Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 59η ΕΠΕΤΕΙΟ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ τα 165 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί στο ASCLAYE

3 Φεβρουαρίου 2018

fotos: Andronikos Chatzikostis
Ευχαριστούμε τους φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί για την πρόσκληση σε αυτή την εκδήλωση για τον γιορτασμό της 59ης επετείου από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και των 165 χρόνων από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί. Ευχαριστούμε επίσης και την ASCLAYE για την υποστήριξή της. Ευχαριστούμε και όλους εσάς για αλληλέγγυα στήριξή σας προς την Κούβα.

Σήμερα, μαζί με τους έλληνες φίλους και τους κουβανούς που κατοικούν στην Ελλάδα, γιορτάζουμε την 59η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης , η οποία, όπως είπε ο δικός μας Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρους, έγινε «από τους ταπεινούς, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς». Ήταν δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πάντοτε κυριαρχούσε η θέληση του λαού μας να είναι ελεύθερος και κυρίαρχος , παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη, το τι σήμαινε ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο οποίος ακόμα διατηρείται και προκαλεί σημαντικές στερήσεις και υλικές συνέπειες στον άνθρωπο, πληγώνοντας σοβαρά την οικονομία μας και δημιουργώντας δυσκολίες στην ανάπτυξή μας. Παρόλα αυτά, στην Κούβα συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε την επικαιροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού μας μοντέλου και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση ενός έθνους κυρίαρχου, ανεξάρτητου σοσιαλιστικού, δημοκρατικού , βιώσιμου και με ευημερία.

Με αυτήν την έννοια, η εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβρη του 2017 σε επίπεδο βάσης και που θα ολοκληρωθεί με την ανάληψη της θέσης της νέας Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας τον Απρίλη του 2018, είναι μια εκδήλωση υποστήριξης του λαού στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας πιο ολοκληρωμένης και πιο δίκαιης.

Στο τέλος του 2017, αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις με τον τυφώνα Ίρμα, ο οποίος μας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων. Όμως, ταυτόχρονα, μας επέτρεψε να δείξουμε, για άλλη μια φορά, την πειθαρχία και την οργάνωση του λαού, αλλά και την εγκυρότητα του κουβανικού συστήματος πολιτικής άμυνας σε πανεθνικό επίπεδο. Επίσης, ήταν έκδηλη και η αλληλέγγυα υποστήριξη των φίλων της Κούβας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, κατά τον τελευταίο διάστημα, μπορέσαμε να εκτιμήσουμε τη μεγάλη επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας, που σημαδεύτηκε από την σκλήρυνση των μέτρων του αποκλεισμού, την επιστροφή στην επιθετική και χωρίς σεβασμό ρητορική και την αυθαίρετη εφαρμογή αδικαιολόγητων μέτρων που επηρεάζουν αισθητά τους δεσμούς ανάμεσα στους λαούς και τις οικογένειες, καθώς και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τόσο των κουβανών όσο και των πολιτών των ΗΠΑ. Και είναι οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους μήνες, αυτές που έχουν προκαλέσει το πισωγύρισμα, τη διακοπή της διαδικασίας που ξεκίνησε με κυρίαρχη απόφαση και των δύο χωρών για την πρόοδο σε μια νέου τύπου σχέση, για πρώτη φορά στην ιστορία, βασισμένη στο σεβασμό και την πολιτισμένη συνύπαρξη. Επιπλέον, αυτές οι αποφάσεις έχουν ανοίξει νέα μέτωπα έντασης.

Σε αυτήν την οπισθοχώρηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφεύγουν εκ νέου στην τεχνητή κατασκευή προφάσεων για να δικαιολογήσουν την επιστροφή σε πολιτικές που έχουν αποτύχει και που έχουν απορριφθεί καθολικά. Με αυτό το πνεύμα, η Κούβα επαναλαμβάνει ότι ούτε είχε, ούτε έχει καμία ευθύνη στα επεισόδια που επικαλούνται ότι έπληξαν την υγεία των διαπιστευμένων διπλωματών τους ή άλλων ξένων επισκεπτών. Τα αποτελέσματα από τις έρευνες τόσων των Κουβανών, όσο και των βορειοαμερικανών, δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα ούτε την παραμικρή απόδειξη για τις αιτίες και την προέλευση των επιδράσεων που έχουν καταγραφεί στην υγεία τους, και τις οποίες χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να πάρουν μέτρα ενάντια στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ έχουν καθιερώσει νέες απαγορεύσεις στους πολύ περιορισμένους οικονομικούς, εμπορικούς και χρηματοπιστωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, έχουν επιστρέψει στον περιορισμό του δικαιώματος των βορειοαμερικανών πολιτών να επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και των Κουβανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν βλάψει τη λειτουργία των πρεσβειών, με αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις μετανάστευσης, τις ανταλλαγές και τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών, χρησιμοποιώντας απίστευτες προφάσεις.

Η νέα επιθετική πολιτική ενάντια στην Κούβα, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην τελευταία του ομιλία στον ΟΗΕ, προκαλεί την αντίδραση του βορειοαμερικάνικου λαού και της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η διεθνής απόρριψη εκφράστηκε ξεκάθαρα την 1η Νοέμβρη του 2017, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όταν ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, υπέρ του σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε εκ μέρους της χώρας μας, σχετικά με την αναγκαιότητα να μπει τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξαιτίας του οποίου υποφέρει ο κουβανικός λαός για πάνω από 50 χρόνια. Αυτή η επιθετική πολιτική δεν έχει ούτε την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κουβανικής μεταναστευτικής κοινότητας, η οποία επίσης δέχεται τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις αυτές, που ευνοούν μόνο μειονοτικά οπισθοδρομικά τμήματα της και που έχουν ιστορικό συμφέρον να οδηγήσουν και τις δύο χώρες σε σύρραξη.

Η Κούβα δεν θα κάνει παραχωρήσεις ασύμβατες με την κυριαρχία της και την ανεξαρτησία της. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τις θέσεις μας και τις αρχές μας σε όλα τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων, προς όφελος των δικαιωμάτων των λαών, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης με τις δίκαιες και σωστές υποθέσεις της ανθρωπότητας. Κανείς και τίποτα δεν θα μας απομακρύνει από αυτόν τον δρόμο.

Ευχαριστώ πολύ.


Forum Martiano GR