Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Χαιρετισμός Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί

του Αλέκου Χαλβατζή
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» ιδρύθηκε το 2009 και εμπνέεται από το πνεύμα ενός μεγάλου άνδρα της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής. Στόχος μας είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στους σημερινούς αγώνες της ζωντανής σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας, και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της, όπως συμπυκνώνονται και στη μορφή του Χοσέ Μαρτί. Ενός ανθρώπου που υπήρξε διανοητής, φιλόσοφος, επαναστάτης, πρωτεργάτης του αντιαποικιακού αγώνα ενάντια στον ισπανικό ζυγό στα τέλη του 19ου αιώνα και για τον οποίο ο Φιντέλ Κάστρο είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι ο ίδιος και η γενιά των αγωνιστών που έφερε σε πέρας την επανάσταση του 1959 βρήκε τον δρόμο προς τον Μαρξ μέσα από τον Χοσέ Μαρτί, ενώ και ο Τσε Γκεβάρα του είχε αποδώσει αντίστοιχο φόρο τιμής. 

Ο Σύλλογος, πέρα από τις αυτοτελείς δραστηριότητες του, είναι πάντα πρόθυμος να συνεργαστεί με άλλες συλλογικότητες στην διοργάνωση δραστηριοτήτων που προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του λαού της Κούβας, σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στο κίνημα αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης και στην καταγγελία των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού ενάντιά της. Σε αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε θετικά και στην πρόταση του Συλλόγου «Κορδάτος» για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε έστω επιγραμματικά ότι η ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα παραμένει και σήμερα αμείωτη. Γιατί παρά τις εντυπώσεις που μπορεί επικοινωνιακά να καλλιεργούνται, εξακολουθεί ο εγκληματικός οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, εξακολουθεί η κατάφορα παράνομη κατοχή από τις ΗΠΑ κυρίαρχου κουβανικού εδάφους στη βάση του Γκουαντάναμο, εξακολουθεί η πολύμορφη καθοδήγηση και υποστήριξη με αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια κάθε είδους υπονομευτικών ενεργειών ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση. 

Πέρα από εκδηλώσεις -λιγότερο ή περισσότερο- παρόμοιες με τη σημερινή, μια χαρακτηριστική και ιδιαίτερη μορφή έκφρασης αλληλεγγύης αποτελούν οι μπριγάδες, οι αποστολές γνωριμίας, αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Κούβα σε συνεργασία με το ICAP, το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών. Στα τραπεζάκια στην είσοδο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες και να δηλώσει συμμετοχή ή στοιχεία επικοινωνίας για να λαμβάνει ενημέρωση. 

Ο Σύλλογος κάνει επίσης και μια προσπάθεια μετάφρασης και προώθησης αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας σχετικής με την Κούβα τόσο στο Διαδίκτυο όσο και με έντυπες εκδόσεις, κάποιες από τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στον πάγκο με τα βιβλία στην είσοδο. 

Τέλος να αναφέρουμε, επειδή είναι και αυτό μια ανάγκη, ότι όποιος θέλει μπορεί να ενισχύσει οικονομικά, με όποιο ποσό θέλει, τη δράση του Συλλόγου στο τραπεζάκι. 

Άνοιγμα - χαιρετισμός  στην εκδήλωση 
 
Φιντέλ Κάστρο: Ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη 
που έγινε στην Αθήνα στις 7 Μάρτη 2017.





Forum Martiano GR