Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Οι βασικές αιτίες πίσω από τη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Κούβα / Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με συγκεκριμένες δράσεις

Δελτίου Τύπου - Ανακοίνωση

26/10/2024

Το μεσημέρι της Παρασκευής 18/10, μια απρόβλεπτη βλάβη στη θερμοηλεκτρική μονάδα Antonio Guiteras, το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό συγκρότημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, προκάλεσε την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Κούβα που κράτησε για 2 σχεδόν μέρες.

Αυτή τη στιγμή, με την ηρωική προσπάθεια όλων των εργαζομένων στην ενέργεια, την κινητοποίηση όλου του κρατικού και κοινωνικού μηχανισμού και την κατανόηση και αλληλεγγύη του κουβανικού λαού, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη όμως, που αντιμετωπίζει η Κούβα το τελευταίο διάστημα, κατά ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει κάνει με το γεγονός ότι, λόγω της πολιτικής οικονομικών διώξεων των ΗΠΑ, το νησί δεν έχει σταθερή παροχή καυσίμων για να λειτουργήσει το σύστημα με πλήρη δυναμικότητα και με σταθερό τρόπο. Ενώ είναι τεράστια τα προβλήματα στη προμήθεια ανταλλακτικών.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όχι μόνο αποσιωπούν την κύρια αιτία για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο κουβανικός λαός, αλλά προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο τάχα στην «ανικανότητα της κουβανικής κυβέρνησης», «στην αποτυχία του σοσιαλιστικού μοντέλου», «στη διαφθορά» και άλλα μυθεύματα.

Όμως το έγκλημα έχει θύτη, και ο θύτης έχει όνομα. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην ετήσια Έκθεση της Κούβας, προς την Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο: «Ανάγκη να μπει τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα» είναι αδυσώπητα:

Από Μάρτιο 2023 έως Φεβρουάριο 2024, οι ζημίες που προκλήθηκαν από τον εγκληματικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών συνολικά στη βιομηχανία και το κουβανικό επιχειρηματικό σύστημα, υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.309,5 εκατ. δολάρια. Οι συνέπειες στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης αυξήθηκαν σε 388.239.830 δολάρια.

«Μια από τις πιο καταδικαστέες πράξεις, λόγω του χαρακτήρα της, δηλ. της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σκληρότητάς της, ήταν η εμπόδιση μεταφοράς καυσίμων προς την Κούβα από το 2019. Μόνο εκείνη τη χρονιά, τιμωρήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, 53 πλοία και 27 εταιρείες.
Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο εφαρμογής του αποκλεισμού, που δεν είχε εφαρμοστεί πριν, αλλά που ανταποκρίνεται ευθέως στις προσπάθειες για απειλή, άσκηση εξαναγκασμού, διασπορά τρόμου και επιβολή κυρώσεων σε όλους εκείνους που εμπλέκονται στην προμήθεια καυσίμων στη χώρα, από ναυτιλιακές, μέχρι ασφαλιστικές, ασφαλιστικές των ασφαλιστικών εταιρειών, τράπεζες, πρόσωπα και κυβερνήσεις. Οι ζημιές που προέρχονται από αυτές τις διώξεις είναι τεράστιες», διαβάζουμε στην Έκθεση.

Χωρίς να παραγνωρίζονται και άλλοι παράγοντες ή τυχόν αδυναμίες χειρισμών στην έκτακτη αυτή κατάσταση, ο αποκλεισμός είναι μια πραγματικότητα. Χτυπά σε τεράστιο βαθμό τη βιομηχανία, την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που προορίζονται για τον πληθυσμό. Αυτή η πολιτική των ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί το πρωταρχικό εμπόδιο για την ανάπτυξη όλης της δυναμικής της κουβανικής οικονομίας.

Η δε, ένταξη της Κούβας, από πλευράς ΗΠΑ, στην αυθαίρετη λίστα των χωρών που υποτίθεται πως υποθάλπουν την τρομοκρατία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία της κουβανικής οικονομίας.

Κάθε προσπάθεια της κουβανικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αντιμετωπίζει εγκληματικά εμπόδια που επιβάλλει αυτή η γενοκτονική πολιτική, η οποία διαιωνίζεται μέσω εκστρατειών διαστρέβλωσης και στα μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, μετά και το πέρασμα του τυφώνα Oscar, που άφησε πίσω του τον τραγικό απολογισμό των 7 νεκρών και μεγάλων υλικών ζημιών, η υποστήριξη των πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, των κοινωνικών κινημάτων, των οργανώσεων αλληλεγγύης, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη παγκοσμίως είναι ζωτικής σημασίας.

· Καταγγέλλουμε τον παράνομο εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, και απαιτούμε την άμεση άρση του

· Απαιτούμε να αφαιρεθεί η Κούβα από την αυθαίρετη και μονομερή λίστα των ΗΠΑ, των χωρών που υποτίθεται πως προωθούν την τρομοκρατία

· Συμμετέχουμε ενεργά στην καμπάνια αλληλεγγύης «Ενέργεια για Ζωή» (Energía para la Vida) του Οργανισμού Medi-Cuba Europa, ως μια έμπρακτη μορφή υλικής συμπαράστασης προς τον κουβανικό λαό.

#Energyforlife

Euro account IBAN: CH92 0076 4301 3245 Y000 1

mediCuba-Europa - 6988 Ponte Tresa (Switzerland)


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί πραγματοποίησε ήδη μια πρώτη καταβολή αλληλεγγύης 500€ από το ταμείο μας.

Επίσης καλούμε τα μέλη και τους φίλους/ες της Κούβας να συνδράμουν άμεσα, είτε με απευθείας προσωπικές καταθέσεις τους στον παραπάνω λογαριασμό είτε με συγκέντρωση τον χρημάτων στο Σύλλογο και μαζικότερες καταθέσεις από πλευράς μας.

Το ίδιο προτείνουμε σε κάθε συλλογικότητα που στέκεται στο πλευρό της Κούβας.

Ενέργεια για Ζωή

Μια σπίθα αλληλεγγύης με την Κούβα



Forum Martiano GR