Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Οι γενναίοι του CIJAM – To κάμπινγκ των μπριγάδων λειτούργησε ως κέντρο καραντίνας

Iliana García Giraldino 
Fotos: Orlando Perera ( Siempre con Cuba-ICAP )

Το CIJAM (Διεθνές Κάμπινγκ Julio Antonio Mella) προέκυψε ως ιδέα του Φιντέλ το 1972 και έκτοτε δέχεται κάθε χρόνο μπριγάδες αλληλεγγύης με την Κούβα από διάφορες περιοχές του κόσμου. Χιλιάδες φίλοι του κουβανικού λαού έχουν περάσει από τις εγκαταστάσεις του. Μόνο τα τελευταία χρόνια, πάνω από 100 μπριγαδίστες και μπριγαδίστριες από την Ελλάδα  πέρασαν από αυτή την εγκατάσταση. 

Αυτή τη χρονιά, που οι μπριγάδες δεν έγιναν λόγω της πανδημίας, το CIJAM μετατράπηκε  με επιτυχία σε Κέντρο Απομόνωσης (καραντίνας)  ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 , φιλοξενώντας και φροντίζοντας, περισσότερα από 6.700 άτομα.

Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) και οι αρχές της επαρχίας Αρτεμίσα αποτίμησαν φόρο τιμής στους εργαζόμενους του Διεθνούς Κάμπινγκ Julio Antonio Mella (CIJAM), στο χωριό Καιμίτο, για την εργασία τους ως κέντρο απομόνωσης COVID-19 για πάνω από έξι μήνες. 

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, με προσπάθεια, θυσία και διατρέχοντας τους κινδύνους της πανδημίας, οι 56 γενναίοι του CIJAM βοήθησαν, μαζί με το προσωπικό υγείας της επαρχίας , περισσότερους από 6.700 ασθενείς (ύποπτα κρούσματα) εκπληρώνοντας με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα. 

Ο Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, πρόεδρος του ICAP τόνισε ότι "οι εργαζόμενοι του κάμπινγκ μας, εκπλήρωσαν αυτό το έργο με πειθαρχία, τιμή και αξιοπρέπεια", επισημαίνοντας την συμβολή των νέων σε αυτό, κάτι που χαρακτήρισε την μάχη με την πανδημία, σε εθνικό επίπεδο. 

Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι μπροστά στις δυσκολίες, όλοι οι Κουβανοί ενωνόμαστε, "και αυτό είναι δυνατό από την ικανότητα που ενισχύεται από το σοσιαλιστικό σύστημα και την επανάσταση", είπε. 

Ο Φιντέλ, οι σκέψεις και οι ιδέες του, είναι πάντα παρών σε όλα όσα έχουμε κάνει ως κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ICAP, ενός οργανισμού που είναι πάντα διαθέσιμος να αναλάβει τις αποστολές που είναι απαραίτητες, είπε. 

Χαιρετίζοντας στους εργαζόμενους του CIJAM, ο κυβερνήτης της Αρτεμίσα, Ρικάρντο Κονσεπσιόν Ροδρίγκες, ευχαρίστησε εκ μέρους του Επαρχιακού Συμβουλίου (Πολιτικής) Άμυνας για την υποστήριξη του CIJAM στις δύσκολες στιγμές της επιδημίας στην περιοχή όπου, επιβεβαίωσε, έχει επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο στον έλεγχό της. 

Χρειάστηκε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, όχι μόνο λόγω του επιπέδου επιδημιολογικού κινδύνου, αλλά και λόγω της θυσίας, της αφοσίωσης και της πειθαρχίας που απαιτούσε αυτή η αποστολή, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η καλύτερη αναγνώριση που θα λάβετε είναι η ζωή του λαού, την οποία φροντίσατε και συμβάλατε με την πρόληψη στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού. 

Σημείωσε επίσης ότι, αυτό το κάμπινγκ συγκεντρώνει πολύ  διεθνή αλληλεγγύη με φίλους από όλο τον κόσμο και τώρα η κολεχτίβα του CiJAM εντάχθηκε στην αλληλεγγύη με τους συμπατριώτες της, 

Μιλώντας στη συνέχεια ο Ραούλ Αμπρέου, διευθυντής του CIJAM τόνισε την ταχύτητα που προετοιμάστηκε το κάμπινγκ – ένα καθήκον πολύ σύνθετο καθώς δεν είχε σχεδιαστεί για αυτήν τη λειτουργία - και την αυστηρή συμμόρφωση με τα υγειονομικά μέτρα, καθώς κανένας εργαζόμενος δεν μολύνθηκε κατά τη φροντίδα των ασθενών. Επεσήμανε δε, ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι του κάμπινγκ προσέφεραν αυτή την φροντίδα στους προστατευόμενους, η παραγωγή στις αγροτικές περιοχές του κάμπινγκ δεν σταμάτησε

Η Γιανέλις Αμαδόρ Μπορέγο, Επαρχιακή Διευθύντρια Υγείας, ευχαρίστησε επίσης τους γενναίους του CIJAM, "για την προστασία των ασθενών, την άνευ όρων υποστήριξη και την αφοσίωση που επέδειξαν κατά την εκπλήρωση του έργου τους". 

Η Ένωση Νέων Κομμουνιστών απένειμε σε μια ομάδα νέων εργαζόμενων του CIJAM το δίπλωμα “Por la Vida” (Για η Ζωή) και τους εργαζόμενους συνεχάρησαν επίσης, εκπρόσωποι του PCC (KK Koύβας) και του CTC (Κεντρικό Συνδικάτο Κούβας) στην περιοχή.



Forum Martiano GR