Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Η εκδήλωση για τον Χοσέ Μαρτί στο Asclaye (8/12/2013)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί στο πολιτιστικό κέντρο Asclaye, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας και συνδιοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο "Χοσέ Μαρτί", τον πολιτιστικό/αθλητικό σύλλογο "Hasta la Victoria Siempre", το δίκτυο bloggers "Red Solidaria Griega" και το σύλλογο της κουβανικής κοινότητας στην Ελλάδα "Soy Cubano".

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 3:30 περίπου και διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες, με παρουσία τουλάχιστον 60-70 ατόμων. Για την προσωπικότητα, το έργο και την απήχηση της σκέψης του Χοσέ Μαρτί μίλησαν ο Νίκος Καρανδρέας και ο Κώστας Ήσυχος. Για τη σημασία του Χοσέ Μαρτί στους σύγχρονους κουβανούς μίλησε η Marlene, ως εκπρόσωπος της κουβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ τελευταίος ζήτησε να μιλήσει ο κουβανός πρέσβης, Osvaldo Cobacho Martínez.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα από την ποίηση του μεγάλου κουβανού δημιουργού απήγγειλαν ο χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβάρτ (στα ισπανικά) και ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης (μεταφρασμένη στα ελληνικά). Στο μουσικό πρόγραμμα, τραγούδισε ο Βασίλης Λέκκας συνοδευόμενος από το Γιώργο Αναστασόπουλο στα πλήκτρα, ενώ συμμετείχαν και κουβανοί καλλιτέχνες.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς, όπου κληρώθηκαν βιβλία, CD και χειροποίητα κοσμήματα.