Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

4,3 δις δολάρια κόστισε στην Κούβα το τελευταίο έτος ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ

Τα τελευταία τρία χρόνια, η έκθεση της Κούβας συγκεντρώνει την υποστήριξη σχεδόν του συνόλου (191) από τις 193 χώρες του ΟΗΕ. Το κουβανικό σχέδιο ψηφίσματος καταψηφίζουν μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ

Από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, το δυνάμωμα της επιθετικής πολιτικής και της οικονομικής πολιορκίας των ΗΠΑ κατά της Κούβας κόστισε στη χώρα περισσότερο από 4.321.000.000 δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της ζημιάς από τον εδώ και έξι δεκαετίες αποκλεισμό, σε 933 678.000.000 δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή στην Αβάνα. 

Το Κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεση της Κούβας σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβάλουν οι ΗΠΑ στο νησί για 60 χρόνια τώρα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ “επέβαλε μία σοβαρή υπαναχώρηση στις διμερείς σχέσεις, μετά την επίσημη επανέναρξή τους το 2015, από τις κυβερνήσεις Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο”


Ο Τραμπ υπέγραψε το 2017 ένα “Προεδρικό Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας για την νείσχυση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας”, ένα ντοκουμέντο που υποδήλωνε την ενδυνάμωση του αποκλεισμού. Πέντε μήνες αργότερα, τα αμερικάνικα υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και Εξωτερικών εξέδωσαν νέους κανονισμούς και διατάξεις για να υλοποιήσουν αυτό το μνημόνιο. 

Η έκθεση, η οποία υποστηρίζει ένα σχέδιο ψηφίσματος που καταθέτει η Κούβα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανάγκη τερματισμού του αποκλεισμού, εκτιμάται σε 933 678.000 δολάρια η ζημιά που έχει προκαλέσει στο νησί ο αποκλεισμός τα τελευταία 60 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι της αξίας του χρυσού στη διεθνή αγορά. Σε αυτήν περιγράφονται λεπτομερώς οι επιπτώσεις στο νησί στους τομείς της διατροφής, της υγείας, της εκπαίδευσης, στο εξωτερικό εμπόριο και στη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων. 

Στις 31 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει ξανά το σχέδιο ψηφίσματος που προτείνει η Κούβα σχετικά με την ανάγκη να τερματιστεί ο αποκλεισμός. Θα είναι το εικοστό έβδομο συνεχές έτος κατά το οποίο θα διεξαχθεί αυτή η ψηφοφορία, η οποία από το 1992 έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ. 

Τα τελευταία τρία χρόνια, η έκθεση της Κούβας συγκεντρώνει την υποστήριξη σχεδόν του συνόλου (191) από τις 193 χώρες του ΟΗΕ. Το κουβανικό σχέδιο ψηφίσματος καταψηφίζουν μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. 


#NoMasBloqueo 

Forum Martiano GR