Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

ΜediCuba /Πανευρωπαϊκή Καμπάνια Υλικής Αλληλεγγύης, #EnergíaParaLaVida

Ενέργεια για  ζωή

Σκοπός του έργου είναι η εξασφάλιση σταθερού και καθαρού ενεργειακού εφοδιασμού για τα ιδρύματα υγείας στην Κούβα, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό.

Προκειμένου να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια των κουβανικών αρχών, το mediCuba-Europe, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις αλληλεγγύης, αποφάσισε να στηρίξει, αρχικά, τρία έργα ηλιακής ενέργειας με σκοπό την παραγωγή 1000 kWp ηλιακής ενέργειας για την Κούβα:

  • Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay: στήριξη για ένα ηλιακό εργοστάσιο δυναμικότητας 300 kWp στις στέγες των βιομηχανικών κτιρίων του εν λόγω ιδρύματος.
  • Μια πιλοτική μονάδα στην Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής (ELAM) με ισχύ 60 kWp.
  • Μια ηλιακή οροφή στο χώρο στάθμευσης του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) με 90 kWp.

Η εθνική φαρμακοβιομηχανία της Κούβας έχει τη δυνατότητα να καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης της χώρας για φάρμακα και εμβόλια, αλλά διάφοροι περιορισμοί επηρεάζουν την ανταπόκρισή της στις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας σταθερής και μόνιμης ενέργειας. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς και τα ιδρύματα στα οποία εκπαιδεύεται το προσωπικό, βλέπουν επίσης τις υπηρεσίες τους να επηρεάζονται από το έλλειμμα ενέργειας, αναγκάζοντάς τα να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους και επηρεάζοντας την ποιότητα της περίθαλψης του πληθυσμού.

Το νησί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν είναι μόνο ακριβή και αναποτελεσματική, αλλά και ιδιαίτερα ρυπογόνος και μη βιώσιμη λόγω της έλλειψης καυσίμων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η χώρα έχει ορίσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να φτάσει το 24% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.

Λαμβάνοντας υπόψη την εθνική κατανάλωση ενέργειας, ο συνολικός αντίκτυπος του έργου είναι περιορισμένος, αλλά σημαντικός, καθώς τα ιδρύματα στα οποία θα εγκατασταθούν οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα επωφεληθούν από έναν φόρο επί της συνολικής κατανάλωσης που θα τους επιτρέψει να:
  • Να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων
  • να μειώσουν τις απώλειες ενέργειας στο εθνικό δίκτυο
  • να αποφορτίσουν το εθνικό δίκτυο από ένα μέρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
  • να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα ιδρύματα κοινής ωφέλειας.
Πρόκειται για μια σπίθα φωτός, η οποία ελπίζουμε ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα ανάψει περισσότερα κέντρα και ιδρύματα υγείας. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε όλη την υποστήριξη που μπορούμε να λάβουμε από εσάς. 

Όλοι/ες  μπορούν να συνεισφέρουν στην εκστρατεία κάνοντας μια συνεισφορά ή κοινοποιώντας τις πληροφορίες στα δίκτυά τους.

#EnergyForLife
Λογαριασμός σε ευρώ IBAN: CH92 0076 4301 3245 Y000 1
SWIFT/ BSCTCH22
Λογαριασμός σε ελβετικό φράγκο IBAN CH82 0900 0000 6513 1535 5
SWIFT / POFICHBEXXX
mediCuba-Europa
6988 Ponte Tresa (Suiza)

Forum Martiano GR