Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Έφυγε ο Στέργιος Κατσαρός, ένας μεγάλος φίλος της Κούβας

"Τα αισθήματά μου είναι και σήμερα ξεκάθαρα απέναντι στην Κούβα. Αν έχω μια πατρίδα, αυτή είναι η Κούβα".

Ο Στέργιος Κατσαρός κηδεύτηκε σκεπασμένος με την κουβανική σημαία τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στη Μητρόπολη Αμαρουσίου και η ταφή του έγινε την Τρίτη στη γενέτειρά του, το Βαθύκοιλο Πελασγίας Φθιώτιδας Τον αποχαιρέτησαν, η οικογένειά του και δεκάδες φίλοι και συναγωνιστές.

Συμμετείχε συχνά - πυκνά στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα και η τελευταία αρθρογραφία του για το αγαπημένο του νησί, ήταν στο θάνατο του Φιντέλ. Viva Cuba libre | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)

Η θυελλώδης σχέση του με το νησί της Επανάστασης, ξεκίνησε στη δικτατορία των συνταγματαρχών και περιγράφεται (μεταξύ άλλων) στο βιβλίο του "Εγώ ο προβοκάτορας, ο τρομοκράτης". Δημοσιεύτηκε επίσης στον Ιο της Ελευθεροτυπίας το 1997, στην επέτειο των 30 χρόνων της δολοφονίας του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: 

"Πολλοί αγωνιστές της Αριστεράς θαύμαζαν στη δεκαετία του '60 και του '70 την προσωπικότητα του Γκεβάρα, ελάχιστοι όμως επιχείρησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Στέργιος Κατσαρός, που έφτασε μέχρι την Κούβα, μόνος του, για να ανακαλύψει τα χνάρια του κομαντάντε, και επέστρεψε στην Ελλάδα της χούντας για να στήσει το δικό του αντάρτικο, πριν καταλήξει στη φυλακή, με καταδίκη σε ισόβια".



Forum Martiano GR