Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τέρμα τώρα στον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό ενάντια στον λαό της Κούβας!

* Ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός που κήρυξαν οι ΗΠΑ σε βάρος της  Κούβας εδώ και μισόν αιώνα εξακολουθεί να επιβάλλεται με καταστροφικές συνέπειες για το λαό της χώρας αυτής.

* Η Ουάσιγκτον επέβαλε τον αποκλεισμό για τους ίδιους λόγους που έχει πραγματοποιήσει σωρεία επιθετικών και τρομοκρατικών ενεργειών κατά της Κούβας από τη νικηφόρα επανάσταση του 1959 και μετά: Τιμωρεί τον κουβανικό λαό για το «έγκλημα» ότι αγωνίστηκε για την εθνική του ανεξαρτησία και άνοιξε το δρόμο προς τη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο.


Tα τελευταία χρόνια, η ενίσχυση των κυρώσεων που προβλέπει το εμπάργκο, παρά τις επανειλημμένες και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του ΟΗΕ για την άρση του, οδηγούν και σε διώξεις πολιτών και ιδρυμάτων τρίτων χωρών καθώς και εταιρειών που συνάπτουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κούβα. Όλες οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με την Κούβα διώκονται. Για παράδειγμα, το 2011 η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε 619 εκατ. δολάρια πρόστιμο στην ολλανδική ING Bank για την πραγματοποίηση συναλλαγών με την Κούβα σε δολάρια.

* Ο αποκλεισμός κατά της Κούβας παραμένει η πιο άδικη, εκτενής και παρατεταμένη χρήση μονομερών κυρώσεων που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο για μισό αιώνα.

* Αν και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει κάθε εμπάργκο στις πρώτες ύλες για τρόφιμα και φάρμακα, ακόμη και σε καιρό πολέμου, ενάντια στην Κούβα απαγορεύεται το εμπόριο τροφίμων και φαρμάκων, ακόμα και με θυγατρικές εταιρειών των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες.

* Ο αποκλεισμός κατάφωρα και συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού. Παραβιάζει επίσης τα συνταγματικά δικαιώματα του λαού των ΗΠΑ με τη στέρηση της ελευθερίας των πολιτών να ταξιδέψουν στην Κούβα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα πολλών άλλων κρατών.

* Η άμεση οικονομική ζημιά για τον κουβανικό λαό από την εφαρμογή του εμπάργκο των ΗΠΑ, ανέρχεται σε πάνω από 108 δισ. δολάρια.

Ο αποκλεισμός προκαλεί ελλείψεις και άσκοπη ταλαιπωρία για τον κουβανικό πληθυσμό και βλάπτει σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης της σοσιαλιστικής Κούβας. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβρη του 2014, δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει το σκοπό του: να κάμψει την πολιτική βούληση του κουβανικού λαού να διατηρήσει την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα στη σοσιαλιστική του πορεία.

Μετά την εξαγγελία των ΗΠΑ για συνομιλίες με στόχο τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, παραμένει η απαγόρευση εξαγωγών προς την Κούβα. Εξαιρείται «τηλεπικοινωνιακό υλικό που στοχεύει στην προώθηση των στόχων της πολιτικής των ΗΠΑ, αποβλέποντας στην αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ στην κουβανική κοινωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τους. Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν την πώληση εργαλείων και υλικού προς «ιδιωτικές επιχειρήσεις» και διευκολύνεται η αποστολή χρημάτων προς «οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και άλλες αντεπαναστατικές ομάδες.

* Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά αυξημένες δυνατότητες για πολίτες των ΗΠΑ να επισκευτούν το νησί, εφόσον ο σκοπός της επίσκεψής τους δεν είναι ο τουρισμός. Επίσης, Κουβανοί που κατοικούν στις ΗΠΑ θα μπορούν να στέλνουν στο νησί μέχρι και 2.000 δολ. ανά τρίμηνο, αντί για 500.

* Η κουβανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά απέχουν πολύ από την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού.

«Η Κούβα και οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν την τέχνη της πολιτισμένης συνύπαρξης», είπε ο Ρούλ Κάστρο πρόσφατα στη Τρίτη Συνάντηση Κορυφής της Κοινότητας Λατινοαμερικανικών κρατών και κρατών της Καραϊβικής (CELAC). «Δεν πρέπει όμως να νομίσει κανείς ότι, για να το πετύχουμε αυτό, η Κούβα θα αποκηρύξει τα ιδανικά της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε έστω και μία από τις αρχές μας, ούτε ότι θα υποχωρήσουμε έστω και ένα εκατοστό όσον αφορά την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Ας μην έχει κανείς αυταπάτες ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον συμβιβαστεί με την ύπαρξη μιας σοσιαλιστικής επανάστασης 90 μίλια από τη Φλώριδα», συνέχισε. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι «αλλάζουν τις μεθόδους τους αλλά όχι τους πολιτικούς τους στόχους, και επιμένουν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μας, πράγμα που δεν πρόκειται να δεχτούμε»

* Ο στόχος της άρσης του αποκλεισμού θα επιτευχθεί μέσα από την αποφασισμένη αντίσταση του κουβανικού λαού και τη συνεχιζόμενη διεθνή αλληλεγγύη με την κουβανική σοσιαλιστική επανάσταση.

* Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν άμεσα και χωρίς όρους να άρουν τον εγκληματικό αποκλεισμό σε βάρος του κουβανικού λαού.


Forum Martiano GR