Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μήνυμα Κεντρικής Ένωσης Εργαζομένων της Κούβας (CTC) για την Πρωτομαγιά [ +VIDEO ]

Το κάλεσμα για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε σε μια λιτή τελετή στις 22 Απρίλη, στον λόφο Λένιν, στη περιοχή Ρέγκλα της Αβάνας, τιμώντας τα 150 χρόνια από τη γέννησή του Β.Ι. Λενιν. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Εργαζομένων Κούβας Ulises Guilarte de Nacimiento ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Ημέρα των Εργαζομένων θα τιμηθεί με έναν ιδιόμορφο τρόπο αυτή τη χρονιά, καθώς προέχει η ανάγκη να αναχαιτιστεί η μετάδοση του Covid-19 στο νησί.



Συναγωνιστές συνδικαλιστικοί ηγέτες,

Ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πανδημίας που μαστίζει σήμερα τον κόσμο, που προκαλείται από τον Covid-19, εκτιμούμε με βαθιά ανησυχία και πόνο την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, υιοθετώντας μέτρα για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Δεξιές κυβερνήσεις και εργοδοσία προτάσσουν το δικό τους οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σκεπτικό χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειές του στην απώλεια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται χωρίς καμία ή πολύ χαμηλή μισθολογική εξασφάλιση, ενώ εκτιμάται ότι η ανεργία συνολικά θα εκτιναχθεί εκθετικά, όπως και η επισφαλής εργασία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μείωση του εισοδήματος και άλλων κοινωνικών παροχών.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η CTC και τα Εθνικά Συνδικάτα εκφράζουν τη μαχητική τους αλληλεγγύη με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε αυτές τις χώρες.

Σας απευθύνουμε μήνυμα ενθάρρυνσης, συναδελφικότητας και δέσμευσης.

Παρότι η Κούβα εξακολουθεί να υπόκειται στη σκλήρυνση του εγκληματικό οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε σταθεροί και βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε αυτή τη νέα μάχη.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στη CTC στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές/τριες, οι τεχνικοί εργαστηρίων και άλλοι/ες, που συμμετέχουν σε διεθνιστικές ομάδες, παρέχουν ήδη υπηρεσίες στην καταπολέμηση του Covid-19 σε χώρες που έχουν ζητήσει τη βοήθειά τους.

Σας ζητούμε να στηρίξετε και να πλαισιώσετε αυτούς τους συναδέλφους, που εθελοντικά και παρακινημένοι από μια αλτρουιστική και ανθρωπιστική αντίληψη της Ιατρικής εκπληρώνουν αυτή την ευγενή αποστολή.

Θα τιμήσουμε τη φετινή Πρωτομαγιά ξεδιπλώνοντας τις σημαίες της αλληλεγγύης. Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την αξία της ενότητας, μαζί με τις δυνατότητες κινητοποίησης και πάλης της αγαπημένης μας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

Να προσέχεις, συναγωνιστή/συναγωνίστρια!

Μια αδελφική και μαχητική αγκαλιά,

Κεντρική  Ένωσης  Κουβανών Εργαζομένων 
Central de Trabajadores Cubanos – CTC

Forum Martiano GR