Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Το Νόμπελ της Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Μπριγάδα Henry Reeve

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” - Αλληλεγγυη με την Κούβα (ΠΣΧΜ) χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία που ζητά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στις ιατρικές μπριγάδες της Κούβας και συμμετέχει στην πλατφόρμα στο facebook “Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας” που ξεκίνησε από την Ελλάδα και σε μερικές εβδομάδες ξεπέρασε τα 14.000 μέλη, εκφράζοντας την αγάπη και το αυξανόμενο κύρος της Κούβας στους ανθρώπους που βλέπουν την Κούβα πρωτοπόρα στην μάχη με τον νέο κορονοιό.

Δεκάδες οργανώσεις αλληλεγγύης από Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Αυστραλία, Λίβανο, Ισπανία, ΗΠΑ, κ.α συμμετέχουν μέχρι στιγμής στην πρωτοβουλία που έχει πάρει ήδη χαρακτήρα διεθνούς καμπάνιας.

Το 2015 σε ένα συνέδριο συνδικαλιστών της Νορβηγίας διατυπώθηκε για πρώτη φορά η σκέψη της υποψηφιότητας της Κουβανικής “Διεθνούς Ιατρικής Μπριγάδας Henry Reeve" για το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης , λόγω της συμβολής της στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και σοβαρών επιδημιών και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική. 

Oι Κουβανοί γιατροί έχουν κερδίσει ήδη το Βραβείο των Λαών, καθώς το ηθικό πλεονέκτημα της Κούβας που λάμπει στον κόσμο με τη δράση των γιατρών της, υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο την πραγματικότητα που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: 

“Aν η αλληλεγγύη ήταν παγκοσμιοποιημένη όπως η αγορά, η ιστορία θα ήταν άλλη”. 

Ο ΠΣΧΜ σημειώνει ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ κατά της Κούβας συνεχίζεται και εν μέσω της πανδημίας. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός σκληραίνει, όπως και οι κάθε είδους κυρώσεις σε μη αρεστές στις ΗΠΑ κυβερνήσεις, που φτάνουν μέχρι μισθοφορικές πράξεις πολέμου (Βενεζουέλα), στρατιωτικά πραξικοπήματα (Βολιβία) και κάθε είδους πολεμικές δράσεις σε όλο τον πλανήτη. 

Απαιτώντας για άλλη μια φορά τον τερματισμό του αποκλεισμού κατά της Κούβας (συνεχίζεται η καμπάνια ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ) και των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο, καλούμε τους φίλους της Κούβας να ενισχύσουν και να διαδώσουν με κάθε τρόπο αυτήν καμπάνια. 

Να εγγραφούν και να μαζικοποιήσουν, ακόμα περισσότερο, την ηλεκτρονική πλατφόρμα “Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας” www.facebook.com/  που αποτελεί ήδη δείκτη του αυξανόμενου κύρους, εκτίμησης, αγάπης και ελπίδας των απλών ανθρώπων στη χώρα μας, προς το νησί.

13/5  - ΠΣΧΜ


Forum Martiano GR