Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ : Να σταματήσει επειγόντως ο ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός ενάντια στην Βενεζουέλα

Πηγή: www.granma.cu
Η βορειοαμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιπροσωπεύει η Μπολιβαριανή και Τσαβική Επανάσταση για την άσκηση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας πάνω στη «Δική μας Αμερική» και την λεηλασία αρπάζοντας από το λαό της Βενεζουέλας τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη και άλλους μεγάλους στρατηγικούς φυσικούς πόρους.


Η Επαναστατική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας καταγγέλλει τις κλιμακούμενες πιέσεις και ενέργειες της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, για να προετοιμάσει μια στρατιωτική περιπέτεια μεταμφιεσμένη σε «ανθρωπιστική επέμβαση», στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να εμποδίσει την πραγματοποίησή της. 

Μεταξύ 6 και 10 Φλεβάρη του 2019, έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών προς το Αεροδρόμιο Ραφαέλ Μιράντα του Πουέρτο Ρίκο, την Αεροπορική Βάση του Σαν Ισίδρο στην Δομινικανή Δημοκρατία και σε άλλα νησιά της Καραϊβικής που βρίσκονται σε στρατηγική θέση, σίγουρα χωρίς να το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Οι πτήσεις αυτές ξεκίνησαν από βορειοαμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες επιχειρούν μονάδες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Πεζοναυτών, που χρησιμοποιούνται σε μυστικές ενέργειες , ακόμα και ενάντια σε ηγέτες άλλων χωρών. 

Πολιτικά μέσα, αλλά και μέσα του Τύπου, ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αποκαλύψει ότι εξτρεμιστές αυτής της κυβέρνησης, που έχουν μακρά ιστορία δράσεων και κατασυκοφάντισης με σκοπό να προκαλούν ή να ενθαρρύνουν πολέμους, όπως είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο Διευθυντής του Δυτικού Ημισφαιρίου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόνε, με την συμμετοχή του γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούβιο, σχεδίασαν, διεύθυναν την χρηματοδότηση και οργάνωσαν απ’ ευθείας και με λεπτομέρειες, την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα μέσω της παράνομης αυτό-ανακήρυξης ενός προέδρου. 

Και είναι αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι προσωπικά ή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν να ασκούν βάναυσες πιέσεις ενάντια σε πολυάριθμες κυβερνήσεις, εξαναγκάζοντάς τες σε υποστήριξη του αυθαίρετου καλέσματος για νέες προεδρικές εκλογές στην Βενεζουέλα, ενώ παράλληλα προωθούν την αναγνώριση του σφετεριστή, ο οποίος μόλις και μετά βίας συγκέντρωσε 97 χιλιάδες ψήφους σαν βουλευτής, έναντι των περισσότερο από 6 εκατομμύρια βενεζολάνων που τον περασμένο Μάιο εξέλεξαν τον Συνταγματικό Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος. 

Μετά την αντίσταση στο πραξικόπημα που επέδειξε ο λαός του Τσάβες και του Μπολίβαρ, στις μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης του Προέδρου Μαδούρο και την αφοσίωση των Μπολιβαριανών Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εντείνει την πολιτική και μιντιακή διεθνή της εκστρατεία και σκληραίνει την επιβολή των μονομερών οικονομικών μέτρων ενάντια στην Βενεζουέλα. Κάποια από αυτά είναι το μπλοκάρισμα σε τράπεζες τρίτων χωρών χιλιάδων εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην Βενεζουέλα και η κλοπή των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου αυτής της αδελφής χώρας, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανθρώπινες βλάβες και σκληρές στερήσεις στον λαό της. 

Μαζί με αυτή τη βάναυση και αδικαιολόγητη λεηλασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να κατασκευάσουν μια πρόφαση ανθρωπιστικής κρίσης, για να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στην Βενεζουέλα και προτείνεται να εισέλθει στο έδαφος αυτού του κυρίαρχου κράτους, μέσω του εκφοβισμού, της πίεσης και της επιβολής, μια υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία είναι χίλιες φορές μικρότερη από τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί η πολιτική πολιορκίας που επιβάλλεται από την Ουάσιγκτον. 

Ο σφετεριστής και αυτό-ανακηρυχθείς «πρόεδρος» δήλωσε ξεδιάντροπα ότι είναι διατεθειμένος να ζητήσει μια στρατιωτική επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την πρόφαση να λάβει την εν λόγω «ανθρωπιστική βοήθεια» και χαρακτήρισε την κυρίαρχη και αξιοπρεπή απόρριψη αυτού του ελιγμού ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». 

Υψηλοί βορειοαμερικανοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν κάθε μέρα, με αλαζονεία και αδιαντροπιά, ότι σε σχέση με την Βενεζουέλα, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ακόμα και η στρατιωτική επέμβαση». 

Στη διαδικασία κατασκευής προφάσεων, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέφυγε στην εξαπάτηση και τη συκοφαντία παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα επίλυσης του προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου, κυνικά και υποκριτικά, εκφράζει σοβαρή ανησυχία για «την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα…, τις πρόσφατες προσπάθειες μπλοκαρίσματος της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την ύπαρξη εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων…, την υπερβολική χρήση βίας ενάντια σε ειρηνικές διαδηλώσεις, την κατάσταση διατάραξης της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας» στην Βενεζουέλα και προτρέπει «στην υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων». 

Είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν το έδαφος για να εγκαταστήσουν με την επιβολή «μια ανθρωπιστική δίοδο» κάτω από «διεθνή προστασία», επικαλούμενοι την «υποχρέωση να προστατέψουν» τους πολίτες και να εφαρμόσουν «όλα τα αναγκαία μέτρα». 

Είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοια στάση και ίδιες προφάσεις είχαν υιοθετηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρελούδιο των πολέμων που εξαπέλυσαν ενάντια στην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Λιβύη, με τίμημα τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και την απέραντη δυστυχία. 

Η βορειοαμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιπροσωπεύει η Μπολιβαριανή και Τσαβική Επανάσταση για την άσκηση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας πάνω στη «Δική μας Αμερική» και την λεηλασία αρπάζοντας από το λαό της Βενεζουέλας τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη και άλλους μεγάλους στρατηγικούς φυσικούς πόρους. 

Δεν γίνεται να ξεχνάμε την θλιβερή και γεμάτη πόνο ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, περισσότερες από μία φορά στο Μεξικό, την Νικαράγουα, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή, την Κούβα, την Ονδούρα και πιο πρόσφατα την Γρανάδα και τον Παναμά. 

Όπως προειδοποίησε στις 14 Ιούλη του 2017 ο Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους: «η επιθετικότητα και η πραξικοπηματική βία ενάντια στην Βενεζουέλα βλάπτουν ολόκληρη τη «Δική μας Αμερική» και ωφελούν μόνο τα συμφέροντα αυτών που καταπιάνονται στο να μας διαιρούν για να ασκούν την κυριαρχία τους πάνω στους λαούς μας, χωρίς να τους ενδιαφέρει η δημιουργία συγκρούσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες σε αυτήν την περιοχή, όπως στις συγκρούσεις που βλέπουμε σε διάφορες περιοχές του κόσμου». 

Η Ιστορία θα κρίνει αυστηρά μια νέα στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, αλλά και την συνενοχή αυτών που ανεύθυνα τους ακολουθούν. 

Σήμερα στη Βενεζουέλα κρίνεται η κυριαρχία και η αξιοπρέπεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά και των λαών του Νότου. Κρίνεται επίσης, η επιβίωση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Καθορίζεται εάν η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης πηγάζει από την κυρίαρχη και εκφρασμένη θέληση του λαού της ή από την αναγνώριση ξένων δυνάμεων. 

Η Επαναστατική Κυβέρνηση καλεί σε διεθνή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της ειρήνης στην Βενεζουέλα και στην περιοχή, βασισμένη στις αρχές της Ανακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνη Ειρήνης, που υιοθετήθηκε με την υπογραφή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), το 2014. 

Καλωσορίζει και εκφράζει την υποστήριξή της στον Μηχανισμό του Μοντεβιδέο, μια πρωτοβουλία του Μεξικού, της Ουρουγουάης , της Κοινότητας Χωρών της Καραϊβικής (CARICOM) και της Βολιβίας, που έχει στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στην Βενεζουέλα, στη βάση, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη Ανακοίνωσή του, των αρχών της μη επέμβασης στα εσωτερικά θέματα, στην νομική ισότητα των Κρατών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. 

Χαιρετίζει την ευνοϊκή υποδοχή της εν λόγω πρωτοβουλίας από πλευράς του Προέδρου Μαδούρο Μόρος και της διεθνούς κοινότητας και εκφράζει την ανησυχία της μπροστά στην κατηγορηματική απόρριψη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στις πρωτοβουλίες διαλόγου που προωθούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πρωτοβουλίας. 

Η Επαναστατική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την σταθερή και αμετακίνητη αλληλεγγύη της με τον Συνταγματικό Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος, την μπολιβαριανή και τσαβική Επανάσταση και την πολιτικο-στρατιωτική ένωση του λαού της και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου να υπερασπίσουν την Ειρήνη και αντιταχθούν ενωμένοι, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, για να σταματήσουν μια νέα ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που θα βλάψει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα συμφέροντα των λαών από το Ρίο Μπράβο μέχρι την Παταγονία. 

Αβάνα, 13 Φλεβάρη 2019

Forum Martiano GR