Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του Χοσέ Μαρτί (31/1/2016)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Χοσέ Μαρτί, στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Αλκμάνος, οπου έχει τοποθετηθεί προτομή του μεγάλου κουβανού ποιητή, διανοούμενου και πολιτικού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Αργεντινής, της Χιλής, της Ουρουγουάης, του Μεξικού, του Περού και του Παναμά, καθώς και μέλη των διπλωματικών αποστολών της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας. Το παρών έδωσαν ακόμα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστής Ομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος, εκπρόσωποι από το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και τον Εργατικό Αγώνα και πολλά μέλη της κουβανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Εκ μέρους του πρακτορείου ειδήσεων Prensa Latina την εκδήλωση κάλυψε ο δημοσιογράφος Αντόνιο Κουέστα.



Μετά την κατάθεση στεφάνου από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας, Οσβάλντ Κομπάτσο Μαρτίνες, ο χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ εκφώνησε ποίημα του Πάμπλο Νερούδα για τον Χοσέ Μαρτί. Στη συνέχεια χαιρετισμούς απήυθησαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Τελευταίοι μίλησαν ο πρέσβης της Κούβας και ο καλλιτέχνης Ρέμι Μαϊλάν, εκ μέρους της κουβανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Στο χαιρετισμό του Συλλόγου Χοσέ Μαρτί αναφέρθηκε ότι, σε αντίθεση με τη Λατινική Αμερική όπου ο Χοσέ Μαρτί είναι ίσως η δεύτερη ιστορική προσωπικότητα με καθολική αναγνώριση μετά τον Σιμόν Μπολίβαρ, στην Ελλάδα ο Μαρτί έγινε γνωστός κυρίως μετά την Κουβανική Επανάσταση του 1959, μέσα από τις αναφορές του Φιντέλ και των άλλων πρωτεργατών της. Παρόλα αυτά, οι ιδέες του παραμένουν επίκαιρες μετά από πάνω από 100 χρόνια, λόγω των οικουμενικών αξιών της ανεξαρτησίας, της ισότητας, της ενότητας, της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού και του σεβασμού στη φύση που διαπνέουν το έργο του. Επιπλέον, παρόλο που η χώρα μας δεν υπήρξε αποικία και είχε διαφορετική ιστορική διαδρομή με τα λατινοαμερικάνικα έθνη, τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία έχει μεταβληθεί σε "αποικία χρέους" ο αντιιμπεριαλιστικός και αντικαπιταλιστικός λόγος του Μαρτί αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να συμβάλει ως έμπνευση για νέους νικηφόρους αγώνες.

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 163ης επετείου γέννησης του José Julián Martí Pérez (στις 28 Ιανουαρίου 1853), με παρουσία άνω των 50 ατόμων. Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες από την εκδήλωση αυτή.












  
Σχετική ανάρτηση:
Εκδήλωση για την 163η επέτειο της γέννησης του José Martí

Forum Martiano GR