Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ – Η Αλληλεγγύη όπλο των λαών

Εδώ και χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” - Αλληλεγγύη με την Κούβα συμμετέχει πολύμορφα στην αντιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου και στις άλλες εκδηλώσεις του εορτασμού, προβάλλοντας την αλήθεια της Κούβας και το κάλεσμα για αλληλεγγύη με την Κούβα και καταδίκη του εντεινόμενου εμπορικού, οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ εναντίον της. Αποκλεισμός που σε συνθήκες πανδημίας από “απλά” παράνομος και εγκληματικός γίνεται πραγματικά δολοφονικός.

Φέτος τιμούμε τα μηνύματα του Νοέμβρη που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, και τα συνδέουμε και πάλι με την αλληλεγγύη στην Κούβα και τον κοινό αγώνα ενάντια στον Ιμπεριαλισμό.

Με αφορμή την πανδημία δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε για άλλη μια φορά το χτυπητό οξύμωρο:

Πολλοί καλοθελητές συστηματικά παρουσιάζουν την Κούβα ως δικτατορία και τόπο εξαθλίωσης των Κουβανών. Ποιά όμως είναι η πραγματικότητα; Παρά τον αποκλεισμό και τις τρομερές ελλείψεις που αυτός προκαλεί, η Κούβα βάζει πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο. Με αλληλεγγύη, παλλαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση (ενδεικτικά έστειλε 20.000 φοιτητές ιατρικής σε επισκέψεις κατ’ οίκον) κατάφερε να ελέγξει υποδειγματικά την πανδημία (έχοντας μόλις 135 νεκρούς) όχι μόνο διατηρώντας το βιοτικό επίπεδο του λαού της αλλά και προσφέροντας ιατρική βοήθεια σε δεκάδες άλλες χώρες και τους λαούς τους. Απέδειξε έτσι για άλλη μια φορά πώς «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό».

Αντίθετα ο "πολιτισμένος δημοκρατικός κόσμος" έχει να αντιπροτείνει πάλι μόνο την ατομική ευθύνη (δηλαδή ο καθένας να σώσει το τομάρι του), ενώ κυβερνήσεις και επιχειρήσεις βρήκαν ευκαιρία να τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα, λαϊκές κατακτήσεις και ελευθερίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθειες απαγόρευσης της Πορείας του Πολυτεχνείου και κάθε άλλης κινηματικής δράσης, με ποινικοποίηση ακόμα και των σχετικών καλεσμάτων ως «διέγερση σε ανυπακοή».

#unblockcuba
Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό
Ναι στην αλληλεγγύη – όχι στον αποκλεισμ
ό

Νοέμβρης 2020, 
Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” - Αλληλεγγύη με την Κούβα

Forum Martiano GR