Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Χαιρετιστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί στην εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ στην Αλκυονίδα


Αγαπητέ Πρέσβη της Κούβας, αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη που σημάδεψε την ιστορία του 20ου και 21ου αιώνα.

Ο Φιντέλ ήταν ο ηγέτης που ξεπήδησε μέσα από τα σπλάχνα του λαού του. Παρέμεινε κομμάτι του και μαζί με αυτόν επιχείρησε την «έφοδο προς τον ουρανό». Είχε βαθιά εμπιστοσύνη στο λαό και το κριτήριό του, αλλά και στην απελευθερωτική δύναμη των ιδεών, όταν αυτές γίνουν συνείδηση του λαού. Πάλεψε μέχρι την τελευταία του στιγμή για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ευημερία του λαού του.

Η Κούβα του Φιντέλ, με τη νικηφόρα επανάστασή της και τη μέχρι τώρα πορεία της, μας έδειξε ότι ναι! Μπορούμε! Και έγινε το παράδειγμα για όλους τους λαούς. Η επαναστατική Κούβα έβαλε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Πολλές φορές βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια της την υπόσταση.

Όταν όλος ο σοσιαλιστικός κόσμος κατέρρεε, δεν δίστασε στιγμή να σηκώσει στους ώμους της όλο το βάρος της υπεράσπισης των αρχών και των ιδανικών του σοσιαλισμού και να ξαναγεννήσει την ελπίδα, με το σύνθημα «σοσιαλισμός ή θάνατος».

Από τότε μέχρι σήμερα η πορεία ήταν μακρά και δύσκολη. Ο κουβανικός λαός άντεξε μέσα από απίστευτες δυσκολίες και εμπόδια και βγήκε νικητής. Αυτές τις μέρες, υπογράφοντας τον όρκο τιμής, επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο δρόμο του Φιντέλ, στο δρόμο της ανεξαρτησίας, της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του σοσιαλισμού. Σε πείσμα όλων αυτών που εύχονταν και προέβλεπαν το τέλος της κουβανικής επανάστασης, ταυτόχρονα με το θάνατο του φυσικού ηγέτη της, ο κουβανικός λαός αποδεικνύει με τη στάση του ότι η επανάσταση παραμένει ζωντανή και ανυποχώρητη.

Το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης όλα αυτά τα χρόνια συντρόφεψε την Κούβα σε όλη την πορεία της. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί, ως κομμάτι του, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στο πλευρό της. Σήμερα επαναβεβαιώνουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στο λαό και την ηγεσία της. Δεν είμαστε ούτε αδαείς, ούτε αφελείς. Όπως ο κουβανικός λαός, έτσι κι εμείς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και να δώσουμε δύσκολους αγώνες. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.

Τιμάμε τον Φιντέλ μέσα από τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Τιμάμε τον Φιντέλ υπερασπιζόμενοι το παράδειγμα της σημερινής Κούβας, υπερασπιζόμενοι την επανάσταση της τιμής και της ελπίδας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού της Κούβας στο σύνθημα που αντηχεί από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί και που ο αντίλαλος του φτάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Φιντέλ είναι παρών, είναι ανάμεσά μας, γιατί ο Φιντέλ είμαι εγώ: Yo soy Fidel!

Hasta siempre Comandante! Venceremos!
Λουκία Κωνσταντίνου

Forum Martiano GR