν ότι οι κουβανοί γιατροί πριν φύγουν προετοιμάζονται σχετικά με το μέρος που πάνε να εργαστούν, υπογράφουν σύμβαση εργασίας με όλες τις νομικές εγγυήσεις και όπου εξηγούνται οι όροι που πρέπει να πληρούνται από αμφότερα τα μέρη, μεταφέρουν μαζί τους ένα ιατρικό ιστορικό ενημερωμένο με τα εμβόλια τους, καθώς και τη νομιμοποίηση των επαγγελματικών τους τίτλων. 

Επιπλέον, αρκετές χώρες θέτουν ως προϋπόθεση να διενεργούν εξετάσεις γνώσεων σε αυτούς τους επαγγελματίες και ιατρικές αρχές των χωρών αυτών ταξιδεύουν στη Κούβα για να τους υποβάλλουν σε τεστ σε άλλες γλώσσες πέρα από την ισπανική. 

Όσοι συμμετέχουν σε ιατρικές αποστολές το κάνουν με απολύτως ελεύθερο και εθελοντικό τρόπο. Στην Κούβα, οι οικογένειες τους λαμβάνουν ακέραιο το μισθό τους ή κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ εισπράττουν ένα μισθό στη χώρα προορισμού, μαζί με άλλες παροχές (πληρωμή για κατάλυμα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό και βασικές υπηρεσίες).

Η αποζημίωση που λαμβάνει η Κούβα για την προσφερόμενη συνεργασία προορίζεται για τη χρηματοδότηση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του συστήματος δημόσιας υγείας, που είναι δωρεάν για όλους τους κουβανούς, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό στον καπιταλιστικό κόσμο, όπου ένα μεγάλο μέρος υπηρεσιών υγείας είναι επί πληρωμή.

Όλη η δυσφήμιση που προωθείται από την Ουάσινγκτον συνοδεύεται από προσπάθειες για την αποκατάσταση του αποκαλούμενου Προγράμματος Parole για Κουβανούς Επαγγελματίες Γιατρούς, που υπήρχε μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2017. Αυτό ενθαρρύνει την λιποταξία, με πληρωμή εισιτηρίων και νομικών υπηρεσιών, παροχή θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ και ταξιδιωτικά έγγραφα σε κουβανούς συνεργάτες σε τρίτες χώρες, με στόχο να σαμποτάρουν τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με αυτές τις χώρες, να τις στερήσουν από τις υπηρεσίες τους και να μας απογυμνώσουν από υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. 

Σήμερα, η απάντηση σε αυτόν τον νέο πόλεμο που μας κάνουν είναι να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές, αναζητώντας υγεία και ευεξία. Ενώ οι κυβερνήσεις δυσφημούν τις ιστορίες του κουβανικού διεθνισμού, οι ωφελούμενοι ευχαριστούν και αναγνωρίζουν ότι αυτό το επίτευγμα υπερβαίνει εντελώς τα γεωπολιτικά συμφέροντα και οποιαδήποτε ιδεολογία. 

Πηγή: granma.cu

Forum Martiano GR