Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ "Ο Τσε των ιδεών και της πράξης"



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ο Τσε των ιδεών και της πράξης
Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στις 7:00 το απόγευμα,
στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης”, Ακαδημίας 50

Ο Τσε δολοφονήθηκε πριν από 50 χρόνια στα βουνά της Βολιβίας. Έπεσε, αγωνιζόμενος να διαδώσει το απελευθερωτικό μήνυμα της Κουβανικής Επανάστασης της 1ης Γενάρη 1959. Το συμπέρασμα ότι η πραγματική ανεξαρτησία, η ρήξη με τον ιμπεριαλισμό που καταληστεύει τους λαούς, η κατάργηση της εκμετάλλευσης και η πραγματική δημοκρατία είναι στόχοι εφικτοί με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού όταν οι άνθρωποι του μόχθου της πόλης και της υπαίθρου είναι ενωμένοι οργανωμένοι και έχουν ξεκάθαρους στόχους και σχέδιο.

Κάποιοι προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν ως αυταρχικό, κάποιοι ως ρομαντικό τυχοδιώκτη. Άλλοι προσπάθησαν να ανακαλύψουν δήθεν διαφωνία και ρήξη του Τσε με την κουβανική σοσιαλιστική επανάσταση και την ηγεσία της που οδήγησε τάχα στην “αποχώρηση” του.

O Τσε όμως υπήρξε και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της κουβανικής επανάστασης. Μιας επανάστασης που στα μέσα του 20ού αιώνα ανανέωσε την «έφοδο στους ουρανούς» που ξεκίνησε με τον Οκτώβρη του1917 στη Ρωσία. Μια επανάσταση που, 60 χρόνια μετά, παραμένει ολοζώντανη και εξακολουθεί να αντιστέκεται εμπνεόμενη και από τον Τσε.

Η πρακτική συμβολή του Τσε σε αυτή την επανάσταση ήταν ανεκτίμητη: Υπήρξε στρατιωτικός ηγέτης, πρωτεργάτης της αγροτικής μεταρρύθμισης και των πρώτων καθοριστικών βημάτων προς μια κοινωνικοποιημένη οικονομία, καθώς και ο άνθρωπος-κλειδί στις πρώτες γραμμές των κουβανικών διεθνιστικών αποστολών.
Ταυτόχρονα, η προοπτική που χάραξε η κουβανική επανάσταση τοποθετήθηκε σε σταθερότερη θεωρητική βάση από τον Τσε μέσα από τις ομιλίες και τα γραπτά του. Στον Τσε προσωποποιείται η συνέπεια λόγου και πράξης που χαρακτηρίζει την κουβανική ηγεσία.
Ο Τσε των ιδεών και της πράξης μας προκαλεί να αναζητήσουμε λύσεις στα σημερινά πιεστικά προβλήματα πέρα από την αδιέξοδη καπιταλιστική κρίση και τις φρικαλεότητες που συνεπιφέρει.
Προσεγγίζοντας την πρόκληση αυτή, ο Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης – “ΓΙΑΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος - “Χοσέ Μαρτί” και οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ο Τσε των ιδεών και της πράξης». Βάση της εκδήλωσης θα αποτελέσουν πέντε θεματικές εισηγήσεις:
·        "Εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλιστική επανάσταση στην Κούβα" - Ευγενία Τάγκα
·        "Ο Τσε, το επαναστατικό κόμμα, η σχέση του με το λαό" - Δημήτρης Καλτσώνης
·        "Ο Τσε και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα" - Νατάσα Τερλεξή
·        "Ο Τσε στη Βολιβία: η κουβανική επανάσταση και η ανάπτυξη επαναστατικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική" -  Τζωρτζ Μεχραμπιάν
·        "Τσε, Κούβα και αντιαποικιακοί αγώνες στην Αφρική: ο διεθνισμός ως εξωτερική πολιτική" -  Γιάννης Τσαλαβούτας

Θα χαιρετίσουν:
ο Καλίκα Φερέρ, φίλος και συνοδοιπόρος του Τσε
και η Πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Η εκδήλωση αποτελεί μια συμβολή στη μελέτη του κουβανικού παραδείγματος, μια προσπάθεια που ελπίζουμε να αγκαλιάζεται ολοένα από περισσότερους φορείς και πρόσωπα.

 "Ο Τσε δεν ήταν μόνο ένας άνθρωπος ανυπέρβλητης δράσης. Ο Τσε ήταν άνθρωπος με βαθιά σκέψη, έξυπνος κι με όραμα, ήταν άνθρωπος με σημαντική κουλτούρα. Δηλαδή στο πρόσωπό του συναντιόταν ο άνθρωπος των ιδεών με τον άνθρωπο της δράσης." 
- Φιντέλ Κάστρο
Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης – “ΓΙΑΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ”
Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί”
Εκδόσεις Διεθνές Βήμα

Forum Martiano GR