Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

H πρώτη και η δεύτερη διακήρυξη της Αβάνας - Βιβλιοπαρουσίαση

  • Aramis Fuente Hernandez πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.
  • Σαφίκ Άχμαντ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν.
  • Νατάσα Τερλεξή υπεύθυνη των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, επιμελήτρια σειράς έργων Κουβανών επαναστατών.
  • Ζωντανή μουσική από τον Κουβανό μουσικό και ερμηνευτή Remy Mailán

Την 1η Γενάρη 1959, ο εργαζόμενος λαός της Κούβας, οι ταπεινοί της χώρας αυτής, ανέτρεψαν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δικτατορία του Μπατίστα, σε έναν μαζικό επαναστατικό ξεσηκωμό που έφερε στην εξουσία μια κυβέρνηση των εργατών και αγροτών.

«Ως απάντηση στις πράξεις ένοπλης τρομοκρατίας και οικονομικού σαμποτάζ από τον ιμπεριαλισμό, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έπαιρναν στα χέρια τους τη μία επιχείρηση μετά την άλλη – τις οποίες στη συνέχεια εθνικοποιούσε η επαναστατική κυβέρνηση. Μαζί με τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 1959, όπου δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας γης σε περίπου 100.000 ακτήμονες χωρικούς, οι ιδιοκτησιακές σχέσεις τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο μετασχηματίζονταν ριζικά· καθιερωνόταν ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της επανάστασης. Ταυτόχρονα γινόταν σαφές προς όλους ότι η κρατική εξουσία από τώρα και στο εξής θα εξυπηρετούσε τα ιστορικά συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.»
— από τον πρόλογο του βιβλίου

Οι Διακηρύξεις διαβάστηκαν από τον Φιντέλ Κάστρο και υιοθετήθηκαν σε μαζικές συνελεύσεις του 1960 και το 1962 με τη συμμετοχή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην καθεμία. Καταγράφουν τις αρχές και τους στόχους της επανάστασης.

«Τι διδάσκει η Κουβανική Επανάσταση; Ότι η επανάσταση είναι εφικτή».


— Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας

Forum Martiano GR