Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Μπριγάδα - 13 Ιουλίου 2018 - Ημέρα 6η

Διεθνιστική εκδήλωση  με την μπριγάδα από το Πουέρτο Ρίκο


Μια αδερφική συνάντηση αλληλεγγύης της Ευρωπαικής Μπριγάδας Χοσέ Μαρτί με τους 38 μπριγαδίστες της αντίστοιχης μπριγάδας Juan Rivera Rius από το Πουέρτο Ρίκο πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κάμπινγκ Χούλιο Αντόνιο Μέγια στο Καιμίτο. Η μπριγάδα από το Πούερτο Ρίκο οργανώνεται κάθε χρόνο και πολλές φορές συναντιέται κάποιες ημέρες με την ευρωπαϊκή.

Δεν είναι και τόσο απλό το ταξίδι από την μισοαποικία του Πουέρτο Ρίκο στην Κούβα, πρακτικά απαγορεύεται και οι μπριγαδίστες φτάνουν κάθε χρόνο στην Κούβα αφού ταξιδέψουν πρώτα μέχρι τον Παναμά.

"Εδώ και 120 χρόνια ο λαός συνεχίζει να αγωνίζεται  για να διατηρήσει την ταυτότητά του και να διακηρύττει αυτό που είμαστε, ένα έθνος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής", δήλωσε μιλώντας στη συνάντηση ο αγωνιστής της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο José Rivera Rivera. 

"Μας έλαχε να αντιμετωπίσουμε την πιο ισχυρή αυτοκρατορία στην ιστορία που δεν έχει επιβληθεί σε μια μικρή χώρα όπως η δική μας", είπε, υποστηρίζοντας ότι "ένας από τους λόγους για αυτή την αντίσταση είναι ότι στην αγώνα μας ήταν πάντα δίπλα μας οι Κουβανοί και Λατινοαμερικάνοι αδερφοί μας".

"Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Πουέρτο Ρίκο το 1898 και από τότε όλη η ιστορία μας είναι ο αγώνας για την ανεξαρτησία μας, που συνοδεύτηκε από τολμηρές ενέργειες, όπως η εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1954, μιας ομάδας με επικεφαλής τον Lolita Lebrón (1920-2010). Οι πρωταγωνιστές αυτής της ενέργειας έμειναν για πολλά χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ και απελευθερώθηκαν το 1979, χάρη στην αλληλεγγύη της Κούβας και των άλλων λαών".

«Έχουμε διατηρήσει την ταυτότητά μας ως λαός και το μήνυμα είναι ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, παρά το σχέδιο των ΗΠΑ  να διαγράψει τους Πορτορικανούς από το χάρτη. Δεν θα το πετύχουν!  Το Πουέρτο Ρίκο θα γίνει μια ελεύθερη χώρα ", δήλωσε ο Ριβέρα Ριβέρα εν μέσω χειροκροτημάτων.

Στη διεθνιστική αυτή εκδήλωση, μίλησαν επίσης η δασκάλα  Eva Ayala, μαχήτρια της ανεξαρτησίας και ηγέτης της μάχης για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης στο Πουέρτο Ρίκο, η Milagros Rivera,  πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης με την Κούβα στο Πουέρτο Ρίκο και ο ο Fernando González Llort, πρόεδρος της ICAP, ο οποίος επιβεβαίωσε την άνευ όρων υποστήριξη της Κούβας στην υπόθεση της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο, μια ιστορική θέση που έρχεται από τον Χοσέ Μαρτί και τον Φιντέλ.


Παρασκευή 13/7/2018

05.45 - Εγερτήριο και πρωινό.
06.45 - Πρωινή αναφορά
07.00 - Αναχώρηση για τις αγροτικές εργασίες
11.30 - Επιστροφή στο Κάμπινγκ
12.00 - Γεύμα
14.30 - Διάλεξη: «Ο μιντιακός πόλεμος και η παραπληροφόρηση ενάντια στην
Κούβα, καθώς και άλλες επαναστατικές και προοδευτικές διαδικασίες».
19.00 - Δείπνο
20.00 - Eκδήλωση αλληλεγγύης με την μπριγάδα από το Πουέρτο Ρίκο



Forum Martiano GR