Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλα πρόστιμα σε ασφαλιστικές εταιρίες λόγω του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Δύο ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, για φερόμενη παραβίαση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από την Ουάσιγκτον κατά της Κούβας εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, όπως κυκλοφόρησε σήμερα (9/12).

Η ομοσπονδιακή αρχή ενημέρωσε μέσω δήλωσης ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) κατέληξε σε ξεχωριστές συμφωνίες με την βορειοαμερικανική εταιρεία Allianz Global Risks U.S. Insurance Company και την ελβετική Chubb Limited «για να εκκαθαρίσουν την πιθανή αστική ευθύνη τους» για «προφανείς παραβιάσεις» του Κανονισμού Ελέγχου Κουβανικών Περιουσιακών Στοιχείων (CACR).


Σύμφωνα με το κείμενο, η Allianz Global Risks U.S. Insurance Company, μια ασφαλιστική εταιρία κάλυψης ζημιών περιουσίας με έδρα το Σικάγο, και θυγατρική ιδιοκτησίας εξολοκλήρου της Allianz SE, γερμανικού παρόχου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, θα πληρώσει 170.535 δολάρια για «6. 474 προφανείς παραβιάσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών, η AGR US λειτουργεί την AGR Canada ως υποκατάστημα στο Τορόντο, το οποίο διαχειριζόταν ταξιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015, που περιλάμβαναν πρόσκαιρη κάλυψη σε σχέση με επισκέψεις Καναδών κατοίκων στην Κούβα.

Με παρόμοιο τρόπο, η Chubb Limited, μια διάδοχη νομική οντότητα της πρώην ACE Limited, ελβετικής εταιρείας που παρείχε υπηρεσίες ασφάλισης και αντασφάλισης σε επιχειρηματικούς και ιδιώτες πελάτες παγκοσμίως, θα εκταμιεύσει 66.222 δολάρια για «20.291 προφανείς παραβιάσεις του CACR».

Η ACE Europe, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και θυγατρική εταιρείας από τις ΗΠΑ πριν τη συγχώνευση των ACE και Chubb Corporation για να δημιουργηθεί η Chubb Limited το 2016, είχε διαχειριστεί τουλάχιστον 20.291 συναλλαγές με ύψος συνολικά 367.847 δολάρια σε υποτιθέμενες παραβάσεις αυτού του κανονισμού, από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Οι προφανείς παραβιάσεις φαίνεται ότι προκλήθηκαν από την παρανόηση της ACE σχετικά με την εφαρμοσιμότητα των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κούβα σε σχέση με αυτή τη δραστηριότητα», πρόσθετε κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την ανακοίνωση αυτής της Δευτέρας, οι δύο εταιρείες προστίθενται σε άλλες διεθνείς οντότητες που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα αυτή τη χρονιά εξαιτίας του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της χώρας της Καραϊβικής, ο οποίος τον περασμένο μήνα δέχθηκε πάλι στον ΟΗΕ την καταδίκη της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας.

Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε ότι η βρετανική τράπεζα Standard Chartered θα εκταμίευε 1,1 δισ. δολάρια για φερόμενη παραβίαση του αποκλεισμού κατά της Κούβας και κυρώσεις για το Ιράν, τη Συρία, το Σουδάν και τη Μιανμάρ.

Επιπλέον, τον Ιούνιο οι εταιρείες Expedia Group, Hotelbeds USA και Cubasphere συμφώνησαν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο OFAC για προφανή παραβίαση της πολιορκίας κατά της χώρας των Αντιλλών, και τον Οκτώβριο έγινε γνωστή καταβολή σχεδόν 3 εκ. δολαρίων της εταιρείας General Electric για τους ίδιους λόγους.

Forum Martiano GR