Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2015

"Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση"

Εικόνα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ / ESPIN VILMA , SANTOS ASELA. DE LOS , FERRER YOLANDA (politeianet.gr) ISBN13 9786185130039 Εκδότης ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ Σειρά Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2015 Αριθμός σελίδων 386 Διαστάσεις 21x14 Μετάφραση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΙΑ, ΠΛΕΣΣΑ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΝΙΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Επιμέλεια ΤΕΡΛΕΞΗ ΝΑΤΑΣΑ Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΕΣΠΙΝ ΒΙΛΜΑ, ΣΑΝΤΟΣ ΑΣΕΛΑ. ΝΤΕ ΛΟΣ, ΦΕΡΕΡ ΓΙΟΛΑΝΤΑ

Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Κάρλος Ταμπλάδα, Τσε Γκεβάρα: Η πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού

Εικόνα
Νατάσα Τερλεξή Εκδόσεις Διεθνές Βήμα Η ιστορία των απελευθερωτικών αγώνων της Κούβας πάει πολύ πιο πίσω στον χρόνο. Εμείς θα πιάσουμε το νήμα από τον Γενάρη του 1959 όταν μια λαϊκή επανάσταση ρίχνει τη δικτατορία που Φουλχένσιο Μπατίστα. Επικεφαλής του αγώνα, ενός αγώνα που έφτασε να διακηρύξει τον σοσιαλισμό 90 ναυτικά μίλια από τις ΗΠΑ, ήταν μια συνειδητή, κομμουνιστική ομάδα με κεντρική μορφή τον Φιντέλ Κάστρο. Ο Τσε Γκεβάρα διαμορφώθηκε ως μέλος αυτής της συλλογικής ηγεσίας. Οι Κουβανοί επαναστάτες (κληρονόμοι του Χοσέ Μαρτί και του Καρλ Μαρξ) οδήγησαν χωρίς δισταγμό τη μετάβαση από μια εθνική δημοκρατική επανάσταση (που έφερε στην εξουσία μια εργατοαγροτική κυβέρνηση) σε μια σοσιαλιστική επανάσταση, η οποία έπαιρνε φόρα, αντί να κάνει πίσω, με κάθε εχθρική ενέργεια του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αντίδρασης.

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου προβάλλοντας την αλληλεγγύη με την Κούβα

Εικόνα
ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΕΜΠΑΡΓΚΟ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ!

Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Κούβας στη Γ.Σ του ΟΗΕ για την άρση του αποκλεισμού (εμπάργκο)

Εικόνα
Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια καγκελάριος και υπουργός εξωτερικών της Κούβας Κύριε Πρόεδρε, Εξοχότατοι μόνιμοι αντιπρόσωποι, Εξοχότατοι αντιπρόσωποι των αποστολών Πέρσι στις 17 Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην Κούβα έχει αποτύχει, είναι αναχρονιστικός, δεν έχει επιτύχει τους στόχους που προβλέπονταν και προκαλεί ζημιές στον κουβανικό λαό και απομόνωση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης. Από τότε, ο Πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί. Έχει ζητήσει από το Κογκρέσο της χώρας του να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να ενεργεί ενάντια στη θέληση των βορειοαμερικανών πολιτών που υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον τερματισμό του. Έχει δεσμευτεί να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση με αυτό το στόχο και να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες για να τροποποιήσει την εφαρμογή του.
Print Friendly and PDF