Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: Αν αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τον Covid-19, είναι έργο της Επανάστασης


Αυτή την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μία νέα διάσκεψη με τις κύριες αρχές των επαρχιών και τον ειδικό δήμο του Νησιού της Νεολαίας (Isla de la Juventud),με στόχο να αναλυθεί η αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού σε όλη την εθνική επικράτεια.

10 Απριλίου2020 ,23:04:27
Φωτογραφίες : Estudios Revolucuón

«Κάθε πράξη των γιατρών μας, των επιστημόνων μας, του λαού μας ... για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία, για να εξορκίσουμε τον θάνατο, είναι μνημείο στον Φιντέλ, στο οραματικό ανθρωπιστικό έργο του και στη μαρτιανική πίστη του ότι το καλύτερο της ανθρώπινης φύσης επικρατεί όταν ενθαρρύνεται, αναγνωρίζεται και διεγείρεται».


Αυτά είπε αυτή την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, συνομιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τις ανώτερες αρχές των επαρχιών και του ειδικού νομού του Νησιού της Νεολαίας, σε μία εντατική συνάντηση εργασίας, στην οποία αναλύθηκαν θεμελιώδη στοιχεία, για να συνεχιστεί να αντιμετωπίζεται στη χώρα το σκηνικό που έχει επιβληθεί από τον covid-19. 


«Αν σήμερα μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις, είναι έργο της Επανάστασης» , τόνισε ο Αρχηγός του Κράτους, που ήταν επικεφαλής της συνάντησης μαζί με τον πρωθυπουργό,ManuelMarreroCruz. «Αυτό το σύστημα υγείας, αυτό το σύστημα επιστημών, αυτός ο οργανωμένος λαός, αυτά τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε υπολογίζοντας σε όλους και κινητοποιώντας όλους, και το γεγονός ότι όλοι εργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο,μπορούν να γίνουν σε μία Επανάσταση σαν αυτή, που ιδρύθηκε από τον Φιντέλ, από την ιστορική γενιά, που καθοδηγείται αυτές τις στιγμές από τον Αρχηγό του Στρατού RaúlCastroRuz», έκρινε ο αξιωματούχος. 

«Είμαστε ένας λαός που παρενοχλείται από μία αυτοκρατορία, που πολλαπλασιάζει την ευρυματικότητα και τις ενέργειές του για να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια επιδημία και να μοιραστεί δυνάμεις και εμπειρίες με άλλεςχώρες(...) εμείς, οι αποκλεισμένοι, μια μικρή χώρα, κοιτάξτε πού αφιερώνουμε τις προσπάθειές μας και πού βρίσκεται η σκέψη μας, η καρδιά της χώρας μας, στο να το αντιμετωπίσουμε εδώ, όμως επίσης να μοιραστούμε με άλλες χώρες», είπε. 

Αυτό το έργο, αυτή την ανθρωπιστική αντίληψη της πολιτικής, αυτή την Κούβα που ο κόσμος θαυμάζει και αναγνωρίζει – υπογράμμισε – πρέπει να την ανυψώσουμε και να τη διαφυλάξουμε, καταρχήν, όλα τα τέκνα αυτής της Επανάστασης, που είμαστε εμείς, που είναι ο κουβανικός λαός. 

Για αυτή την αναζωογονητική φροντίδα, πρόσθεσε, επαγρυπνούμε και αυτήν απαιτούμε εμείς που έχουμε την ευθύνη να το πράξουμε· για αυτό απαιτούμε και ζητάμε σεβασμό, συμμόρφωση και στήριξη στα μέτρα που ενισχύουν την κοινωνική απομόνωση, σχετικά με τα οποία μας φτάνουν διαρκώς καταγγελίες, παράπονα, ειδοποιήσεις για απειθαρχίες, παραβιάσεις, ακόμα και για άγνοια ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών που δίνουμε από την Κυβέρνηση. 

Υπό την έννοια αυτή, ανέδειξε την σημασία σε μια στιγμή σαν αυτή, οι άξονεςτου Κράτους και του Υπουργικού Συμβουλίουνα επικοινωνούνταιαπρόσκοπτα προς την βάση. Σε συνθήκες σαν αυτές – επέμενε – με το μέγεθοςτων καθηκόντων που σηκώνουμε όλοι, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας μας μετράται επίσης από την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζονται οι αποφάσεις και από την άμεση επίδρασή τους. 

Εμείς θα μπορούσαμε να πούμε – πρόσθεσε – ότι βρισκόμαστε σε ένα πεδίο μάχης αντιμετωπίζοντας την πανδημία, όπου κάθε αρχηγός έχει την ευθύνη του και κάθε στρατιώτης το μετερίζι του. 

Δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή από αυτήν, αξιολόγησε, για να αναδειχτεί η μαρτιανική σοφία, με την οποία καλούμε όλο τον λαό μας και όλο το σύστημα διεύθυνσης της χώρας… « Ας κάνει ο καθένας το καθήκον που του αναλογεί, και τίποτα δεν μπορεί να μας νικήσει », επιβεβαίωσε. 

Κάνοντας αναφορά στα θέματα που θίχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Πρόεδρος Díaz-Canel θεώρησε ότι μας τοποθετούν σε καλύτερες συνθήκες να εργαστούμε αυτές τις στιγμές και, πάνω από όλα, μας επιτρέπουν να προετοιμαζόμαστε για το πιο κρίσιμο στάδιο της πανδημίας που θα ζήσουμε και την αποκατάσταση, που θα πρέπει να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε μετά από αυτά τα γεγονότα. 

«Αυτό που ζούμε, όπως έχουμε δηλώσει σε άλλες ευκαιρίες, είναι μία πρωτοφανής πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο και για την Κούβα», έκρινε. Στη δική μας περίπτωση –επιβεβαίωσε – η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, επειδή «Εμείς δεν ξεκινήσαμε από μια κανονική κατάσταση, όταν αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία.Εμείς ξεκινούσαμε από μια κατάσταση, όπου για μήνες εργαζόμασταν σε συνθήκες σκλήρυνσης του αποκλεισμού, σε συνθήκες χρηματοοικονομικής δίωξης και με την προσπάθεια της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην φτάσουν καύσιμα στη χώρα μας». 

Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει στον κόσμο αυτό που πολλοί ειδικοί ορίζουν ως μια υγειονομική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, αλλά επίσης ως μια πολιτική κρίση, επειδή εδώ έχουν χρεωκοπήσειοι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, έχει χρεωκοπήσει μια σειρά κυβερνήσεων που με τις δικές τους πολιτικές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν επαρκώς. 

Είμαστε σε μια συγκυρίαόπου η ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αλλάξει, οι οικονομίες κλείνουν ή παραλύουν, και οι κοινωνίες εισέρχονται σε απομόνωση ή καραντίνα· το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Εξ ου και η επιμονή του ότι,«Όσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική είναι η απάντηση που θα δώσουμε, στις δεδομένες συνθήκες της χώρας μας, τόσο πιο μικρές θα είναι οι αρνητικές συνέπειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια». 

Τόνισα ιδιαίτερα ότι,«Η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται ακόμα μπροστά μας». Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών αυξάνονται – υπογράμμισε – και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. 

Από την άλλη πλευρά, σχολίασε ότι, εν μέσω του τωρινού σκηνικού της παγκόσμιας κρίσης, τις τελευταίες μέρες η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει μια νέα συκοφαντία και,στην προσπάθειά της να βρει μια νέα πρόφαση για την παρεμβατικότητα και την επιθετικότητα, ισχυρίζεται ότι η Κούβα εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορία που θα μπορούσαν να πιστέψουν μόνο οι λακέδες της αυτοκρατορίας. 

Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας κρίσης, η οποία μας επηρεάζει επίσης σε διάφορουςτομείς– πρόσθεσε ο αξιωματούχος – πρέπει να προβλέψουμε τα μελλοντικά σενάρια, όπου θα έχουμε μια μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και επιπτώσεις στον τουρισμό, που είναι μια από τις πιο δυναμικές οικονομικές δραστηριότητές μας, από εκείνες που πιο πολύ συνεισφέρουν στη ρευστότητα, αλλά που επίσης κινούν ένα σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης εθνικής οικονομίας. 

Αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε, απαιτεί τον σχεδιασμό, τώρα περισσότερο από ποτέ, κάτι που ο Αρχηγός του Στρατού πάντα υπερασπιζόταν. «Στις δυσκολότερες στιγμές είναι που πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο στον σχεδιασμό, και για αυτό πρέπει να έχουμε καθαρό ποια είναι η διαθεσιμότητα των πόρων κάθε είδους στην οποία μπορούμε να υπολογίζουμε, προς τα πού θα τους κατευθύνουμε και να ορίσουμε πώς θα τους ελέγξουμε, προκειμένου να έχουν την κατάλληλη χρήση και τον κατάλληλοαντίκτυπο που χρειαζόμαστε, υπογράμμισε. 

Πρέπει να προσανατολιστούμε περισσότερο – είπε – στην παραγωγή τροφίμων και όλων όσων μπορούν να εγγυηθούν τηνεγχώρια ζήτηση και μπορούν να επιρρεάσουν το λιανικόεμπόριο·δηλαδή, καλούμαστε να κάνουμε ότι μπορούμεγια αυτό τον στόχο. 

Υπάρχουν, ακόμη,οι προυποθέσεις για να έχει η γεωργία περισσότερους πόρους από ό,τι σε άλλες εποχές, διότι θα μπορέσουμε να την ενισχύσουμε με όσα προηγουμένως δαπανιούνταν σε άλλους τομείς. 

Ο Díaz-Canelέ δωσε έμφαση στο ότι «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα μέτρα εξοικονόμησης που εφαρμόζαμε πριν από αυτή την κατάσταση». Οι μεγάλοι καταναλωτές πρέπει να αποκλιμακώσουν την κατανάλωσή τους, και πρέπει επιμείνουμε με τον πληθυσμό στην κατανόηση του τι αντιπροσωπεύει η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας· «κάθε λαμπτήρας που είναι σβησμένος και δεν χρειάζεται στο σπίτι, είναι μία συνεισφορά, όλα αυτά τα μικρά πράγματα μαζί μετρούν αθροιστικά», είπε. 

«Και όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε με την αισιοδοξία που πάντα είχαμε, με την εμπιστοσύνη ότι η χώρα μας, με την Επανάστασή της, μπορεί να προχωρήσει μπροστά». Από τη μία πλευρά, θα αντιμετωπίσουμε μια πανδημία – σημείωσε – και ενωμένοι σε αυτό θα αντιμετωπίσουμε και τον αποκλεισμό, και αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο αν είμαστε ικανοί να αντισταθούμε δημιουργώντας, πάνω στη βάση των δικών μας δυνατοτήτων, της δικής μας προσπάθειας, της δικής μας νοημοσύνης, της δικής μας εμπειρίας. 

Να σώσουμε ανθρώπινες ζωές είναι η προτεραιότητά μας – επανέλαβε – και πρέπει να προετοιμαζόμαστε λοιπόν για την πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας. Για αυτό η επιμονή του ότι σε όλα τα νοσοκομεία, όπου γίνονται εισαγωγές ασθενών, να υπάρχει μια καλή κλινικήπαρακολούθηση, μια καλή φροντίδα του άρρωστου ασθενή και να συσσωρεύεται εμπειρία με αυτό τον τύπο αρρώστιας για να γνωρίζουμε τι κάθε στιγμή τι αλλάζει, τι μπορεί να μας δώσει ένα γρήγορο κλινικό σήμα για να δράσουμε, έτσι ώστε ο ασθενής να μην φτάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει μία κρίσιμη περίπτωση. 

Τόνισε επίσης τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού σε θαλάμους εντατικής θεραπείας· για την κατάρτιση και την ενίσχυση σε προσωπικό που απαιτούν οι ομάδες των γιατρών που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια· για τον τρόπο που πρέπει να φροντίζουμε πού αναπαύονται και πού πρέπει να μένουν όταν τίθενται σε καραντίνα αφού έχουν ολοκληρώσει τις βάρδιες τους. 

Εφόσον εκμεταλλευτούμε αυτές τις ημέρες πριν από την κορύφωση της μετάδοσης του ιού, είπε, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούμε στην πανδημία στη συνέχεια. 

Σημείωσε επίσης ότι είναι καίριο αυτή τη στιγμή «Να προστατεύσουμε το υγειονομικό προσωπικό μας, το οποίο βρίσκεται στα πρώτα χαρακώματα, στο πιο επικίνδυνο χαράκωμα, και είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε. 

Δεν πρέπει να μας ξεφύγουν οι λεπτομέρειες της πρόληψης, ανέφερε, καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως, πάει προς το χειρότερο· «Οπότε, αυτή η υπερβολική σιγουριά, η οποία μερικές φορές είναι χαρακτηριστική της ιδιοσυγκρασίας της Κούβας, πρέπει να σπάσει. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στη ρουτίνα. Στο βαθμό που έχουμε μια ρουτίνα, πρέπει να είναι αυτή της συστηματικής εκπλήρωσης όλων των μέτρων που ήδη εφαρμόζουμε, όχι της εγκατάλειψής ή της χαλάρωσής τους», προειδοποίησε. 

Ιδιαίτερη προσοχή, πρόσθεσε, πρέπει επίσης να δοθεί στο θέμα του δάγκειου πυρετού και «να μην χαλαρώσουμε την άμυνά μας. Πρέπει να εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση με ολοκληρωμένο τρόπο, όχι μόνο όσον αφορά τον covid-19». 

Μεταξύ των βασικών αρχών που πρέπει να καθορίζουν την καθημερινή μας συμπεριφορά στην παρούσα κατάσταση, τόνισε ο αρχηγός του κράτους, είναι η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων. Για αυτό έχουμε εφαρμόσει μέτρα που τυποποιούν, ρυθμίζουν ή ελέγχουν την πώληση προϊόντων. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε τις ουρές, όπου μια υπεύθυνη και πειθαρχημένη στάση των πολιτών καθίσταται ζωτικής σημασίας. Επίσης θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους πιο ευάλωτους με προτεραιότητα. 

Πρέπει να αναλογιζόμαστε κάθε λεπτομέρεια, συνέχισε, γιατί βρισκόμαστε «σε μια εποχή που χρειάζεται να διευκολύνουμε, να βρίσκουμε διεξόδους, να υποστηρίζουμε, και να μην βλάπτουμε. Αντιθέτως, πρέπει να ενωθούμε περισσότερο για να το αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από κοινού», τόνισε. 

ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ 

Κατά τη διάρκεια της έντονης ημέρας, όπου ο José Ángel Portal Miranda, Υπουργός Δημόσιας Υγείας, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί εθνικά στην αντιμετώπιση του covid-19, και για το πώς εφαρμόζονται τα πιο πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν στους τομείς του εσωτερικού εμπορίου και των μεταφορών. Οι ανώτατες αρχές των επαρχιών και του ειδικού δήμου του Νησιού της Νεολαίας σχολίασαν πτυχές της δουλειάς που καθορίζουν τον τρόπο δράσης στις διάφορες περιοχές για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Roberto Morales Ojeda τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κορονοϊού σταδιακά τελειοποιείται και εμπλουτίζεται από τότε που εγκρίθηκε, όπως φαίνεται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε μία σειρά περιστάσεων. 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να επιδιώκουμε στη δουλειά που έχει αναλάβει το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτίμησε, είναι ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να φθάνουν στο σημείο να έχουν ανάγκη εντατικής θεραπείας ώστε να έχουν καλύτερη συμπεριφορά. Αυτό, συνέχισε, εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πόσο νωρίς είμαστε σε θέση να τους εντοπίζουμε και να τους οδηγούμε στις δομές υγείας. Ο λόγος είναι ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, πολλοί από τους ασθενείς που δυστυχώς πέθαναν είτε βρέθηκαν σε σοβαρή κατάσταση είτε εντοπίστηκαν καθυστερημένα. 

Εξ ου και η επιμονή του στην ποιότητα και την αντικειμενικότητα με την οποία διεξάγεται η έρευνα/απογραφή. Εάν είναι σημαντικό να κάνουμε λόγο για τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα», είπε, «είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές πρέπει να συνεχίζουμε καθημερινά τους ελέγχους. 

Υπάρχουν περιοχές, είπε, όπου πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επισκεφτούμε όλους τους κατοίκους και ότι θα έρθουμε σε επαφή όλα τα μέλη του οικογενειακού πυρήνα, επειδή το να πηγαίνουμε σε κάθε σπίτι δεν αρκεί για να ερευνήσουμε κάθε μέλος ξεχωριστά. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα, είπε, που θα πρέπει να επανεξεταστεί περαιτέρω από τα συμβούλια άμυνας, αλλά πάνω απ' όλα από τις δομές δημόσιας υγείας, οι οποίες διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό και μας εξασφαλίζουν ότι είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τα συμπτώματα της νόσου. 

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει ο έλεγχος των σημείων συγκέντρωσης των κρουσμάτων, σημείωσε ότι, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί σημαντικά ο εντοπισμός αυτών των εστιών σε επίπεδο επαρχίας και δήμου, υπάρχουν ακόμα ορισμένες περιπτώσεις, όπου ο αριθμός των επαφών που εξακριβώθηκαν ήταν μικρός. 

Επιπλέον, σχολίασε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν επιβεβαιωθεί και διαγνωστεί 168 κρούσματα, 79 από τα οποία είναι ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν είχαν αναγνωριστεί ως επιβεβαιωμένες επαφές περιστατικών, θα ήταν αυτή τη στιγμή στον δρόμο και θα μετέδιδαν τη νόσο. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε επίσης την ανάγκη συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα απολύμανσης που έχουν θεσπιστεί για κάθε χώρο, καθώς και η σωστή προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, όχι μόνο εκείνων που συνδέονται με τα κέντρα απομόνωσης ή τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς, αλλά κάθε άτομο που δραστηριοποιείται στον κλάδο αυτό. 

Επιβεβαίωσε την αρχή ότι στα κέντρα υγείας κάθε ασθενής με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να ήταν άρρωστος με covid-19 έως ότου επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι, διότι δυστυχώς, λόγω του αριθμού των περιπτώσεων που παραμένουν ασυμπτωματικές σήμερα, υπάρχουν αρνητικές εμπειρίες όπου, επειδή δεν είχαν χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα μέσα προστασίας, έχει μεταδοθεί η νόσος. 

Σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων όπου φιλοξενούνται άνθρωποι με ύποπτα συμπτώματα που παρακολουθούνται, ανέφερε ότι καμία επαφή δεν μπορεί να παραμείνει στο οικογενειακό περιβάλλον και όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να μπαίνουν σε μια δομή. Όσο περισσότερους ανθρώπους εντοπίζουμε τόσο το καλύτερο, γιατί θα είμαστε σίγουροι ότι ανακόπτουμε τη μετάδοση μόνο όταν μελετούμε περιπτώσεις που βρίσκονται εντός της ακτίνας δράσης και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Morales Ojeda αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μεγαλύτερης χωρητικότητας στα διάφορα κέντρα που έχουν ενεργοποιηθεί· «πρέπει να εργαστούμε για το καλύτερο σενάριο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», ανέφερε. 

Τόνισε επίσης την ανάγκη αύξησης των ομάδων εργασίας στα νοσοκομεία για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με επάρκεια και με τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης για το υγειονομικό προσωπικό. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, Manuel Marrero Cruz, τόνισε ότι στη δύσκολη και πρωτόγνωρη μάχη που δίνουμε αυτή τη στιγμή, πρέπει, χωρίς να γνωρίζουμε τον εχθρό, να βρούμε τα όπλα για να παλέψουμε. «Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, αλλά και πολλές λύσεις», ανέφερε. 

Επισήμανε ιδιαίτερα τα σχόλια και τις απόψεις που εκφράζει ο κόσμος και διαβιβάζει συνεχώς αυτές τις μέρες, για τι οποίες, διαβεβαίωσε, είμαστε πολύ ευγνώμονες, διότι μας τρέφουν και μας επιτρέπουν να αναλύουμε την κατάσταση και να παίρνουμε αποφάσεις. Οι περισσότερες απόψεις είναι πολύτιμες, αν και δεν είμαστε σε θέση να τις εφαρμόσουμε όλες, είπε. Όμως ό, τι μας βοηθά να εφαρμόσουμε λύσεις ή να πάμε μπροστά το έχουμε χρησιμοποιήσει. 

Ως εκ τούτου, κάλεσε την ανώτερη ηγεσία των επαρχιών να είναι πολύ ενεργητικοί απέναντι στις απόψεις που επιδιώκουν να παραπληροφορήσουν ή να αποσταθεροποιήσουν τον πληθυσμό μας. Ταυτόχρονα, τους κάλεσε να είναι προσέχουν κάθε λεπτομέρεια και να αντλούν εμπειρίες στην καθημερινή δουλειά. 

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να μην παραμελήσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, μεταξύ ων οποίων είναι η διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων. Δεν πρόκειται μόνο για την τωρινή σοδιά, αλλά να φροντίσουμε επίσης να φυτέψουμε, έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και βιωσιμότητα. 

Εκτίμησε ότι, χωρίς να εγκαταλείψουμε την αντιπαράθεση με τον νέο κορονοϊό, όπου η αποφυγή της μετάδοσης και η διάσωση ζωών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, πρέπει να συνεχίσει η δουλειά της βελτίωσης του εμπορίου και της εστίασης· η κατάλληλη συντήρηση των τουριστικών εγκαταστάσεων· η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών πληρωτέων και εισπρακτέων απαιτήσεων. Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για να συνεχίσουμε να αναζητούμε πηγές εξαγωγής· καθώς και την αντιμετώπιση των παρανομίας σε διάφορους τομείς. «Η φροντίδα της οικονομίας μέσα σε αυτό το σύνθετο σκηνικό είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε. 

Ό,τι κάνουμε πρέπει να γίνεται με τάξη, με πειθαρχία, χωρίς αυτοσχεδιασμούς, και πρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση και μετά να σκεφτούμε πώς θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας. 

Από εμάς θα εξαρτηθεί, από την πρωτοβουλία, από την αφιέρωση, με τις ιδέες και την εμπλοκή μας, με τάξη, να προχωρήσουμε μπροστά και θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, όπως έχει πάντα κάνει η Επανάσταση.



Forum Martiano GR