Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΥΒΑ: 62 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΗΠΑ: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ" - Ετήσια εκδήλωση / H τοποθέτηση του ΠΣΧΜ

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος - Γιώργος Θεοδωρίδης

Όπως το ζούμε όλοι και όλες, οι συνθήκες φέτος ήταν κατ’ ελάχιστο ιδιαίτερες. Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, η επίθεση του ιμπεριαλισμού στην Κούβα πολλαπλασιάστηκε, επιχείρησαν «να σκοτώσουν» το νησί μετατρέποντας σε όπλο και την πανδημία. 

Όμως σε αυτές τις νέες και δύσκολες συνθήκες, το άστρο της Κούβας έλαμψε ακόμα πιο πολύ. Στα νέα σκοτάδια, έγινε ορατό σε καινούριο και πιο πολύ κόσμο σε όλο τον πλανήτη. 

Ο κουβανικός στρατός με τις άσπρες μπλούζες, έδειξε στην πράξη την αντίληψη της Κούβας ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από την οικονομία. 

Και κυρίως ότι, αυτή η αντίληψη υπάρχει στην πραγματικότητα σε αυτό το μικρό νησί και είναι εφικτή, πρέπει να νικήσει σε όλο τον κόσμο. 

Και εμείς; 

Θα περίμενε κανείς να εξουδετερωθούμε κλεισμένοι μέσα, να μην έχουμε μπορέσει να κάνουμε τίποτα περιμένοντας να τελειώσει η νέα κατάσταση πανδημίας / καραντίνας. Ευτυχώς δεν το είδαμε έτσι, και όχι μόνο εμείς, αλλά και πάρα πολλοί φίλοι της Κούβας. 

Γιατί αν το βλέπαμε έτσι, θα είμαστε παρκαρισμένοι σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, για το παραπάνω, είναι η Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα στα κοινωνικά δίκτυα, μεγάλωσε με ασύλληπτη ταχύτητα, έγινε διεθνής και σήμερα είναι παγκόσμια. 

Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η καμπάνια #unblockCuba, που ενώνει τις δράσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού( εμπάργκο) του νησιού, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

Περιλαμβάνει διαδικτυακές εκδηλώσεις, δράσεις στο δρόμο όπου είναι εφικτό, δημιουργία και διάδοση προπαγανδιστικού υλικού, τόσο ηλεκτρονικού (clip,ενημερωτικά βίντεο κ.α), όσο και φυσικού (αφίσες, προκηρύξεις, κ.α), καθώς και συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών για τον τερματισμό του αποκλεισμού (εμπάργκο) της Κούβας. Το λινκ βρίσκεται παντού και μπορείτε να υπογράψετε πολύ εύκολα 

Στη Ελλάδα ξεκινά επίσημα τον Οκτώβρη με διαδικτυακή συνάντηση οργανώσεων αλληλεγγύης και άλλων συλλογικοτήτων στην οποία έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και ο πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας, ένας από τους γνωστούς Πέντε Κουβανούς, που φυλακίστηκαν για μια 15ετία στις ΗΠΑ. 

Ο σύλλογός μας, σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και φίλους της Κούβας «έτρεχε» ήδη την καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για τον τερματισμό του αποκλεισμού. 

Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 2.000 υπογραφές και φιλοδοξούμε να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος της καμπάνιας τον Μάιο του 2021, που θα γίνει η κατάθεση της Ετήσιας Έκθεσης της Κούβας για τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Παράλληλα, στα πλαίσια της καμπάνιας, μια εντατική καθημερινή προπαγανδιστική δράση διεξάγονταν στα κοινωνικά δίκτυα. 

Πάνω από 100.000 έλληνες και ελληνίδες υπέγραψαν το αίτημα της απονομής του Βραβείου Νόμπελ στην Κουβανική Ιατρική Μπριγάδα «ΧένρυΡιβ» και η ομώνυμη ομάδα στο facebook, που ίδρυσε και συντονίζει ο φίλος της Κούβας ΒελισσάριοςΚοσσυβάκης, έχει ξεπεράσει τα 20.000 μέλη. 

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση #UnBlockCuba”Μπλοκάρουμε τον ιό - Ξεμπλοκάρουμε την Κούβα", με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων γιατρών και επιστημόνων, ακτιβιστών από τον Καναδά, Ελλήνων που ζουν στην Κούβα, Κουβανών που ζουν στην Ελλάδα και Κουβανών γιατρών που βρίσκονταν σε αποστολές σε άλλες χώρες. 

Ήταν η μαζικότερη εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα που έγινε τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο γιατί την παρακολούθησαν onlineπάνω από 500 και την είδαν στη συνέχεια πάνω από 5.000 άνθρωποι, αλλά και γιατί έφτασε σε μάχιμο κινηματικά κόσμο πού ευρύτερο από τον κύκλο των οργανώσεων αλληλεγγύης. 

Η Πρωτοβουλία για το Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας και αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση για την ιατρική, η επίδρασή της στην δοκιμαζόμενη από την πανδημία Θεσσαλονίκη (…ναι, επιτρέψτε μας να «ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας.. ) είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα είναι ήδη στην επόμενη μέρα. 

Αυτό φαινόταν εδώ και καιρό από διάφορα, όπως η μαζικότητα τα τελευταία χρόνια της ελληνικής συμμετοχής στις μπριγάδες αλληλεγγύης και γνωριμίας που επισκέπτονται την Κούβα. Κάπου 100 έλληνες συμμετείχαν σε αυτές την τελευταία πενταετία. 

Ας σταματήσουμε εδώ. 

Ας πούμε μόνο, ότι φέτος, σε αυτή την εκδήλωση του ΠΣΧΜ, την ετήσια παραδοσιακή συνάντηση που τιμάμε την επέτειο της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, στις ιδιαίτερες και δύσκολες νέες συνθήκες, τα καταφέραμε. 

Κάναμε ότι ήταν αναγκαίο ? Φυσικά όχι. 

Ήταν αυτό που απαιτούσε η πολλαπλάσια σε μέγεθος και ένταση επίθεση ενάντια στην Κούβα ? Όχι βέβαια. 

Κάναμε ότι μπορούσαμε ? Ίσως. 

Όμως σίγουρα, 

Είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. 

Και το καλύτερο…. 

Δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και πολλοί, πάρα πολλοί, παλιοί και νέοι φίλοι της Κούβας.




Forum Martiano GR