Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας

Η Ουάσιγκτον επιτίθεται στη διεθνιστική προσφορά της Κούβας στον τομέα της υγείας


Το Υπουργείο  Εξωτερικών καταγγέλει και καταδικάζει έντονα την πρόσφατη επίθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στη Κούβα μέσω ενός προγράμματος της USAID που προορίζεται να χρηματοδοτήσει δράσεις και να αναζητήσει πληροφορίες για να δυσφημίσει  και να υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία που η Κούβα προσφέρει στον τομέα της υγείας σε δεκάδες χώρες και προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι μία προσπάθεια που προστίθεται στις χονδροειδείς πιέσεις που ασκούνται ενάντια σε αρκετές κυβερνήσεις για να εμποδίσουν την κουβανική συνεργασία και σε προηγούμενες προσπάθειες με τον ίδιο σκοπό όπως το ειδικό πρόγραμμα “parole” που αποσκοπεί στην κλοπή ανθρώπινων πόρων εκπαιδευμένων στη Κούβα.


Το επίκεντρο της ανήθικης συκοφαντίας συνίσταται στο να ισχυρίζεται, εντελώς αβάσιμα, ότι η Κούβα εμπλέκεται στην εμπορία ανθρώπων ή τη πρακτική της δουλείας επιδιώκοντας να υποβαθμίσει την αξιοπρεπή εργασία που εκατοντάδες χιλιάδες κουβανοί επαγγελματίες υγείας και τεχνικοί αναλαμβάνουν εθελοντικά, όπως έχουν πράξει και στη διάρκεια χρόνων, σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα του Τρίτου Κόσμου.

Πρόκειται για προσβολή εναντίον των διμερών και διακυβερνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, νομίμως θεσπισμένων ανάμεσα στη κουβανική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών, που ήταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη συνεργασία Νότου-Νότου και έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υγείας που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ορίσει με κυριαρχικό τρόπο.

Είναι μία επίθεση κατά μιας προσπάθειας αλληλεγγύης που έχει λάβει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και τον ειδικό έπαινο ανώτατων στελεχών των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας. 

Αυτά τα ψεύδη αποκαλύπτουν το χαμηλό ηθικό χαρακήρα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτικών που ασχολούνται με την επιχείρηση της επιθετικότητας κατά της Κούβας. Αυτή η εκστρατεία διαθέτει κεφάλαια εκατομμυρίων και τη συνενοχή πολλών από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και, ειδικότερα, αδίστακτων δημοσιογράφων που θυσιάζουν την υποτιθέμενη αμεροληψία και αντικειμενικότητα τους στην υπηρεσία των πολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, σε εκείνα τα έθνη με πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αυτή η συνεργασία έχει προσφερθεί  και συνεχίζει να προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, της οποίας τα έξοδα καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου η Κούβα. Με τον ίδιο τρόπο και σύμφωνα με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία μεταξύ αναπτυσσομένων χωρών,  αυτή προσφέρεται σε διάφορες χώρες, με βάση τη συμπληρωματικότητα και τη μερική αποζημίωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Αποτελείται από μια εντελώς δίκαιη και νόμιμη ανταλλαγή μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, πολλές από τις οποίες έχουν φυσικό πλούτο, οικονομικές διαστάσεις ή βαθμούς βιομηχανικής ανάπτυξης ανώτερες αυτών της Κούβας, αλλά έχουν δεν διαθέτουν τους ανθρώπινους πόρους που το κράτος μας έχει κατορθώσει να δημιουργήσει. Επαγγελματίες αφοσιωμένους και ανθρωπιστές πρόθυμους να εργαστούν με δική τους ελεύθερη βούληση στις πιο δύσκολες συνθήκες και αντιλήψεις κάλυψης υγείας που χρόνια επιτυχημένης εμπειρίας μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε. 

Οι κουβανοί τεχνικοί και επαγγελματίες που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα το κάνουν απολύτως ελεύθερα και εθελοντικά. Κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, συνεχίζουν να λαμβάνουν πλήρως το μισθό τους στη Κούβα και λαμβάνουν, επιπλέον, επιδότηση στη χώρα προορισμού μαζί με άλλες μορφές αποζημίωσης. 

Σε περιπτώσεις που η Κούβα λαμβάνει αποζημίωση για την παρεχόμενη συνεργασία, αυτοί οι συνεργάτες έχουν το πλεονέκτημα να προσφέρουν μια εξαιρετικά πολύτιμη, δίκαιη και εντελώς νόμιμη συμβολή στη χρηματοδότηση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του μαζικού και δωρεάν συστήματος υγείας. Ένα σύστημα που είναι προσβάσιμο σε όλους και σε κάθε ένα κουβανό, καθώς και στα προγράμματα συνεργασίας που αναπτύσσονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η πρόσβαση στην υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπράττουν ένα έγκλημα, προσπαθώντας να το αρνούνται ή να το εμποδίζουν για πολιτικούς ή επιθετικούς λόγους. 

Αβάνα, 29 Αυγούστου 2019

Forum Martiano GR