Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ο ιός του ψεύδους


Πηγή: Cubadebate.cu
Αρχική δημοσίευση: La Jornada (Μεξικού)

«Αν βλέπαμε αυτήν την πανδημία σαν μια σύγκρουση, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για δύο μέτωπα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Καρλ Μίλερ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Ανάλυσης Κοινωνικών Μέσων του oμίλου Demos με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η πρώτη γραμμή είναι η πίεση στις υπηρεσίες υγείας και η δεύτερη είναι η κοινωνική και πολιτική σύγχυση που προκαλείται από τον ιό και η απάντησή μας στο Covid-19». «Η μάχη κατά των ψεύτικων ειδήσεων είναι το κλειδί σε αυτό το μέτωπο», προσθέτει ο Μίλερ.

Έχουμε καταναλώσει ψέματα για πολλά χρόνια, αλλά τώρα, που κάτι ξέφυγε από τον έλεγχο πάνω από όλα σε ψυχολογικό επίπεδο, το πεδίο είναι έτοιμο για τους μανιακούς και αυτούς που μας μισούν μια ζωή. Αυτές τις μέρες, αναφέρουν οι Miami New Times, ορισμένοι "ηγέτες" του Μαϊάμι διαλαλούν τη θεωρία ότι η Κούβα βρίσκεται πίσω από την επιδημία.

«Είναι πολύ γνωστό ότι η κουβανική κυβέρνηση, μετά τον Κόλπο των Χοίρων και την Κρίση των Πυραύλων, άρχισε να πειραματίζεται και να λαμβάνει μεγάλη βοήθεια από την τότε Σοβιετική Ένωση στον βιολογικό πόλεμο και σε όλα τα είδη όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομητείας Μαϊάμι Ντέιντ, Χαβιέρ Σόουτο, ένας ογδοντάρης που βρίσκεται στη θέση του εδώ και δεκαετίες, και επινόησε την έγκριση απόφασης που απαγορεύει τις πτήσεις προς το νησί ... αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αβάνας ότι είχε κλείσει τα σύνορά της.

Αλλά δεν ήταν ο Μιγέλ Ντίας Κανέλ αυτός που ανέλαβε να γελοιοποιήσει αυτή την εξωφρενική θεωρία. Η USA Today ανέλυσε τους ταξιδιωτικούς προορισμούς εκατοντάδων κατοίκων της Φλόριντα που αργότερα βρέθηκαν θετικοί για Covid-19. Είχαν επισκεφτεί 46 άλλες πολιτείες και όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Μόνο έντεκα είχαν πάει στην Κούβα, αλλά δεν μολύνθηκαν εκεί, σύμφωνα με την εφημερίδα των ΗΠΑ.


Η ιστορία του Σόουτο λέγεται ανάποδα. Η Κούβα δεν είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς και κρούσματα Covid-19 στον κόσμο που έχουν αποκαλύψει την αναποτελεσματικότητα και τη σκληρότητα του συστήματος υγείας της, ούτε εκείνη που, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, εμφανίζεται ανίκανη να προσφέρει στον ίδιο το λαό της, για να μη μιλήσουμε για τον πλανήτη, κανένα άλλο πολιτιστικό ιδανικό εκτός από οικονομική και περιβαλλοντική λεηλασία. Ακόμη και το γεράκι του Χένρι Κίνινγκερ, συνεργός σε σκανδαλώδεις γενοκτονίες και προφήτης της «αμερικανικής» εξαίρεσης, αμφιβάλλει για την «ικανότητα των Αμερικανών να κυβερνηθούν από μόνοι τους».

Αυτή τη Δευτέρα, χωρίς να πάμε πιο μακριά, η στρατιά από τρολ του Μαϊάμι στο στυλ της Επιχείρησης Βερολίνο κατά του Αντρέ Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ [σημερινού προέδρου του Μεξικού], κυκλοφόρησε μια δήθεν επίκαιρη φωτογραφία, στην οποία εμφανίζονται άμαξες με ιατρικό προσωπικό επί αυτών. Αυτή είναι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε την 1η Μαΐου 2018, στο Πλασέτας, μια μικρή πόλη στο κέντρο του νησιού, κατά τη διάρκεια της πορείας για τη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων.

Αλλά η δεξιά του Μαϊάμι, χοντροκομμένη και φανατική, είναι μόνο ένας μέτριος μαθητευόμενος του Υπουργείου Εξωτερικών. Εν μέσω του κύματος της παγκόσμιας συμπάθειας για την κουβανική ιατρική συνεργασία με φτωχές και πλούσιες χώρες σε εποχές κοροναϊού, μια αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πούλησε το προηγούμενο έτος φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στην Κούβα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, υπονοώντας ότι ο οικονομικός αποκλεισμός που ασκεί η χώρα του στο νησί είναι προϊόν φαντασίας της Καραϊβικής. Ο δρ. Λάσαρο Σίλβα, αντιπρόεδρος της Medicuba, του κρατικού φορέα που εισάγει προμήθειες υγείας, απάντησε με τρεις λέξεις: "Αποδείξτε το."

Ένας άλλος γραφειοκράτης, υφυπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες «σκλάβους της κουβανικής κυβέρνησης», την αγαπημένη προσβολή της Ουάσιγκτον από τότε που έπεισε τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ και της Βολιβίας να διώξουν τις κουβανικές αποστολές υγείας, τις οποίες τώρα ζητούν με πικρία από τον Μπολσονάρο, τον Μορένο και την πραξικοπηματία Άνιες οι λαοί που δοκιμάζονται από τον ιό και την ανικανότητα της κυβέρνησής τους. «Είναι μια καλά υπολογισμένη ετικέτα προπαγάνδας που επινόησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να δυσφημίσει αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο ηθικό επίτευγμα μιας αναπτυσσόμενης χώρας», απάντησε ο Γενικός Διευθυντής για τις Ηνωμένες Πολιτείες του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας στην Washington Post.

Υπάρχει ένα επιδημιολογικό μοντέλο στις ψευδείς ειδήσεις και τις προκαταλήψεις που κυκλοφορούν σχετικά με την Κούβα για περισσότερο από μισό αιώνα, όπως το έχουν επιβάλει οι κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν μονομερώς σε χώρες που θεωρούν «εχθρούς». Ο Πάπας Φραγκίσκος, τα Ηνωμένα Έθνη και δεκάδες προσωπικότητες και οργανώσεις ζητούν την άρση των κυρώσεων που χτυπάνε εις διπλούν τις χώρες εν μέσω πανδημίας.

Ο Τραμπ, κουφός σε όλα αυτά, δεν συνειδητοποιεί καν ότι έχει τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χαμηλότερο επίπεδο πολιτικής και ηθικής επιρροής τους, με τα μόνιμα όπλα του - την αλαζονεία της εξουσίας, την έκσταση της κυριαρχίας, τη φιλοδοξία της ηγεμονίας, τη μανία της αυτοεπιβεβαίωσης - αρκετά ξεδοντιασμένα. Εάν κάτι εκφράζεται στα δύο μέτωπα αυτής της πανδημίας, είναι ότι δεν υπάρχει χώρα που να έχει μείνει έξω από τον θανατηφόρο πόλεμο κατά του νέου κορονοϊού και, με τέτοια πίεση στις πλάτες της, δεν υπάρχει κανένας που να αντέχει την απερισκεψία του αυτοκρατορικού ψέματος. Και αν αυτό εστιάζεται στην Κούβα, ακόμα λιγότερο.


Αρχική δημοσίευση της μετάφρασης: Prensa Rebelde

Forum Martiano GR