Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Μήνυμα στο Λαϊκό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα των ΗΠΑ κατά του Πουέρτο Ρίκο


Μήνυμα στο Λαϊκό Δικαστήριο 
για τα Εγκλήματα των ΗΠΑ κατά του Πουέρτο Ρίκο
Το 1898, στρατεύματα των ΗΠΑ νίκησαν το στρατό της Ισπανίας στον πρώτο ενδο-ιμπεριαλιστικό πόλεμο της σύγχρονης εποχής. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποβιβάστηκαν στην Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες και το Γκουάμ – αποικίες της Ισπανίας έως τότε.
Οι λαοί της Κούβας, του Πουέρτο Ρίκο και των Φιλιππινών διεξήγαν πόλεμο ανεξαρτησίας κατά των Ισπανών αποικιοκρατών. Ο Χοσέ Μαρτί, ο Κουβανός επαναστάτης ηγέτης και ιδρυτής του Επαναστατικού Κόμματος της Κούβας και του Πουέρτο Ρίκο, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο υποταγής από την ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη της Ουάσινγκτον.
Τελικά, ο Μαρτί αποδείχτηκε σωστός. Οι λαοί της Κούβας, του Πουέρτο Ρίκο και των άλλων πρώην ισπανικών αποικιών που είχαν περιέλθει κάτω από τον έλεγχο της Ουάσινγκτον, εξαπατήθηκαν και έχασαν την ανεξαρτησία τους. Η Κούβα ήταν ανεξάρτητη κατ’ όνομα μόνο ενώ το αδελφό νησί του Πουέρτο Ρίκο έγινε κυριολεκτικά αποικία.


Το 1959 οι εργάτες και οι αγρότες της Κούβας ανέτρεψαν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δικτατορία του Μπατίστα. Αυτή ήταν η κορύφωση ενός επαναστατικού αγώνα τον οποίο ξεκίνησε και του οποίου ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο το 1953. Αρχικά εκατοντάδες, κατόπιν χιλιάδες και μετά εκατομμύρια νέοι, εργάτες και χωρικοί μπήκαν στο επίκεντρο της Ιστορίας. Ανέτρεψαν την δικτατορία του Μπατίστα και πήραν το δρόμο για να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία βασισμένη στην αλληλεγγύη – μια σοσιαλιστική κοινωνία. Η Κούβα έγινε το πρώτο ελεύθερο έδαφος της Αμερικής.

Παρά το λεγόμενο καθεστώς «Κοινοπολιτειακής  Ένωσης» που εγκαθιδρύθηκε το 1952, το Πουέρτο Ρίκο παρέμεινε αποικία κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Πορτορικανοί αγωνιστές της υπόθεσης της ανεξαρτησίας, όπως ο Πέδρο Αλμπίσου Κάμπος, ο Ραφαέλ Κάνσελ Μιράντα και ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, δικάστηκαν ως τρομοκράτες και εξέτισαν μακρόχρονες ποινές φυλάκισης στο βάναυσο ποινικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες νέοι του νησιού εστάλησαν σαν τροφή για τα κανόνια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Βιετνάμ και άλλα μέρη του κόσμου.
Το 2017, η Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο χτυπήθηκαν από τερατώδεις τυφώνες, η Κούβα από την «Ίρμα» και το Πουέρτο Ρίκο από τη «Μαρία». Η αποκλίνουσα αντιμετώπιση σε αυτούς και οι κοινωνικές συνέπειες (των τυφώνων) τονίζουν τι σημαίνει να είσαι μια αποικία των ΗΠΑ κάτω από άμεση εκμετάλλευση και καταπίεση από τους κυρίαρχους πλούσιους των ΗΠΑ.
Στην Κούβα, εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν με οργανωμένο τρόπο. Τους παρασχέθηκε στέγη, τροφή και φροντίδα. Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους. Μόλις ο  τυφώνας πέρασε, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν πίσω στα σπίτια τους. Ο ηλεκτρισμός αποκαταστάθηκε εντός ημερών και η ανοικοδόμηση ξεκίνησε άμεσα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι ζωές των ανθρώπων επέστρεψαν στο κανονικό. Κανένας δεν έμεινε εγκαταλειμμένος και μόνος.
Στο Πουέρτο Ρίκο οι άνθρωποι εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους. Χιλιάδες πέθαναν. Η  ηλεκτροδότηση μέχρι σήμερα παραμένει προβληματική σε πολλές από τις φτωχότερες αγροτικές και αστικές περιοχές. Η ανοικοδόμηση από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον γίνεται “με το σταγονόμετρο”. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, πολλοί χωρίς σχολεία και χωρίς βοήθεια σχεδόν ένα χρόνο μετά το γεγονός. Η «Χούντα» που διορίστηκε από την Ουάσινγκτον και στην πράξη κυβερνά το Πουέρτο Ρίκο έχει βάλει προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους σε πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ αντί για σχολεία και νοσοκομεία. Το Πουέρτο Ρίκο έχει εξωτερικό χρέος 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι χιλιάδες θάνατοι από το πέρασμα του τυφώνα Μαρία είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων εγκλημάτων που πρέπει να χρεωθούν στους κυρίαρχους στην Ουάσινγκτον. 
Η Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο ξεκίνησαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία δίπλα-δίπλα ως αδελφοί λαοί. Το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει κυριαρχία και αφαιμάζεται από οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος για το λαό του Πουέρτο Ρίκο όσο δεν έχει κυριαρχία. Εμείς όμως καλούμε για πραγματική κυριαρχία, ελεύθερη από οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις και επεμβάσεις των κυβερνητών της Ουάσιγκτον. Οι Πορτορικάνοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Αυτοδιάθεση για το Πουέρτο Ρίκο!
12 Οκτώβρη 2018
Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα
Αθήνα, Ελλάδα

puertoricotribunal.org
ΠΣΧΜ μήνυμα στα αγγλικά

Forum Martiano GR