Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Η Πρέσβειρα Κούβας στο TPP: «Αρχιτέκτονας της Κουβανικής επανάστασης είναι ο ίδιος ο λαός»

Η Πρέσβειρα της Κουβανικής Δημοκρατίας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα μιλάει στο TPP με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της στην χώρα μας. Η συζήτηση αφορά τις ελληνοκουβανικές σχέσεις, τα επιτεύγματα της επαναστατικής διαδικασίας στην Κούβα, καθώς και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

Η Σέλμις δέχθηκε ευχαρίστως να απαντήσει στα ερωτήματα μας. Άλλωστε υπήρξε πάντα παρούσα και δραστήρια, όσο καιρό βρισκόταν ως επικεφαλής του Κουβανικού διπλωματικού σώματος στην χώρα μας, ενώνοντας τον λαό της Κούβας με τον Ελληνικό, αλλά και κάθε λαό που δεχόταν την επίθεση της βορειοαμερικάνικης Αυτοκρατορίας, όπως της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Ο Ελληνικός λαός είναι σταθερά ενάντια στον γενοκτονικό αποκλεισμό

Η πρώτη μας ερώτηση αφορά το επίπεδο των ελληνοκουβανικών σχέσεων, που αφήνει πίσω με την ολοκλήρωση των καθηκόντων της. Η ίδια μας εξηγεί πως «από την άφιξη της σημερινής ομάδας εργασίας στην Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ελλάδας είναι κανονικές και σταθερές, όπως συμβαίνει ιστορικά μεταξύ των χωρών μας. Κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω σε διάφορους τομείς με την υπογραφή πολιτιστικών και διπλωματικών συμφωνιών, μεταξύ εισαγγελέων, ανταλλαγές επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα και τομείς, μεταξύ άλλων πτυχών. Για παράδειγμα, το 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Κουβανού Υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίλα στην Ελλάδα, η πρώτη του είδους της στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, το ίδιο έτος, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της διεθνούς εμπορικής έκθεσης FIHAV2017 στην Αβάνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών παραμονής της εν λόγω ομάδας εργασίας στην Ελλάδα, προωθήθηκαν οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Κούβας και της Ελλάδας».

Σημείωσε πως «σε αυτή τη κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν αρκετές σημαντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύμβουλος/Πρόξενος της κουβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, πραγματοποίησε 4 αναβάσεις στον Όλυμπο, όντας έτσι ο πρώτος Κουβανός που ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία και μετέφερε μαζί του στην κορυφή μια κουβανική σημαία. Στην τέταρτη ανάβαση, όπου τον συνόδευαν κάποιοι Κουβανοί που διαμένουν στην Ελλάδα, τοποθέτησαν αναμνηστική πλάκα με φράσεις του Κουβανού εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί αφιερωμένες στον ελληνικό λαό. Επιπλέον, ο σύμβουλος μόλις εξέδωσε ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο “Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο”, με κείμενο και φωτογραφίες του ίδιου του συγγραφέα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο ΤΟΠΟΣ. Το έργο έχει ήδη διανεμηθεί στις σημαντικότερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων της χώρας. Επιπλέον, έχει παραδοθεί σε εκπροσώπους της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, βουλευτές, πρέσβεις, φίλους και προσωπικότητες».

Πρόσθεσε δε, «αυτή τη στιγμή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διάφορες βιβλιοπρουσιάσεις και άλλες διοργανώνονται στις σημαντικότερες πόλεις της χώρας. Το βιβλίο έχει και θα έχει σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δεν είχε αναληφθεί, αυτού του μεγέθους, στην Ελλάδα ή στην Κούβα, και πραγματεύεται ουσιώδη στοιχεία της ζωής και του έργου του Εθνικού Ήρωα Χοσέ Μαρτί για την Ελλάδα. Αναμφίβολα, αποτελεί συμβολή στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των λαών της Κούβας και της Ελλάδας. Το βιβλίο μελετά την παρουσία της Ελλάδας και του “ελληνικού στοιχείου” -όπως το αποκαλούσε ο Μαρτί- στο έργο και τη ζωή του Κουβανού Εθνικού Ήρωα».

Όπως είπε, «το έργο συνέβαλε σε ένα ερευνητικό αποτέλεσμα που είχε αντίκτυπο στη χώρα, καθώς δείχνει με συγκεκριμένα παραδείγματα και αναλύσεις, που δεν είχαν πραγματευτεί προηγουμένως στη βιβλιογραφία, τη βαθιά γνώση που είχε ο Μαρτί για την Ελλάδα, τον λαό και τον πολιτισμό της, με έμφαση στην επίδραση που είχαν οι αγώνες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας στην επαναστατική ιδεολογία του Απόστολου της (της Ανεξαρτησίας). Το βιβλίο αυτό συνοδεύεται από μια φωτογραφική έκθεση, με φωτογραφίες που είχε επίσης τραβήξει ο σύμβουλος, για τα 75 μέρη και τοποθεσίες στην Ελλάδα που ανέφερε ο Μαρτί στα έργα του, την οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Εκτέθηκε για σχεδόν δύο χρόνια στους δύο σημαντικότερους σταθμούς του μετρό της Αθήνας. Οι δράσεις αυτές είχαν ως στόχο να χαιρετίσουν την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

«Υπάρχουν επίσης κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας με την Κούβα στο ελληνικό κοινοβούλιο και με την Ελλάδα στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (κουβανικό κοινοβούλιο), οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν ήδη συνομιλήσει μεταξύ τους σε τηλεδιάσκεψη, σχεδιάζοντας διάφορες δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων. Υπάρχει επίσης μια κουβανική κοινότητα στην Ελλάδα και μια ελληνική κοινότητα στην Κούβα, οι οποίες συμβάλλουν σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ο κουβανικός λαός και η κουβανική κυβέρνηση είναι ευγνώμονες για τις πολλές εκφράσεις υποστήριξης προς την Κούβα, από Έλληνες αλληλέγγυους φίλους από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και τομείς της κοινωνίας, οι οποίοι υποστηρίζουν την επανάσταση, καταδικάζουν τον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας, αναδεικνύουν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Κούβας και Ελλάδας και την αγάπη και τη φιλία που ενώνει τους δύο λαούς μας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις σταθερά ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ του ψηφίσματος της Κούβας που καταδικάζει τον αποκλεισμό. Πρόκειται για μια παραδοσιακή θέση αρχής, η οποία αντανακλά το αίσθημα του ελληνικού λαού, ενάντια στον ετερόδικο χαρακτήρα αυτού του γενοκτονικού μέσου κατά του κουβανικού λαού, το οποίο επηρεάζει και άλλους διεθνείς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με κάποιο τρόπο με την Κούβα. Η θητεία μου στην Ελλάδα υπήρξε τιμή και μεγάλη ικανοποίηση μπροστά στη φιλία και την αγάπη που έχουμε μπορέσει να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεταξύ του ελληνικού και του κουβανικού λαού», καταλήγει.

Η ενότητα και η συμμετοχή του λαού είναι θεμελιώδεις στην αντίσταση της Κούβας στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες

Πριν από λίγους μήνες, η Κουβανική Επανάσταση αντιμετώπισε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να προκαλέσουν «πορτοκαλί επανάσταση» στο νησί. Ζητήσαμε από την Πρέσβειρα να μας μιλήσει σχετικά με αυτό, καθώς και αν υπάρχουν νέες προσπάθειες αποσταθεροποίησης σήμερα. Μας θύμισε ότι «η ιστορία του αγώνα του κουβανικού λαού για την απόκτηση της πλήρους ελευθερίας και κυριαρχίας του ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε μια συνεχή ιστορική διαδικασία αγώνα και επαναβεβαίωσης της εθνικής κυριαρχίας. Η Κουβανική Επανάσταση, σφυρηλατημένη στο χωνευτήρι του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, αλειμμένη με το αίμα των μαρτύρων και τον ιδρώτα του ηρωικού λαού που είναι ο πρωταγωνιστής της, έμαθε πώς να αγωνίζεται, να αντιστέκεται, να προχωρά, να υπερασπίζεται τον εαυτό της, να νικά τους εχθρούς και να συνεχίζει να χτίζει ένα καλύτερο μέλλον. Το κλειδί της νίκης σε αυτές τις έξι δεκαετίες της Επανάστασης ήταν η σφριγηλό ενότητα του λαού γύρω από την πρωτοπορία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα, και την ηγεσία της επανάστασης, η οποία συνεχίζει να είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εδραίωση και η εμβάθυνση της επαναστατικής διαδικασίας. ακολουθώντας την ιδεολογία του Μάρτι για την ενότητα ως κλειδί της νίκης. Ο συνεχής δεσμός και η διαρκής διαβούλευση με το λαό, τον έχει καταστήσει ουσιαστικό μέρος στην οικοδόμηση της πορείας της επανάστασης, αισθανόμενος καθοριστικό μέρος των νόμων, των εξελίξεων και των ουσιαστικών αλλαγών σε όλη τη διάρκεια της επαναστατικής διαδικασίας της οποίας είναι αρχιτέκτονας».

Προσθέτει πως «η εθνική ενότητα και η συμμετοχή του λαού στις κύριες αποφάσεις της χώρας ήταν επίσης ουσιαστική για να μπορέσει να αντισταθεί στην εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν συμβιβάζονται με την απώλεια της επικυριαρχίας που είχαν πάνω στην Κούβα και με την ύπαρξη μιας σοσιαλιστικής επανάστασης σε αυτό που θεωρούν ως την πίσω αυλή ή ζώνη επιρροής τους. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν, με κάθε τρόπο, να εμποδίσουν την Κούβα να ζήσει ειρηνικά και να μπορέσει να αναπτυχθεί ελεύθερα. Για να το πετύχουν αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν έναν γενοκτονικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, εκτός από την άμεση επιθετικότητα και την ιδεολογική υπονόμευση. Ο ρόλος του λαού ήταν θεμελιώδης για την αντίσταση και την ανάπτυξη της χώρας απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις, και σε στιγμές κρίσης, όπως όταν συνέβη η πτώση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στη δεκαετία του ’90 του 20ου αιώνα, που σήμαινε βαθιά κρίση για την κουβανική οικονομία».

Ωστόσο «παρά όλες αυτές τις δυσκολίες σε όλα αυτά τα χρόνια, η Κούβα μπορεί να επιδείξει πολλαπλά επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα: την εκπλήρωση του δικαιώματος στη δωρεάν υγεία, τη δωρεάν και καθολική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, η πρόσβαση σε υγιή πολιτισμό και αναψυχή είναι εγγυημένη, καθώς και ο αγώνας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα νομικό-θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται την πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου κινήτρου που βλάπτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πέραν της θρησκευτικής ελευθερίας που προστατεύεται από το κουβανικό σύνταγμα. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι πρακτικά συνδικαλισμένοι και προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε υπουργικά και εταιρικά σώματα».

Επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή, ο κουβανικός πληθυσμός βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πρόσβαση σε βασικά προϊόντα, υπηρεσίες και φάρμακα, λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της πανδημίας και των σχεδόν έξι δεκαετιών παράνομου και εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας, στον οποίο προστέθηκαν μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να διατηρεί και να προσθέτει νέα. Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στην περαιτέρω βλάβη των βασικών αναγκών του κουβανικού λαού για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση γι’ αυτό, προκειμένου να προσπαθήσουν να καταδείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσουν τον λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει την επανάσταση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση και σήμερα περισσότερο από ποτέ οργανώνουν, χρηματοδοτούν και προωθούν εκστρατείες διαφόρων ειδών, εφευρίσκοντας ψευδείς αφορμές για να τοποθετήσουν την Κούβα σε άδικους καταλόγους, δημιουργώντας εκστρατείες κατά των γιατρών, κατά των ηγετών, κατά των επιτευγμάτων και των δράσεων της κουβανικής επανάστασης, δημιουργώντας επίσης ψευδή θύματα, ψευδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψευδή καταστολή κατά του λαού για να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης. Παράδειγμα αυτού ήταν οι πρόσφατοι ελιγμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή φόρουμ, καθώς και οι πορείες αποσταθεροποίησης και οι αβάσιμες κατηγορίες κατά της Κούβας. Αυτή τη στιγμή έχουν ενταθεί οι εκστρατείες ψεύδους, χειραγώγησης που προσπαθούν να υπονομεύσουν την κουβανική επανάσταση, που προσπαθούν να κατηγορήσουν την κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε περιόδους πανδημίας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις του αποκλεισμού, ο οποίος είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών και που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί εδώ και δεκαετίες από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας» σχολιάζει.

Ο Κουβανικός λαός και οι φίλοι του νίκησαν την εκστρατεία χειραγώγησης

Η Πρέσβειρα εξηγεί πως σκοπός αυτής της εκστρατείας «είναι να παρουσιάσει την Κούβα ως μια χώρα που έχει καταρρεύσει και βρίσκεται στο χάος, ώστε να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη και να δικαιολογήσει μια εξωτερική επέμβαση. Στην Κούβα δεν υπήρξε κοινωνική έκρηξη το καλοκαίρι, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί στον κόσμο. Η χώρα υπήρξε θύμα μιας πολιτικής επικοινωνιακής επιχείρησης που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία απέτυχε λόγω της υποστήριξης του λαού στην επανάσταση. Σήμερα στην Κούβα επικρατεί ειρήνη και ηρεμία και οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις αυτές κατά της Κούβας οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τα κέντρα εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την παρέμβαση ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων υπηρεσιών, με τη μόνιμη παρέμβαση αντι-κουβανών γερουσιαστών και βουλευτών και τη συμμετοχή φορέων που ανταποκρίνονται στην πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη χρηματοδότηση των λεγόμενων ήπιων πραξικοπημάτων με διάφορους τρόπους».

«Το ουσιαστικό νόημα των εκστρατειών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών αφορά ακριβώς τη δημιουργία εσωτερικών καταστάσεων που ευνοούν τους στόχους τους για κυριαρχία, ηγεμονία, παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λαού μας, καταπάτηση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας ή ακόμη και την προσθήκη άλλων χωρών του πλανήτη σε αυτή την πολιτική» επισημαίνει η ίδια.

Εξηγεί πως «η χρήση αλγορίθμων στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω των οποίων δημιουργούνται και τονίζονται εικονικές πραγματικότητες σε διαφορετικά ακροατήρια, με έμφαση στους νέους ως πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλλαγής. Η ανάπτυξη εκστρατειών χειραγώγησης, παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων που αναπτύσσονται από τους μεγάλους επικοινωνιακούς ομίλους επιδιώκουν να δαιμονοποιήσουν το πολιτικό σύστημα της Κούβας, παρουσιάζοντάς το ως ένα δικτατορικό, αυθαίρετο, τυραννικό και δεσποτικό καθεστώς που λειτουργεί χωρίς να υπόκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους και σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία που παρουσιάζουν ως δημοκρατικό ιδεώδες. Με πολιτικό και ιδεολογικό σκοπό, επιχειρείται να αποκρυφτεί η σημασία που συνεπάγεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η έγκριση σε λαϊκό δημοψήφισμα του Συντάγματος της Δημοκρατίας του 2019, της ανώτατης νομικής διάταξης που περιέχει τις πιο σημαντικές αξίες, αρχές και κανόνες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι με τις ενέργειές της επιδιώκει και προκαλεί ενέργειες αστάθειας και βίας, προτίθεται να αλλοιώσει την ειρήνη της χώρας μας. Χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό έναν πολύ ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό, ιδιαίτερα ψηφιακό. Πρόκειται για μια επιχείρηση που είναι θεμελιωδώς οργανωμένη από υλικής και πρακτικής άποψης, από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία συνδέεται με βίαιες ομάδες, με παρελθόν και ακόμη και παρόν τρομοκρατικών ενεργειών κατά του λαού μας και κατά των πρεσβειών της Κούβας σε διάφορες χώρες».

Μεταξύ των διαφόρων ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της Κούβας ήταν οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού που ήδη αναφέρθηκαν και η πορεία που ανακοίνωσαν για τις 15 Νοεμβρίου, η οποία αποτέλεσε πρόκληση στο πλαίσιο της στρατηγικής της “αλλαγής καθεστώτος” για την Κούβα, που δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες. Οι προωθητές αυτής της αντεπαναστατικής πορείας και τα πολιτικά τους προτάγματα υπακούουν στο ανατρεπτικό σχέδιο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που χρηματοδοτεί δράσεις εναντίον του κουβανικού λαού και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Το κουβανικό σύνταγμα είναι σαφές, κανένα συνταγματικό δικαίωμα δεν μπορεί να ασκηθεί ενάντια στα άλλα δικαιώματα, τις εγγυήσεις και τα ουσιώδη αξιώματα του ίδιου του Συντάγματος. Στην πράξη, παρά τα χρήματα και τις ενέργειες του ιμπεριαλισμού, των συμμάχων του και των μισθοφόρων του, απέτυχαν για άλλη μια φορά. Δεν υπήρξε καμία αντεπαναστατική πορεία στην Κούβα τον Νοέμβριο. Υπήρχε μόνο η χαρά του επαναστατικού λαού που υπερασπίστηκε την επανάστασή του και τις κατακτήσεις του. Η Κούβα μπήκε στη νέα φυσιολογική ζωή χάρη στον έλεγχο της πανδημίας, χάρη στις προσπάθειες των επιστημόνων, στο δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στα κουβανικά εμβόλια και φάρμακα, στη δημόσια υγεία και στην επιστήμη που βασίζεται στην ευημερία του λαού. Η 15η Νοεμβρίου ήταν μια μέρα χαράς, των παιδιών στα σχολεία, των νέων στους δρόμους, των τουριστών που έφταναν στην Κούβα, μια ασφαλή και ήσυχη χώρα, υπερασπίστρια της ειρήνης και των δικαιωμάτων των πολιτών. Ο ηγέτης της επανάστασης και αρχιστράτηγος Φιντέλ Κάστρο είπε: “Κανένα όπλο, καμία δύναμη δεν είναι ικανή να νικήσει έναν λαό που αποφασίζει να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του”. Και έτσι έγινε, ο κουβανικός λαός υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την επανάστασή του. Και σε αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας, το δικαίωμά μας να οικοδομήσουμε το κοινωνικό σύστημα που επέλεξε ο κουβανικός λαός και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις, οι φίλοι της Κούβας στον κόσμο έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο».

Στο σημείο αυτό ρωτήσαμε ακόμη την Σέλμις, αν θα ήθελε να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της Κούβας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ίδια μας απάντησε πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί ευρωβουλευτές παρασύρονται από τα ψέματα και τους χειρισμούς κατά της Κούβας, που προωθούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεχόμενοι ως αληθινές τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Κούβας και ψηφίζοντας υπέρ των άδικων και παρεμβατικών ψηφισμάτων κατά της Κούβας. Όμως υψώνονται πάντα οι φωνές των ευρωβουλευτών που δεν ξεγελιούνται από τα ψεύδη, αρνούνται τις συκοφαντίες, καταγγέλλουν τους ελιγμούς και δείχνουν την πραγματικότητα της Κούβας. Γενικά, είναι γνωστό ότι ο ελληνικός λαός αγαπάει την Κούβα και υπερασπίζεται τα επιτεύγματα της επανάστασης και οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που μας ενώνουν είναι μεγάλοι. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι σε ορισμένα φόρουμ υπάρχουν κάποιοι Έλληνες εκπρόσωποι που δεν συμμερίζονται ή δεν υπερασπίζονται αυτή την άποψη».

Πώς αντιμετωπίζει η Κουβανική κυβέρνηση τον πληθωρισμό που έφεραν η πανδημία και ο αποκλεισμός

Πέρυσι τέτοια εποχή, η Κούβα εγκαινίασε τη νέα νομισματική της πολιτική με την κατάργηση του διπλού νομίσματος. Ζητήσαμε από την Πρέσβειρα στους αναγνώστες μας ποιοι λόγοι οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή τη μεταρρύθμιση και αν είναι εύκολη η μετάβαση.

«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, η κουβανική οικονομία έχει περάσει σε μια ιδιαίτερη περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από την εντατικοποίηση του αποκλεισμού και τον αντίκτυπο της πανδημίας, επηρεάζοντας άμεσα τα συναλλαγματικά έσοδα της χώρας, τα οποία έχουν επηρεαστεί από ένα έντονο έλλειμμα προσφοράς, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό που επηρεάζει τόσο πολύ και συσκοτίζει κάθε πρόοδο. Ωστόσο, έχουν καταβληθεί πολλαπλές προσπάθειες για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό ήταν επίσης ένα έτος βαθιών μετασχηματισμών, με την έγκριση μέτρων για την ενίσχυση της σοσιαλιστικής κρατικής επιχείρησης, την αύξηση της γεωργικής παραγωγής, τη βελτίωση των οικονομικών φορέων με τη σύσταση πολύ μικροσκοπικών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των μη γεωργικών συνεταιρισμών και την επέκταση της αυτοαπασχόλησης, τη δημιουργία του συστήματος κυβερνητικής διαχείρισης με βάση την επιστήμη και την καινοτομία, καθώς και την εργασία στις γειτονιές και τη φροντίδα για τους ανθρώπους και τις κοινότητες που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Εκτιμάται ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους 2021 θα αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας».

«Προς το παρόν, όμως, είναι επείγον να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν σε ζημιογόνες κρατικές εταιρείες- να διορθωθούν οι αποκλίσεις από τη μερική δολαριοποίηση, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στον σχεδιασμό της, και να επικεντρωθούν οι κύριες προσπάθειες στην αύξηση της παροχής αγαθών και υπηρεσιών στον πληθυσμό, κυρίως τροφίμων και φαρμάκων», εξηγεί.

Επισημαίνει ότι «στο Σχέδιο Οικονομίας και στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2022 καθορίζονται στόχοι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διέρχεται η χώρα, καθώς και για τη συνέχιση της προόδου στη δημιουργία ικανοτήτων και θεσμικών περιβαλλόντων που προωθούν την ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν τα αναμενόμενα έσοδα και να διασφαλιστεί ο έλεγχος των δαπανών σε όλα τα επίπεδα του προϋπολογισμού, προωθώντας την εξοικονόμηση πόρων».

Ιδιαίτερα, «κατά τη διάρκεια του έτους υπάρχει ένα θέμα που ήταν παρόν: ο πληθωρισμός. Αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικό πρόβλημα της Κούβας, αλλά μια παγκόσμια τάση. Ο πληθωρισμός από τον οποίο υποφέρουμε είναι η συνέπεια μιας υφιστάμενης ανισορροπίας μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, στην οποία έχουμε φτάσει για διάφορους λόγους. Η πανδημία σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την εντατικοποίηση του αποκλεισμού και τις συνέπειές του στην οικονομία, είναι μερικοί από αυτούς. Αυτή η ανισορροπία έχει προκαλέσει συνεχή αύξηση των τιμών των περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών και απώλεια της αξίας των χρημάτων για την αγορά τους. Ωστόσο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των καυσίμων, του οικογενειακού καλαθιού, των φαρμάκων, των επενδύσεων στην Υγεία και την Παιδεία είναι σταθερές εδώ και αρκετούς μήνες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου μετά την επέλαση του COVID-19, όπου εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες συνταγές και θεραπείες σοκ που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Εργασίας Διαταγής δεν είναι η μόνη λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού. Υπάρχει έλλειμμα προσφοράς επειδή η Κούβα δεν παρήγαγε αρκετά- επειδή οι τιμές των ναύλων και το κόστος των εισαγωγών αυξήθηκαν- επειδή ο αποκλεισμός και το COVID-19 δεν επέτρεψαν να υπάρξουν επαρκείς οικονομικοί πόροι για να διατεθούν σε άλλα παραγωγικά μέτωπα».

«Η υγεία του λαού ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα για την κουβανική κυβέρνηση»

Έχουν περάσει 2 χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19. Στον αγώνα κατά του ιού, η Κούβα επέδειξε ανθρωπιστική και αλληλέγγυα στάση. Ωστόσο, συχνά δεν πληρώθηκε με ανάλογη μεταχείριση. Για παράδειγμα, αν και παρήγαγε τα δικά της εμβόλια, το εμπάργκο την εμπόδιζε να εισάγει σύριγγες. Βλέπουμε όμως ότι παρά τις δυσκολίες, η Κούβα έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά του Covid-19 από τους γείτονές της, αλλά και από πολλές πλούσιες χώρες. Στο κλείσιμο της συνέντευξης μας ζητάμε από την Σέλμις να αναφερθεί στην πάλη της Επανάστασης, απέναντι σε αυτόν τον μικροσκοπικό μα θανατηφόρο εχθρό. «Από τον θρίαμβο της επανάστασης, η Κούβα διακρίνεται για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για χρόνια η Κούβα στέλνει ιατρικές ταξιαρχίες σε διάφορες χώρες, ενώ δέχεται φοιτητές ιατρικής και στέλνει καθηγητές για να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ιατρικές σχολές σε φτωχές χώρες. Τα μέλη του Διεθνούς Αγήματος Ιατρών Εξειδικευμένων σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρές Επιδημίες με το όνομα Χένρυ Ριβ, που καταπολεμούν το COVID σε διάφορες χώρες, όπως προηγουμένως καταπολεμούσαν τον Έμπολα στην Αφρική ή τους σεισμούς σε διάφορα μέρη, αποτελούν παράδειγμα αυτού του σπουδαίου ανθρωπιστικού έργου. Σε σχεδόν δύο χρόνια αντιμετώπισης της πανδημίας, 57 ταξιαρχίες αποτελούμενες από 4.982 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έχουν υποστηρίξει την καταπολέμηση σε 41 εδάφη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη. Ενώ κατά τη διάρκεια των 58 ετών συνεργασίας των λαών του Παγκόσμιου Νότου, περίπου 450 χιλιάδες επαγγελματίες ήταν παρόντες σε περίπου 160 χώρες. Και έχει επαναλάβει πολλές φορές την προθυμία της να συνεχίσει να συνεργάζεται με εμβόλια και ιατρικά πρωτόκολλα προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη στον πλανήτη», απαντά.

Επισημαίνει πως «στην Κούβα υπάρχει επίσης ένα σύστημα επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, που δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από τον αρχιστράτηγο Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, το οποίο συνδέεται με ένα δωρεάν και δίκαιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα, το οποίο αποδίδει καρπούς με μια βιοτεχνολογική και φαρμακευτική βιομηχανία υψηλής ποιότητας, με υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με αφοσιωμένους επιστήμονες, όλα προς όφελος του λαού, γεγονός που επέτρεψε την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Κούβα σε όλη την ιστορία της επανάστασης».

Όπως εξηγεί, «η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, που αποτελούν πυλώνες της διαχείρισης της κουβανικής κυβέρνησης, αποτέλεσαν το κλειδί του εθνικού σχεδίου που εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση της COVID. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από χίλια έργα έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με το COVID-19, μεταξύ των οποίων 42 κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση φαρμάκων, γεγονός που κατέστησε δυνατή την ύπαρξη τριών εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, καθώς και δύο υποψήφιων εμβολίων στη φάση τέλους της έρευνας. Ομοίως, έχουν εγκριθεί και εκτελεστεί περισσότερες από 100 σύνθετες παρεμβάσεις υγείας και κλινικές-παρατηρητικές μελέτες και υπάρχουν 952 επιστημονικές δημοσιεύσεις, όπου σχεδόν δύο χιλιάδες επιστήμονες και εμπειρογνώμονες έχουν δημοσιεύσει σχετικά αποτελέσματα σε εθνικά και διεθνή περιοδικά. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο, ήταν η συνεργασία με τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, καθώς και με άλλα ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και κέντρα παραγωγής- και η διασύνδεση Υγείας-Πανεπιστημίου-Δημόσιας Επιχείρησης εδραιώθηκε ως ένα ολοκληρωμένο μοντέλο δράσης».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «είναι αξιοσημείωτο ότι στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, η Κούβα έχει παράγει 5 υποψήφια εμβόλια, 3 εκ των οποίων: έχουν εγκριθεί από την εθνική ρυθμιστική αρχή ως εμβόλια κατά του COVID-19 και έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες παρέμβασης ή παρεμβάσεις υγείας σε εκατομμύρια Κουβανούς. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί για έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό είναι ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα της προσπάθειας της επιστήμης στην υπηρεσία του λαού και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας λειτουργίας. Εν μέσω της σημερινής περίπλοκης κατάστασης, η Κούβα αγωνίστηκε ακούραστα κατά του COVID-19, διατηρώντας ένα ποσοστό μολυσμένων και ατυχήματα θανάτων κάτω από το μέσο όρο της Αμερικής και του κόσμου».

«Σήμερα είμαστε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου με τρία εμβόλια και δύο υποψήφια εμβόλια υπό ανάπτυξη και η πρώτη στον κόσμο που άρχισε να εμβολιάζει τον παιδικό πληθυσμό της από 2 έως 18 ετών. Συνολικά 29.936.632 δόσεις εμβολίων κουβανικής κατασκευής κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί το Covid-19, έχουν χορηγηθεί στην Κούβα μέχρι σήμερα, ανέφερε το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας (MINSAP) στις 27 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κούβας, 10.396.920 άτομα έλαβαν μια ένεση ενός κουβανικού εμβολίου, ενώ σε 9.294.773 πολίτες έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις και σε 8.919.143 έχουν χορηγηθεί τρεις δόσεις. Το πλήρες πρόγραμμα των τριών δόσεων έχει χορηγηθεί σε 9.601.548 πολίτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 85,8% του κουβανικού πληθυσμού, ανέφερε η πηγή. Σύμφωνα με την κουβανική επιστημονική κοινότητα, τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν στη χώρα είναι ασφαλή, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Προς το παρόν, διεξάγεται εκστρατεία εμβολιασμού για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Η εκστρατεία πραγματοποιείται κλιμακωτά και αποσκοπεί στη βελτίωση της προστασίας του λαού από τις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και τα μέτρα ευελιξίας. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής και Πληροφοριών, ο πληθυσμός της Κούβας ήταν περίπου 11.180.000 άτομα στο τέλος του 2020» λέει σχετικά.

Ως αποτέλεσμα «στο τέλος της 25ης Δεκεμβρίου 2021, από τους 964 χιλιάδες 729 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο, 488 παρέμειναν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 477 με σταθερή κλινική εξέλιξη. Συγκεντρώνονται 8.320 θάνατοι (0 την ημέρα), θνησιμότητα 0,86% έναντι 1,93% στον Κόσμο και 2,37% στην Αμερική- δύο εκκενωθέντες, 55 επέστρεψαν στις χώρες τους, την ημέρα υπήρχαν 66 εξιτήρια, 955 χιλιάδες 864 ασθενείς που ανάρρωσαν συσσωρεύονται (99,1%). 11 επιβεβαιωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική, 4 από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση και 7 σε σοβαρή. Ούτε απαρνούμαστε ούτε πρόκειται να απαρνηθούμε τα αναπτυξιακά σχέδια ή τις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Στις 15 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την επαναλειτουργία των συνόρων, ο διεθνής τουρισμός επέστρεψε και η σχολική χρονιά ξεκίνησε ξανά. Η Κούβα ξανάρχισε τη σχολική περίοδο με τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της να είναι προστατευμένα με το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού. Όλα με τα δικά τους εμβόλια. Η υγεία του λαού ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα για την κουβανική κυβέρνηση».

Με τη σειρά μας ευχαριστήσαμε την Πρέσβειρα για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας Είμαστε βέβαιοι πως ο αποχαιρετισμός αυτός είναι προσωρινός και η Σέλμις θα συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμο δεσμό ανάμεσα στην Κούβα και τη χώρα μας.


Forum Martiano GR